1. Home
  2. Vesti
  3. Električni automobili bi do 2026. mogli da istisnu dizele sa vrha u Norveškoj
Električni automobili bi do 2026. mogli da istisnu dizele sa vrha u Norveškoj
8

Električni automobili bi do 2026. mogli da istisnu dizele sa vrha u Norveškoj

98
8
Podelite sa prijateljima:

U Norveškoj, koja je svojevrsni pionir u udaljavanju od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električni automobili više se ne ističu samo prodajnim brojevima. Njihova prevlast počinje da se ispoljava i u ukupnom udelu u voznom parku.

Električni automobili bi mogli postati najveća kategorija putničkih vozila u Norveškoj do 2026. godine. Do 2030. oni će činiti više od polovine svih automobila. Pozivajući se na prognozu Norveške putne federacije (OFV), o tome je preneo Bloomberg. U nordijskoj zemlji četvrtina automobila već se napaja iz baterija, a prema OFV-u ove godine bi trebalo da prestignu benzince.

Prelazak na električne automobile u Norveškoj je delimično posledica velikodušnih podsticaja zemlje. Norveška ima 5,5 miliona stanovnika i želi da postane prva zemlja koja će okončati prodaju novih automobila na benzin i dizel do sledeće godine. Devet od deset novih automobila prodatih početkom ove godine bili su električni automobili na baterije.

Prema pomenutoj prognozi, električni automobili bi do 2026. godine mogli da dostignu 36 odsto udela na ukupnom tržištu, odnosno nešto više od milion automobila. U tom slučaju bili bi brojniji dizel (31 odsto) i benzinski automobili (21 odsto). Do 2030. električni automobili će činiti više od polovine automobila na norveškim putevima, sa samo 24 odsto automobila na dizel i 15 odsto na benzin.

OFV dalje procenjuje da će hibridni automobili imati tržišni udeo od oko 12 odsto 2026. godine, koji će do 2030. pasti na oko devet odsto.

Ako više zemalja bude sledilo primjer Norveške, globalna potražnja za naftom mogla bi dostići vrhunac ranije nego što se očekivalo. Međunarodna agencija za energiju (IEA) sada vidi da će potražnja dostići vrhunac pre 2030. godine, a očekuje se da će automobili i kombiji činiti više od 25 odsto potražnje za naftom.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

skoro mi priča tip, deca su mu u Norge, kupili nov volvo na struju, ali imaju gomilu povoljnosti za kupovinu EV. i kupovaće ih dok imaju te silne povoljnosti, a kada država zavrne slavinu….će vidimo 😉

Matija

Norveska i automobili? Pa, oni nemaju autoindustriju, mogu sa tom temom da se zajebavaju do mile volje, drugi nose rizik! Inace, Norveska je najbogatija u EU – vadi naftu sa morskog dna i prodaje je u EU a ovamo se prave „ekolozi“ pa voze e-automobile koje bogata drzava obilato stimulise! Kakva farsa!

BB

EV je popularan u Norveškoj zato što je manje opterećen dažbinama pa ista konfiguracija dođeni jeftinija od SUS verzije, plus n ato imaju benefite na parkinge, autoput, registraciju itd… Dakle nisu iz ekoloških razloga polećeli za EV…

Matija

Nisi „up-to-date“! Od prosle godine sve nabrojane beneficije su ukinute, e-auto je u Norveskoj postao obican auto. Sa punim pravom!

Matori

Probaj da pronađeš paralelne cene SUS i EV vozila u Norveškoj.

Matija

Zasto? Sapni mi o cemu se radi. 🙂

BB

Nisu sve beneficije ukinute, sli od tada počinje da im pada prodaja…

Rikošet

Na listi najvećih svjetskih proizvođača nafte Norvežani su na 13. mjestu, odnosno najveći su evropski proizvođač nafte. To u praksi znači da imaju ogromne pare s kojima mogu da odlučuju kakve automobile će da voze, posebno (što je već istakao Matija) jer nemaju domaću autoindustriju. Oni plaćaju, a drugi prave za njih… Bio bih puno srećniji da su umjesto električnih npr. snažno stimulisali automobile s pogonom na hidrogenom odnosno bilo koju deficitarnu pogonsku opciju, jer njima ne igra ulogu koja će da bude, ali igra proizvođačima automobila, koji po pitanju hidrogena imaju mali interes tržišta pa su razvoj i proizvodnja… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 dana pre od strane Rikošet