1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Toyota Century postaje krosover na prostoj platformi
Nova Toyota Century postaje krosover na prostoj platformi
5

Nova Toyota Century postaje krosover na prostoj platformi

2.13K
5
Podelite sa prijateljima:

Toyota Century je tokom perioda koji nadmašuje pedeset godina bila najprestižniji japanski automobil. Ekstremno konzervativni sedan sa strogim nastupom se tokom tog perioda izmenio samo tri puta, i uvek je bio pogonjen motorima tipa V8 ili V12. Aktuelni model je u službi od 2018. godine i dugačak je 5,3 metra. Nudi zadnji pogon i hibridni pogonski sklop čije srce čini V8 s pet litara radne zapremine.

Proizvodnja tog vozila će se nastaviti, ali sada imamo još jednu Toyotu Century, i ona stiže kao krosover.

Koncept automobila je jasno pokupio fazon od modela Rolls-Royce Cullinan, a sam po sebi nije loš: automobil, prvobitno kreiran za vožnju sa unajmljenim vozačem, sada ima i visoku karoseriju koja vam omogućava da u putničku uđete bez savijanja, kao što je nekada omraženi SPS propagirao „Srbija se saginjati neće“.

Kako bilo, novi Century je san bogatih starijih Japanaca! Jedna neobična nijansa govori o važnosti krosovera: on se sada zove „jednostavno“ Century, dok se termin Century Sedan sada koristi za tradicionalni trozapreminski model. Ali, ovde postoji još jedna važna nijansa.

Krosover Toyota Century nije osmišljen na temelju sedana, pa čak ni na osnovama Land Cruisera s karoserijom na šasiji. Počiva na arhitekturi TNGA-K koja je u stvari ista ona koja se koristi za velike američke SUV-ove po imenu Toyota Highlander i Grand Highlander!

Oslanjanje podrazumeva konvencionalne opruge, Mekferson naped i multilink pozadi. Za potrebe implementacije kod Centuryija, šasija je dopunjena samo potisnikom zadnjih točkova.

Krosover težine 2.570 kilograma poseduje hibridni pogonski sklop. Ispod haube se nalazi poprečno postavljen atmosferski benzinski motor tipa V6 3.5 koji je uparen s elektromehaničkim varijatorom. Na zadnjoj osovini je odvojen elektromotor (prenos E-Four), a vršna snaga hibridnog pogonskog sistema iznosi 412 KS.

Trakciona baterija koja se nalazi ispod poda putničke kabine može se puniti iz kućne utičnice, dok bi jedno potpuno punjenje trebalo da bude dovoljno za 69 km vožnje u električnom režimu. Motori konfiguracije V8 uopšte nisu ni predviđeni za ovaj automobil.

Čisto mehanički posmatrano, zapravo tehnički, ovaj hibridni pogonski sklop bi trebalo da bude sasvim dobar za lagodnu vožnju, a uz uobičajene vozačke postavke (Eco, Normal, Sport i Custom) dodat je i program nazvan Rear Comfort (dodatni komfor za putnike na zadnjoj klupi).

Osmišljen je da omogući svilenkast osećaj vožnje za one na zadnem sedištu, sve kako bi ubrzanja ili uspoenja bila što manje primetna. Čak je i snaga kočne sile prilagođena tome da se zaustavi ili ublaži inercija koja se stvara prilikom naglih kočenja.

Ali upotreba masivne platforme za vozila koja nude prednji pogon, takođe je uticala na izgled automobila. Century od 5.205 mm ima disproporcionalno kratko međuosovinsko rastojanje od 2.950 mm (slično kao i Grand Highlander). Zajedno sa masivnim oblicima karoserije i dizajnerskim elementima klasičnog Centuryija, ovo je dalo čudan rezultat, odnosno neobičan stil.

