1. Home
  2. Vesti
  3. Japanci predstavljaju Alfa-X najbrži voz na svetu (VIDEO)
Japanci predstavljaju Alfa-X najbrži voz na svetu (VIDEO)
1

Japanci predstavljaju Alfa-X najbrži voz na svetu (VIDEO)

5.16K
1
Podelite sa prijateljima:

Definitivno neobičan oblik, čak i kada su u pitanju „šinkansen“ superbrzi vozovi. Zato ne treba da čudi što je Alfa-X najbrža mašina svoje vrste na svetu.

Voz je u vlasništvu japanskog železničkog operatera JR East, a testiranje počinje ovog vikenda. Međutim, pre nego što to počne, kompanija je predstavila voz na jednoj od logacija u prefekturi Mijagi.
Po renomiranoj japanskoj publikaciji Nikkei, očekuje se da voz dostigne brzine do 360 km/h, 40 km/h više u odnosu na aktuelnog rekordera, E5.

Ispitivanje će se izvršiti na liniji Tohoku, između gradova Sendai i Aomori. Dva puta nedeljno, mašina će biti „puštena s lanca“, što je deo programa koji će ući u 2021. godinu, kada će biti završena prva faza testiranja. Što se tiče javne upotrebe, ne očekuje se da ona započne pre 2030. godine. Japanci ništa ne prepuštaju slučaju.

Voz koji je predstavio JR East, dugačak je 250 metara i sastoji se od 10 vagona. Dvadeset dva metra je rezervisano za „nos“, najduži ikada kada je u pitanju jedan Šinkansen.

Mada je nazvan „nos“, preciznije bi bilo reći „kljun“, jer je inspirisan više ptičjim svetom. Njegov cilj je da učini voz aerodinamičnijim i tišim.

Inicijalno dizajnirana da spoji udaljene tačke Japana s prestonicom, mreža „šinkansen“ pruga sada pokriva preko 2.800 kilometara, takođe povezujući druge udaljene gradove jedne s drugim.

Ova mreža ekstremno brzih vozova je takođe jedna od najpouzdanijih na svetu, jer oni doslovno – NIKADA ne kasne. Tokom 1997., primera radi, japanski operater je postavio rekord, registrovavši kumulativno kašnjenje kompletne flote od samo 18 sekundi. Na godišnjem planu, ukupno kašnjenje obično ne prelazi jedan minut, a kada se tako nešto desi, kompanija se javno izvinjava narodu.

AutoRepublika

 

(5155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Vozio sam se Šinkansenom….. I neverovatno mi zvuči da na nivou cele države je ukupno kumulativno kašnjenje 1min! Prosto, moj mozak to ne može da pojmi….