1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pred nama je najpoželjniji kineski pikap kamionet Great Wall Shanhai Poer
Pred nama je najpoželjniji kineski pikap kamionet Great Wall Shanhai Poer

Pred nama je najpoželjniji kineski pikap kamionet Great Wall Shanhai Poer

548
5
Podelite sa prijateljima:

Ne, ovo nije nova generacija poznatog modela Great Wall Poer, onog o kom smo pisali kada je debitovao 2019. godine i koji je još uvek svež. Samo ime Poer (ili Pao u kineskom stilu) je nedavno iskorišćeno od strane kompanije Great Wall za celu porodicu modernih i relativno pristupačnih pikapova. Na primer, početkom godine se pojavio model Great Wall King Kong Poer.

Sada na Salonu automobila u Čengduu imamo priliku da svedočimo premijeri nove perjanice brenda. Kamionet je nazvan Shanhai Poer, a u bukvalnom prevodu s kineskog (山海炮) to bi značilo „gorski i morski top“.

Ovaj konkretan pikap kamionet je najbliži rođak SUV-a koji se od prošle godine u Kini prodaje pod imenom Tank 500. Prednji deo karoserije, pa čak i enterijer, potpuno su objedinjeni, to jest utemeljeni na novoj generaciji platforme koja predviđa karoseriju na šasiji, uzdužno postavljen agregat, nezavisno oslanjanje i kontinualnu zadnju osovinu.

Povrh toga, pikap kamionet je dobio i oslanjanje putem opruga na zadnjem delu vozila, a ono je implementirano i kod pomenutog terenca. Prisetićete se da „obični“ Poer napred nudi običnu torziju dok su nazad opruge.

Međutim, kada se povede reč o dimenzijama, novi Shanhai Poer nije mnogo veći od postojećeg pikap kamioneta. Perjanica je za samo 37 mm duža (5.440 mm), 57 mm je i šira (1.991 mm) dok je visina impresivnija za 38 mm (1.886 mm). Tako osmišljen, daleko je od velikih američkih pikap kamioneta.

Prednju i zadnju osovinu deli razmak od 3.350 mm spram 3.230 mm koje karakterišu model Poer. Kasnije će biti ponuđena i izdužena verzija s povećanom platformom za transport robe, a takvi pikapovi su već u procesu testiranja.

Great Wall Shanhai Poer poseduje neobična vrata na tovarnom sanduku. Mogu biti u potpunosti položena, kao i kod ostalih modela pikap kamioneta, ali mogu biti otvorena i kao klasična ormarska vrata (u stranu). Nude asimetrična krila koja se otvaraju i pod uglom od 90 stepeni.

Među dostupnim aksesoarima za ovo vozilo mogu se pronaći i različite vrste prtljažnih kutija koje je moguće zaključati, i one se montiraju po bokovima, i to u prednjem delu prikolice, a mogu biti pričvršćene i između lukova točkova.

Debitantska verzija pikap kamioneta poseduje isti pogonski sklop, baš kao i transmisiju koja je srce terenca Tanka 500. Benzinski V6 motor radne zapremine 3.0 litra poseduje kodnu oznaku 6Z30 s kombinovanim ubrizgavanjem, dva turbo punjača koja su montirana na bokovima bloka, i sistemom lakog hibrida (48 volti).

Treba reći i da je ovo prvi kineski pikap kamionet s šestocilindarskim motorom pod haubom. On razvija 354 konjskih snaga i 500 Nm najvišeg obrtnog momenta, od čega je čak 320 Nm dostupno već pri hiljadu obrtaja kolenastog vratila. Devetostepeni automatik je u stanju da se nosi s obrtnim momentom koji doseže do 600 Nm.

Sistem prenosa snage na sva četiri ugla karoserije je osmislio BorgWarner i on se oslanja na elektromagnetnu spojnicu koja povezuje prednju osovinu, ali tu je demultiplikator kao i unakrsno zaključavanje zadnjeg diferencijala, dok je moguće zaključati i prednji, ako se odlučite za doplatu.

Planovi takođe uključuju i 2,4-litarsku turbodizel jedinicu, kao i hibrid utemeljen na dvolitarskom četvorocilindrašu. To su modifikacije koje će se pojaviti kasnije u gami.

Kada se priča o dekoraciji enterijera pikapa, odmah se može primetiti da ona nije tužnije konstruisana u odnosu na ono što vidimo kod poznatog SUV-a na kom je kamionet zasnovan. I ovde je za presvlake sedišta upotrebljena prava koža, uz više ponuđenih opcija koje uključuju i dvobojne modalitete, a tu su i umeci od drvne mase.

Instrumentacioni ekran nudi dijagonalu od 12,3 inča, dok je tablet multimedijalnog sistema s dijagonalom od 14,6 cola. U ponudi je i projekcioni ekran (head-up display), a tu su i grejana i hlađena prednja sedišta, ali i ona zadnja. Lista opcionala sadrži i panoramski krovni otvor s kliznom sekcijom, adaptivni tempomat, ceo set elektronskih pomagala i još svašta nešto.

Koliko košta ovakav pikap kamionet? Avaj, ne može reći jer nema čak ni indicija. Prodaja bi u domovini trebalo da krene pre isteka ove kalendarske godine dok “obični” Great Wall Poer u top verziji košta oko trideset hiljada američkih dolara. Ipak, za Tank 500 se iska najmanje 49 hiljada dolara. Novi Great Wall Shanhai Poer bi trebalo da se na tržištu okuša, cenovno pozicioniran negde između ove dve pomenute odrednice.

AutoRepublika

(548)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svaka cast! Naucili su kako se gradi pravi americki pikap! Mercedesu i VWu to nece jos dugo uspeti!
Cena od 30 hiljada dolara (na kineskom trzistu) bila bi za USA i EU ubitacna!

xtrimi

Pazi moja iskustva sa površinskog kopa i rudnika kažu da L200 krš, Ford Rangeri se i drže Toyota dobre, a Great Wall od ošteenja šasija , do crkavanja motora servisiranja na 7500km itd. MIslil lepo je ovo i stići će oni tehniku i kvalitet , ali tek za 10godina računam

BB

Kalva sve vozila imate tamo?

DUDE

U skladu sa cenom i troskovi odrzavanja.
GreatWall u Srbiji kosta oko 16.000eur, a A-brendovi barem duplo vise.

BB

Evo, to je taman tih 10 godina prošlo 😉