1. Home
  2. Vesti
  3. Sud odobrio otvaranje postupka po tužbama vlasnika protiv Forda zbog Mustanga Shelbija 350
Sud odobrio otvaranje postupka po tužbama vlasnika protiv Forda zbog Mustanga Shelbija 350
0

Sud odobrio otvaranje postupka po tužbama vlasnika protiv Forda zbog Mustanga Shelbija 350

961
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo čuli onu priču da je u Americi sve napisano čak i ono što bi ostatak sveta video kao pitanje zdravog razuma. Pričamo o uputstvima na recimo tečnom deterdžentu, koja kažu da takav materijal nije za piće, ili pak na sapunu gde stoji da i nije baš zgodan za jelo. Iako će mnogi možda brzo zaključiti kako su „Amerikanci glup narod kome sve moraš da nacrtaš“, razlog je zapravo sasvim druge prirode. Naime, u državi gde trenutno boravi čak 1,33 miliona advokata, mnogi od njih su iskoristili priliku da tuže velike firme ukoliko ne postoji uputstvo za neke stvari koje većini nas verovatno nikada ne bi ni pale na pamet (kao što je spomenuti slučaj da ne postoji upozorenje da tečni detardžent nije za piće).

Slična teorija se važi i u vezi lažnog reklamiranja pa svako „uputstvo“ stiže sa dugačkom listom detalja, uglavnom napisanih veoma sitnim slovima koje većina nas verovatno zaobilazi. Ali upravo iz takvog razloga Ford se već duži niz godina sudi s vlasnicima modela Mustang Shelby GT350 iz generacije koja se proizvodila od 2016. do 2020. godine.

Na papiru ovaj sportista je delovao impresivno, sa 526 konjskih snaga iz atmosferskog 5,2-litarskog motora, a Ford ga je razvio konkretno za vožnju na stazama i takmičenje protiv velikana kao što su Chevrolet Corvette, Porsche 911 S i BMW M4. Američki proizvođač ga je reklamirao baš uz slogan „Track Ready“, što u prevodu sa engleskog jezika znači da vlasnik mogao da ga izveze na stazu i amaterski ili profesionalno se takmiči bez ikakvih posebnih modifikacija.

Ali vlasnici mnogih primeraka iz 2016. godine su brzo saznali da to ipak nije slučaj. Prijavljani su problemi sa kočnicama, kvačilom, pregrevanjem i pneumaticima, ukoliko bi vozač žešće vozio svoj automobil na stazi tokom dužeg perioda. Očigledno je i sam Ford uvideo ovaj problem pošto je unapredio sve spomenute mehaničke detalje za 2017. godinu i problemi su uglavnom nestali.

Međutim, vlasnici Shelbyja iz 2015. i 2016. godine su pokrenuli seriju tužbi protiv Forda uz obrazloženje da je u pitanju bilo lažno reklamiranje ovog velikana, i kao što se može videti iz mnogobrojnih žalbi vlasnika – da nikako nije bio spreman za žestoku vožnju na stazi direktno iz fabrike. Većina kupaca nije ni imala problem s tim pošto bi samo s vremena na vreme posećivali stazu, ali neki od njih tvrde da su potrošili novac na Shelby GT350 sa direktnim ciljem da se svakog vikenda takmiče u amaterskim i profesionalnim šampionatima.


Fordov odgovor je bio onaj koji se očekuje od velike korporacija, a glasio je nešto u stilu „prodali smo vam drumski automobil za povremenu vožnju na stazi, a ne trkački četvorotočkaš“. Međutim, sudija koji je imao prilike da čuje obe strane je zaključio da postoje jasni dokazi da je Ford pokušao da prevari mušterije na jedan od dva načina i to: lažno reklamiranje ili pak loša pouzdanost delova, a u oba slučaja razlog je dovoljan da se otvori postupak po podnetim tužbama.

Suđenje će inače započeti krajem godine i verovatno će se razvući na duži vremenski period. Možemo zaključiti da ono staro pravilo „nikada ne kupujte automobil u prvoj godini proizvodnje“ važi i ovaj put.

AutoRepublika

(961)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments