1. Home
  2. Prezentacije
  3. Što bi komplikovano kad može jednostavno?
Što bi komplikovano kad može jednostavno?
1

Što bi komplikovano kad može jednostavno?

1.47K
1
Podelite sa prijateljima:

Razvoj novog automobila je veoma dugačak, komplikovan i skupoceni proces. Obično traje između 48 i 60 meseci, košta milijarde i milijarde dolara/evra i budu potrebne godine i godine pre nego što se isplati. Naravno, postoji nekoliko alternativa. Jedna od njih je da se pozajme mnogi delovi s prethodnika, a u nekim slučajevima čak se preuzme celokupni model, malo se našminka, i onda prodaje kao „novi automobil“.

Mitsubishiju takav postupak nije strane prirode. Japanski proizvođač vozila je prošle godine predstavio „novu generaciju modela ASX“ koji je ništa više (a verovatno ni manje) nego što je Renault Captur sa drugačijom maskom hladnjaka, a trend se nastavio i sa „novim Coltom“.

Naravno, svi ćemo ga brzo prepoznati kao jednog od najpopularnijih malih automobila u Evropi i već duži broj godina se prodaje pod imenom Renault Clio. Oba modela će se zajedno proizvoditi u Turskoj od strane firme Oyak-Renault koja je 51% u vlasništvu francuske firme.

Potez zapravo i nije neočekivan. Renault i Mitsubishi su deo iste korporacije, a prodaja japanskog brenda na Starom kontinentu nije dovoljno jaka da opravda investiranja u novi model. Mitsubishi se i nije nešto potrudio da sakrije takvu vezu, pošto je Colt dobio samo novu masku hladnjaka, prednji branik i retrovizore u poređenju sa francuskim modelom.

Enterijer je identičan sa izuzetkom nedostatka Renaultove značke i francuske zastave na kontrolnoj tabli. To i nije neka mana pošto je izbor monitora 7,0 i 9,3 inčni, a tu je i bežični punjač telefona, audio sistem Bose sa devet zvučnika i još mnogo toga.


Mehanička ponuda startuje sa atmosferskim 1,0-litarski benzincem sa tri cilindra. Razvija 66 konjskih snaga i maksimalnih 95 Nm obrtnog momenta, a isti motor je dostupan i u turbo konfiguraciji sa 90 „grla“ i maksimalnih 160 Nm obrtnog momenta. Vrhunac ponude čini 1,6-litarski hibrid sa 141 konjskom snagom i maksimalnih 205 Nm obrtnog momenta.

On je ujedno najbrži u ponudi sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 9,3 sekunde i maksimalnom brzinom od 180 km/h. Radi poređenja, baznoj konfiguraciji je potrebno sedamnaest sekundi da ubrza od nule 100 km/h, a turbobenzincu pet sekundi manje.

Dalje, turbobenzinac pruža identičnu maksimalnu brzinu (180 km/h) kao i hibrid dok je bazni model za 20 km/h sporiji. Zanimljivo je da samo hirbrid pruža disk kočnice pozadi (ostale dve konfiguracije i dalje stižu sa doboš kočnicama). Bazni model će se nuditi s petostepenim manuelnim menjačem, turbobenzinac ima jednu brzinu više, dok je hibrid jedini sa automatikom.


Pitamo se samo ko bi kupio u Colt preimenovani Clio u Evropi, s izuzetkom tek nekoga zaljubljenika u Mitsubishi kome je značka toliko bitna. Ali na kraju dana, japanski proizvođač vozila nije potrošio mnogo novca u razvoju, a što bi bilo nužno da se dobije novi model, pa samim tim sigurno neće biti nezadovoljan bez obzira koliko će prodaja biti uspešna po obimu.

Kako bilo, u ponudi ćemo ga videti do kraja godine…

AutoRepublika

(1466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, to je „pravi Japanac“ 😊😊😊