Krosover je širok 1.990 milimetara, visok je 1.805 mm. Mogu se birati naplaci prečnika 20″ ili 22″. Stakleni panoramski krovni otvor je stavka kojoj će moći da se raduju samo oni sa zadnjih sedišta, dok se zadnja vrata otvaraju pod uglom od 75 stepeni. Obezbeđene su rasklopive stubice (merdevine).

Japanski krosover se nudi s pet dvobojnih koloritnih šema školjke, a tu su i dve jednobojne varijacije. Razvojni tim je tokom prezentacije prikazao čak i verziju s kliznim zadnjim vratima, kao kod minivana, iako nema govora da će takvo rešenje dobaciti do proizvodnih traka.

Putnička kabina je predviđena strogo za četiri osobe, dok je sav fokus usmeren na one koji se voze nazad. Zasebne fotolje su tamo montirane, iako smo ih mi više puta nazivali „zadnjom klupom“, a one pružaju električna podešavanja, grejanje, hlađenje i rasklopiva odmorišta za noge.

Nasloni mogu biti zabačeni ka nazad, dok se levo sedište (ono iza saputnika – Japanci voze levom stranom druma) može pomeiti napred, pa se dobija neverovatno veliki prostor za najvažniju osobu u vozilu. Monitori su instalirani sa zadnje strane naslona prednjih sedišta, dok su tu i ventilacioni otvori, iako nema predviđene  tri zone rada klima uređaja.

Prtljažnik je odvojen od putničkog prostora krutom pregradom sa staklom, a između naslona sedišta u njega je ugrađen mali frižider. Ispred putnika najbližih volanu, nema nikakvih iznenađenja. Ovde su virtuelni instrumenti, ekran multimedijskog sistema, odvojena kontrolna tabla za klima uređaj (s tasterima koji su senzitivni na dodir i isto takvim tasterima za navigaciju). Postoji i kompleks elektronskih asistenata, a on kod najvećeg svetskog proizvođača automobila nosi fabričku oznaku Toyota Safety Sense.

Krosoveri s oznakom Toyota Century će biti montirani uz srazmerno ogroman broj uloženih radnih sati živih ljudi. Dakle, ručna izrada će preovladati. Na primer, amblemi koji su tradicionalno tu za Century, a koji podrazumevaju feniks, izrađeni su od zanatlija – gravera.

Ali za montažu automobila i dalje je aktuelna izabrana fabrika Tahara, gde se proizvode terenski automobil po imenu Land Cruiser, kao i mnogi modeli Lexusa. Krosoveri će se prodavati samo u Japanu, a plan je prilično skroman – ciljana je proizvodnja samo trideset automobila mesečno, što će reći u proseku jedan dnevno.

Ali, ono što je najviše šokantno jeste cena, a ona iznosi čak 170 hiljada američkih dolara! Koliko je to puno možda najbolje oslikava tražena cena za sedan Century (136 hiljada zelembaća). Najskuplji Lexus, model iz segmenta SUV po imenu LX 600 Executive, staje nekih 122 hiljade dolara u zemlji izlazećeg Sunca.

AutoRepublika

(2132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mnogi kupuju ovako glomazna vozila a toliko su „visoki“ da se ne moraju saginjati ni u peglici.😎I baš ovakve iste nose cvike.To je neka unutrašnja potreba da se okolina gleda sa visine.

Mustang

nije to skupo, pa čak i što deli delove sa Toyota Avalon Camry Venza Highlander RAV4, Lexus ES LM NX RX itd, kad svi znamo da b bentayga ima delove od golfa u sebi, a iste je cene kao predmetna nova suv Toyota

Matija

Neobicna odluka Tojote da za ovako veliki auto izabere platformu sa relativno malim poprecno smestenim motorom??? Takodje je neobicno da auto ove klase nema pneumatske vec spiralne celicne opruge??? Sto se dizajna tice, absolutno je konzervativan i iz profila podseca na Rols. Prednji deo je sasvim originalan. Sve ostalo ne vredi komentarisati, suvise je to daleko od nas.

Top gun

Meni lici na ruski Aurus…

Matija

Ni izdaleka! 🙂