1. Home
  2. Sajmovi
  3. Završio 69. u nizu Pebble Beach Concours d’Elegance
Završio 69. u nizu Pebble Beach Concours d’Elegance
0

Završio 69. u nizu Pebble Beach Concours d’Elegance

176
0
Podelite sa prijateljima:

Takozvana „Nedelja automobila u Montereju“ je jedan od najpikantnijih automobilskih događaja na svetu. Od kada je osnovan davne 1950. godine, oko 15.000 osoba poseti ovaj skup svake godine u istoimenom gradu američke savezne države Kalifornije. Manifestacija u Montereju nije najveća, ali je najznačajnija po tome što ćete na njoj visdeti razne retke klasike za koje javnost sigurno ne zna ni da postaje.

Da bstei videli tako nešto svojim očima potrebno je da izdvojite čak 450 američkih dolara za ulaznicu, ali ukoliko investiciju za ulaznicu posmatrate kroz prizmu onog što doživite na smotri, sigurno nećete biti razočarani. Mnogi proizvodi su čak i na prodaju, a prošle godine su tokom ove manifestacije automobili u vrednosti od 116,5 miliona dolara promenili vlasnike.

Ove godine u centru pažnje se našao čuveni britanski proizvođač premijum vozila Bentley i njegova veza sa jednako velikom i značajnom italijanskom dizajnerskom kućom Zagato. Za takvu priliku, Volkswagenova divizija je prikazala tri od ukupno četiri modela 4 1/2 Litre koji je u javnosti poznatiji pod nadimkom „Blower“.

Zahvaljujući svom kompresoru, Blower je razvijao 175 konjskih snaga i pobedio na čuvenoj trci 24 sata Le Mana 1929. i 1930. godine. Prošle godine Ferrari 250 GTO iz 1962. godine je postao najskuplji automobil u istoriji kada je novi vlasnik izdvojio 48,4 miliona zelenih novčanica. Ove godine jedna od zvezda je McLaren F1 iz 1994. godine za koga se očekuje da će kupac morati izdvojiti oko 20 miliona dolara.

Ali to ne znači da svaki klasični automobil može da se nađe na ovoj manifestacija. Organizatori su dobili oko 1.200 zahteva, ali su odobrili „samo“ 200. Neki proizvođači su iskoristili priliku da debituju sa novitetima. Primera radi, Acura je stigla u Monterej sa konceptom nazvanim Type S koji nagoveštava istoimenu sportsku verziju modela TLX dok je malo-poznati proizvođač Drago debitovao s električnom limuzinom nazvanom GTE. Pogonski sklop ovog elektromobila isporučuje čak 1.200 konjskih snaga i dostiže maksimalnu brzinu od 330 km/h.


Izdvojićemo još nekoliko posebnih modela …

Citroen 11 Berline iz 1938. godine (fotografija iznad) čiji je agregat prerađen na takav način da omogući da se pogonska sila obezbeđuje putem sagorevanja uglja. Iako deluje kao nešto šta smo videli da Paja i Jare rade na svom kamionu, ovaj Citroen je zapravo stigao sa takvom „tehnologijom“ direktno iz fabrike nakon velike nestašice benzina krajem tridesetih godina prošlog veka.


Ferrari 375 Mille Miglia Berlinetta iz 1954. godine je prikazan na ilustraciji iznad ovog pasusa a predstavlja jedan od samo šest koje je dizajnirao Pininfarina. Svaki od njih se razlikuje u određenoj meri, a model iz Montereja je specifičan po enterijeru obloženom najkvalitetnijom kožom. Cela šasija i školjka su razvijene od aluminijuma, a ispod haube se krije V12 agregat zapremine 4,5 litara.

Pre nego što je Mercedes stekao ime po luksuznim 600 „Pullman“ limuzinama (u kojima se vozio, između ostalih i Josip Broz Tito), kompanija je nudila model po imenu 300D Adenauer čije je modifikacije radila firma Sindelfingen.

Pullman pre Pullmana

U Montereju je prikazan model iz 1962. godine ispod čije haube se nalazi identičan 3,0-litarski „linijski šestak“ koji je pokretao legendarni 300SL Gullwing. Adenaurs je bio izuzetno popularan među biznismenima i političarima, a mogao se naručiti i sa telefonom, malim stolom i staklenom pregradom između vozača i putnika.


Mohs Safarikar je nepoznat prototip model čak i najvećim ekspertima, a dizanirala ga je Mohs Seaplane kompanija iz američke savezne države Viskonsin, imajući afričke safarije na umu. Prvi prototip je debitovao 1973. godine, a vlasnik je želeo da koristi Safarikar tokom lova na divlje životinje.

Izuzetno redak automobil proizveden za nespokoj afričkih divljih zveri

Vrata bi se tako otvorila paralelno tek toliko da vozač i putnici mogu da „naciljaju“ puškom, a zanimljivo je da je ceo automobil obložen kožom. Takav posao je poveren 84-godišnjoj majci osnivača firme, a njoj je bilo potrebno oko šest meseci da završi posao. Mohs je proizveo još dva prototip modela, ali nijedan od njih nije ugledao serijsku proizvodnju.


Bilo kako bilo, Pebble Beach Concours d’Elegance završava još jedno fantastično izdanje do sledeće godine …

Zoran Tomasović

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments