1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Enyaq iV spremna za zatezanje bora
Škoda Enyaq iV spremna za zatezanje bora
1

Škoda Enyaq iV spremna za zatezanje bora

204
1
Podelite sa prijateljima:

Škoda je predstavila još jednu rundu ažuriranja za svoj potpuno električni SUV Enyaq iV. Najnovija runda predviđa dodatnu opremu i tehnologiju koja se dodaje EV-u, kao i zahtevana poboljšanja njegovog sistema baterija.

Glavna promena za modele Enyaq je uvođenje četiri nova opciona paketa, koji uključuju raznu dodatnu opremu. Sastoji se od paketa nazvanih ’Clever package’, ‘Plus package’, ‘Advanced package’ and ‘Maxx package („Pametni paket“, „Plus paket“, „Napredni paket“ i „Maxx paket“). Novi paketi su sada dostupni za naručivanje.

Clever package uključuje ulaz bez ključa, bežično punjenje telefona, zatamnjena stakla i stakleni odeljak za odlaganje. Dodati su sistemi za pomoć vozaču kao što su prilagodljivi tempomat, pomoć u saobraćajnoj gužvi i detekcija mrtvog ugla. Takođe uključuje grejanje prednjih sedišta, dvokraki kožni volan sa grejanjem i trozonsku kontrolu klime. Clever package je standardan na modelima Sportline Plus sa višim specifikacijama.

Iznad ovoga nalazi se Plus package koji je takođe standardna oprema za automobil Sportline Plus i ima električna vrata prtljažnika sa otvaranjem uz pomoć stopala bez upotrebe ruku i LED farove i zadnja svetla. Unutra se nalazi električno podesivo vozačko sedište sa memorijskom funkcijom i električno podesivom lumbalnom potporom. Pomoć u slučaju nužde i pomoć u traci su neke od dodatnih pomagala u vožnji.

Advanced package koji dodaje head-up displej, Škodinu masku za osvetljenje „Crystal Face“, grejana sedišta svuda unaokolo sa grejanim vetrobranom i unapređeni zvučni sistem.

Maxx paket je najskuplji, ali dodaje električno podesiva prednja sedišta sa memorijskom funkcijom, električno podesivi lumbalni oslonac za prednja sedišta i funkciju masaže za vozačevo sedište. Tu su i kamera za pogled iz vazduha i pomoć pri parkiranju. „Dinamička kontrola šasije“ i sportski multifunkcionalni volan sa 3 kraka sa grejanjem od kože su takođe deo paketa.

Škoda je takođe proširila spektar pojedinačnih opcija, uključujući panoramski krov, toplotnu pumpu, kuku za vuču, pregradni ekran i univerzalni punjač. Enyaqov sistem baterija takođe je dobio ažuriranje u vidu optimizacije za koje Škoda tvrdi da bi moglo doneti veću efikasnost.

Ova revizija nivoa opreme dolazi nakon što je Enyaq ranije ove godine dobio neke promene u brzini punjenja.

Sada, početni završni nivo Enyaq iV 60 može prihvatiti snage punjenja do 120 kW, što je prilično veliko poboljšanje u odnosu na sistem od 100 kW za trenutni model. Maksimalna snaga punjenja Enyaqa iV 80 je takođe povećan sa 125 kW na 135 kW. Ovo je usledilo nakon ažuriranja u decembru prošle godine koje je omogućilo povećanje snage punjenja Enyaqa iV 80 sa 50 kW na 125 kW.

Najnoviji električni sistem je napravio primetno poboljšanje u brzini punjenja Enyaqa. Na primer, nekada je trebalo 38 minuta punjenja od 125 kW da bi se baterija iV 80 napunila do 80 procenata, ali Škodin novi sistem od 135 kW smanjuje to vreme na 29 minuta.

Kako bi upotpunila poboljšane sisteme punjenja, Škoda je uvela novi režim održavanja baterije na Enyaqu. On postavlja bateriju na optimalnu temperaturu pre nego što automobil stigne do stanice za punjenje, za koju kompanija kaže da će pomoći da se produži životni vek baterije. Sistem se kontroliše preko novog menija na multimedijalnom sistemu.

Kupci će imati pristup i malo više podataka iz multimedijalnog sistema. Sada će sistem za satelitsku navigaciju prikazati procenjeni preostali domet baterije po dolasku kada je ruta programirana, za šta Škoda kaže da će vozačima olakšati planiranje zaustavljanja radi dopune baterije.

Postoji i dodatna tehnologija za pomoć vozaču sa postavkom „Traction Mode“ za Enyaq iV 80x sa dva motora i pogonom na sva četiri točka. Škoda kaže da sistem automatski upravlja količinom obrtnog momenta koji ide na prednju i zadnju električnu osovinu kako bi maksimizovao prianjanje u klizavim uslovima.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ovo je usledilo nakon ažuriranja u decembru prošle godine koje je omogućilo povećanje snage punjenja Enyaqa iV 80 sa 50 kW na 125 kW.“

Ako pogledate sada važeći cenovnik, npr, onaj od 01.08.2022 na sajtu Škode za Sloveniju, steći ćete utisak da taj decembar iz 2021. još nije stigao, jer je najveća snaga punjenja i danas samo 50 kw:

„polnjenje baterije z enosmernim tokom (DC) 50 kW“

https://www.skoda.si/ceniki/vsi-ceniki/enyaq-iv