1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW M4 CS je umerenije ekstremna verzija bavarskog kupea
BMW M4 CS je umerenije ekstremna verzija bavarskog kupea
1

BMW M4 CS je umerenije ekstremna verzija bavarskog kupea

67
1
Podelite sa prijateljima:

Pre dve godine u asortimanu BMW-a M4 pojavila se ekstremna verzija sa istorijskim prefiksom CSL, odnosno Coupe Sport Leichtbau („sportski lagani kupe“).

Ova modifikacija sa pogonom na zadnje točkove predstavljena je u ograničenom izdanju od 1.000 primeraka. Pre nešto više od godinu dana debitovala je ekstremna limuzina BMW M3 CS sa pogonom na sva četiri točka i mnogo manje radikalna. A danas je predstavljena još jedna verzija – kupe BMW M4 CS, koji u sebi sadrži karakteristike dva gore navedena modela.

Sva tri automobila objedinjuje pojačana snaga do 550 KS i 650 Nm linijski biturbo motor 3.0, koji radi sa osmostepenim automatskim menjačem M Steptronic. Menjač sa pogonom na sve točkove M xDrive sa aktivnim zadnjim „M“ diferencijalom dostupan je samo na limuzini i kupeu sa „CS“ indeksima. Međutim, predviđeno je potpuno isključenje spojnice na prednjem vratilu – na primer, za efikasnije skretanje u krivinama u proklizavanju.

U poređenju sa osnovnim „emovima“, šasija je rekonfigurisana. Ugrađene su nove opruge, adaptivni amortizeri i drugi stabilizatori, a upravljač je nanovo podešen. Da bi se povećala krutost karoserije, opcioni podupirači od aluminijuma su obezbeđeni ispod haube, iako je u CSL-u ovo bilo ugrađeno kao standard. Podešavanja pogonske elektronike su promenjena, a sistem stabilizacije je dobio više slobodnih režima rada.

Kočnice sa kompozitnim diskovima su već ugrađene u bazni model, a ugljenično-keramički diskovi se nude uz doplatu. Ali, nije potrebno da se plaća dodatno za kovane felne sa trkačkim gumama dimenzija 275/35 ZR19 napred i 285/30 ZR20 pozadi. Međutim, ako vlasnik ne planira da vozi svoj BMW M4 CS na trkačku stazu, može besplatno izabrati točkove istog prečnika napred i pozadi sa civilnim gumama.

Uprkos odsustvu slova L u indeksu, BMW M4 CS je i dalje relativno lagan. Ne samo da je krov napravljen od ugljeničnih vlakana (osnovni takođe ima), već i hauba, razdelnik, usisnici vazduha, kućišta bočnih retrovizora, difuzor i zadnji spojler.

Ovaj materijal se takođe koristi u kabini: od njega su napravljene obloge na prednjem panelu i centralnoj konzoli, kao i lopatice na volanu. Pored toga, standardno su ugrađena sedišta od ugljeničnih vlakana sa kožnom oblogom, grejanjem, električnim podešavanjem i osvetljenim logom specijalne verzije.

Titanijumski izduvni sistem je pomogao da se uštedi još 4 kg, a ukupno smanjenje težine u poređenju sa modelom BMW-om M4 Competition M xDrive je bilo 20 kg. BMW M4 CS sa pogonom na sve točkove teži 1.760 kg u voznom stanju naspram 1.625 kg za verziju M4 CSL sa pogonom na zadnje točkove.

Vreme ubrzanja do 100 km/h je 3,4 s umesto 3,7 s. Ali sa daljim ubrzanjem, masa se i dalje oseća: od 0 do 200 km/h, CS ubrzava za 11,1 s umesto 10,7 s kod CSL-a. Maksimalna brzina je 302 km/h prema 307 km/h. Konačno, BMW M4 CS je nešto više od sekunde iza CSL-a u pogledu vremena kruga na Nirburgringu: 7 minuta i 21,989 sekundi na stazi od 20,8 km.

Spolja, CS i CSL su skoro identični: oba imaju „nozdrve“ bez okvira sa crvenim ukrasima, žuta svetla za vožnju i repove od ugljeničnih vlakana. Najočiglednija razlika jeste standardni poklopac prtljažnika sa zasebnim spojlerom. Za karoseriju specijalne verzije pripremljene su ekskluzivne boje, a sama je izdašno opremljena crnim logotipima u crvenoj liniji. Konačno, BMW M4 CS ima novi enterijer sa dvostrukim ekranima bez vizira.

Za razliku od ograničenog izdanja M4 CSL-a, manje ekstremni kupe BMW M4 CS nije ograničen po broju primeraka. Proizvodnja će početi u julu, procenjena cena je od 160 hiljada evra.

AutoRepublika

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Džabaluk 😀