1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pikap BYD Shark predstavljen u Meksiku, u inat američkim carinama
Pikap BYD Shark predstavljen u Meksiku, u inat američkim carinama
6

Pikap BYD Shark predstavljen u Meksiku, u inat američkim carinama

2.76K
6
Podelite sa prijateljima:

Dok SAD pripremaju zaštitne carine na kineske automobile, što je zvanično potvrđeno nakon što smo pisali o nezvaničnim najavama, BYD im je pred nosom napravio važnu prezentaciju. Svoj prvi pikap predstavili su van Kine (debi će se tamo održati tek danas).

BYD je, namerno ili ne, održao prezentaciju novog pikapa u američkom „dvorištu“, u Sjedinjenim Meksičkim Državama iliti Meksiku.

Novi Shark još uvek nije konkurent tradicionalnim pikapima pune veličine poput Forda F-150 ili Chevroleta Silveradoa, ali je sasvim moguće uporediti ga sa manjim modelima tipa Ford Ranger i Chevrolet Colorado.

Na kraju krajeva, kineski automobil ima šasijsku strukturu, brutalni dizajn i samo kabinu sa četiri vrata i dva reda sedišta. Biće ponuđena jedna jedina verzija sa međuosovinskim rastojanjem od 3.260 mm. Dužina iznosi 5.457 mm, širina 1.971 mm, visina 1.925 mm, a zapremina tovarnog prostora jeste 1.450 litara.

Pre dve godine, BYD je napustio proizvodnju čisto benzinskih automobila, tako da je novi Shark serijski paralelni hibrid, strukturno ujedinjen sa SUV-om Leopardom 5 marke FangChengBao, koja je deo BYD-a.

Pogonski sistem DMO (Dual Mode Off-Road) uključuje benzinski turbo motor 1.5, koji je ugrađen uzdužno ispod haube i uglavnom radi u generatorskom režimu. Ali pri većoj brzini se takođe može povezati sa prednjim točkovima preko redukcionog menjača.

U većini režima, Shark se kreće na dva elektromotora (po jedan na svakom vratilu). Maksimalna snaga je 430 KS. Kapacitet litijum-gvozdeno-fosfatne trakcione baterije serije Blade, koja je ugrađena između bočnih elemenata rama, još nije precizirana.

Ali se navodi da će biti dovoljna za 100 km, a u hibridnom režimu sa punim rezervoarom benzina domet će biti 840 km (prema ciklusu NEDC). Vreme ubrzanja do stotke je 5,7 s.

Kamionet ima nezavisno opružno vešanje na svim točkovima, sa duplim polugama napred i multilinkom pozadi. Nosivost je 835 kg, plus Shark može povući prikolicu do 2,5 tone.

Za terenske izlete obezbeđeni su specijalni režimi vožnje (pesak, blato, sneg) i elektronska imitacija blokade diferencijala. A za vožnju auto-putem – adaptivni tempomat sa setom drugih asistenata.

Unutrašnjost je dizajnirana na jednostavan način, ali centralni ekran dijagonale 12,8 inča može da se rotira za 90 stepeni, birajući između pejzažne i portretne orijentacije (dugogodišnja karakteristika BYD-ovih modela).

Obezbeđeni su Apple CarPlay, Android Auto i karaoke režim sa standardnim mikrofonom. Vozač ima ekran sa instrumentima od 10,25 inča i hedap displej.

Proizvodnja BYD-a Sharka počeće u Kini za nekoliko nedelja. Cene još nisu naznačene, čak ni približno, ali kao orijentir se može uzeti pomenuti Leopard 5, koji u Kini košta 40 hiljada dolara.

AutoRepublika

(2760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Situacija USA – Kina je sledeca: USA ima veliki trgovinski deficit sa Kinom, sto znaci da ce prekid trgovine sa Kinom biti takoreci bezbolan. Kakve adute protiv ove politike USA ima Kina u rukavu, tesko je reci. Mozda samo neke sirovine za elektroniku. Napetost se siri u svim mogucim pravcima, Ameri su dovoljno ludi da zapocnu rat, uvek sa predpostavkom da su jaci i da rat nece biti na njihovoj teritoriji.

Zeljko

„Situacija USA-Kina je slijedeća, USA je Kini toliko dužan, da Kina ne mora slijedečih pet godina ništa prodati, da bi joj BIP bio duplo veči od onog američkog, samo na račun kamate na taj dug…

Matija

Izgleda da se bas dobro razumes u ekonomiju!

USA jako malo izvozi u Kinu, tako da im je svejedno ako se i to malo zaustavi.

Kina naprotiv izvozi puno u USA i za nju bi bio tezak udarac da se taj izvoz prekine!

Nema dugova, nema kamate, odakle ti to?

MRN

Sve mi tu lepo deluje, osim motora radne zapremine od 1,5 litara kao dela hibridnog sklopa. To mi nekako nije za USA tržište i tu klasu vozila, u svetlu očekivanja tih kupaca.

Matija

Prezentacija u Meksiku najavljuje sirenje kineskih proizvodjaca po celoj Juznoj Americi. Ovde nema kontrole trzista kao u SAD, niske kineske cene bice dobrodosle! Ako pocnu jos da zidaju fabrike po juznom kontinentu osvojice sve simpatije tamosnjih politicara i naroda. Protiv ovog procesa SAD nema nikakvu odbranu osim u samom Meksiku, gde americki proizvodjaci vec imaju svoje pogone. Cisto teoretski, postoji mogucnost da SAD zapreti Meksiku da zatvori pristup Kinezima inace ce povuci svu svoju proizvodnju iz Meksika. Za SAD proizvodjace bila bi to vrlo skupa akcija a za militatnu politiku SAD bila bi to nova opasnost da se Kinezi cvrsto… Pročitaj više »

Neko iz mase

„elektronska imitacija blokade“ – sta je to (osim nespretnog prevoda)?