1. Home
  2. Zelene strane
  3. Jaguar Land Rover se čvrsto oslanja na interno i „zeleno“ proizvedenu struju
Jaguar Land Rover se čvrsto oslanja na interno i „zeleno“ proizvedenu struju
6

Jaguar Land Rover se čvrsto oslanja na interno i „zeleno“ proizvedenu struju

78
6
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR) želi da dobije više od četvrtine električne energije koju troši u Velikoj Britaniji iz projekata obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a koji će se u narednom periodu graditi na lokacijama u blizini kompanije. JLR želi da smanji svoje troškove energenata i da smanji zavisnost od energije koju isporučuju veliki proizvođači struje.

Ostrvska kompanija u Velikoj Britaniji trenutno na godišnjoj osnovi troši oko 440.000 MWh električne energije i dobrih 546.000 MWh širom sveta, navodi JLR u nedavnom saopštenju.

Udeo sopstvene obnovljive energije na lokacijama JLR-a je trenutno još uvek prilično nizak, i na globalnom nivou iznosi samo 3,6%. Tradicionalna britanska marka želi da do 2030. godine poveća udeo energije koju generiše, i to deset puta, kako bi dostigla nivo od najmanje 36% globalne potrošnje.

Očekuje se da će novi projekti JLR-a doneti skoro 120 megavata nove i obnovljive energije, onda kada rade na vršnoj snazi, dovoljno da napaja skoro 44.500 domaćinstava sa dve osobe (s anticipiranom potrošnjom struje od 2.700 kWh) ili za punjenje oko 2,7 miliona baterija godišnje električnog automobila tipa Jaguar i-Pace.

Centralna komponenta ovih planova je instalacija različitih tipova solarnih sistema konstruisanih da se na najbolji način iskoriste individualne mogućnosti svake globalne lokacije. Početni fokus će biti na ključnim lokacijama za proizvodnju i sporedne povezane aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući fabriku u Hejlvudu, Mersisajdu, kao i u Vulverhemptonu gde se nalazi novi centar za razvoj električnih pogonskih sklopova (Electric Propulsion Manufacturing Center – EPMC) u Vulverhemptonu, a naposletku i na sedište u Gejdonu.

Kombinacija solarnih sistema postavljenih na krov i zemlju, kao i solarnih nadstrešnica za napajanje pogona i punjenja električnih automobila, povećaće kapacitet dostupne samoproizvedene energije i to za 16%. Sve lokacije će i dalje imati priključke na mrežu kako bi se osigurala sigurnost snabdevanja.

Radovi na implementaciji ovih projekata su već u toku, a planirano je da prva tri projekta budu završena do kraja 2026. godine. Već je dobijeno odobrenje za zemaljsko solarno polje od 18,2 MW u sedištu kompanije u Gejdonu. Samoproizvedena električna energija doprinosi sa oko 40% energetskih potreba objekta, zajedno s postojećim solarnim sistemom postavljenim na krovu.

Samogenerisana solarna energija u EPMC-u (obratite pažnju na još uvek slobodne krovne površine na naslovnoj fotografiji) biće povećana za 145% proširenjem postojećih krovnih sistema. Sistem od 18,9 MW može da generiše dovoljno energije da pokrije 37% ukupne potrošnje na lokaciji.

JLR je u prošlosti već implementirao različite projekte energetske efikasnosti širom kompanije i uspeo je da smanji emisije za 26% u 2023. u poređenju sa 2020. godinom. Prošle godine su uspešno sprovedena ukupno 53 energetska projekta optimizacije, što je rezultiralo uštedom u emisiji CO2 od oko 11 hiljada tona. Istovremeno, kompanija nastavlja da se oslanja na zelenu električnu energiju prilikom kupovine struje iz mreže, za sve krucijalne poslovne aktivnosti koje obavlja na tlu Ujedinjenog Kraljevstva.

AutoRepublika

(78)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Odlicna ideja JLRa da sam sebe snabdeva strujom! To bi mogle da urade sve industrijske firme i da se tako oslobode skupe energije koju prodaju javni proizvodjaci.

S mile

Mnoge firme u srbiji gledaju da postave solarne panele. Krovovi su im velikih povrsina. Ali investicija je povelika.
Skoro sam se cuo sa firmom koja postavlja panele, kazu da idu iz jednog u drugi projekat. Ima posla.

Matija

Jos nisam cuo da se nemacka industrija bavi ovom temom! Vise puta sam rekao da Svabe sporo misle!

s mile

Heh, a ja mislio da su oni Zeleni, i da se kod njih favorizuje zelena agenda….ccc

Matija

Imaju oni Zelene ali su bas oni najdestruktivnija grupa u politici i gradjanstvu! Zvanicno oni zele cistu civilizaciju ali cine sve da to onemoguce. Pri tome se ne radi o smisljenoj pakosti vec o cistoj gluposti! Jednostavno, ne znaju ni uzroke ni posledice a najmanje kako civilizacija u celini funkcionise.

s mile

Zeleni, a Glupi. Opasna kombinacija