1. Home
  2. Vesti
  3. Prosečna flotna emisija štetnih gasova Mercedesa raste uzrokujući rizik od visokih kazni
Prosečna flotna emisija štetnih gasova Mercedesa raste uzrokujući rizik od visokih kazni
0

Prosečna flotna emisija štetnih gasova Mercedesa raste uzrokujući rizik od visokih kazni

151
0
Podelite sa prijateljima:

Daimlerova kompanija angažovana u proizvodnji putničkih automobila, Mercedes-Benz Cars, sve se više udaljava od ciljanih prosečnih flotnih štetnih emisija izduvnih gasova, prevashodno ugljen-dioksida.

Naime, štetne emisije CO2 Mercedesove flote automobila su u 2018. godini porasle na 134 grama ugljen-dioksida po kilometru, objavio je proizvođač, uz propratnu informaciju da je taj podatak za 2017. godinu iznosio 125 grama po kilometru.

Počev od 2021. godine, Mercedes, kao i ostali proizvođači automobila, mora da se uskladi sa propisima Evropske unije, koji limitiraju predmetne emisije na samo 95 g/km, čime bi se izbegao rizik od obaveze isplate drakonskih iznosa na ime kazne.

Glavni razlog za ispoljeni negativni trend u pogledu flotne emisije ugljen-dioksida se pronalazi u izrazito snažnoj potražnji u segmentu vozila s povišenom pozicijom sedenja, koja su po pravilu veća, teža, manje aerodinamična, pa samim tim i nižeg nivoa energetske efikasnosti.

Povrh svega, zbog satanizacije dizela i posledičnog pada tražnje, sve češće se kupci opredeljuju za krosovere s benzinskim motorima koji su posebno “žedni” u vozilima ovog tipa. To je dovelo Švabe u situaciju da po prvi put nakon 2007. godine, ne uspeju da snize nivo flotne emisije ugljen-dioksida, u dve godine.

Dodatno, prošle godine uvedeni sistem merenja izduvnih gasova opisan u WLTP procedurama, doveo je do povišenih rezultata štetnih isparenja u odnosu na godinu ranije, o čemu smo već dosta puta pisali u prošlosti.

Električni automobili bi trebalo da donesu preokret sledeće godine

Mercedes će sada, zahvaljujući ovakvom razvoju događaja, još više zavisiti od tražnje za elektromobilima, navodi Johan Herman, rukovodilac odeljenja razvoja električnih pogonskih sklopova u Daimlerovoj ćerka firmi. Broj čisto električnih ili hibridnih modela kompanije će se uvećati sa pet na dvadeset do 2020. godine.

Ove godine će biti predstavljen prvi model podmarke Mercedesa, koja je rezervisana za električne automobile – EQ. To će biti verzija sa oznakama EQC, a prema rečima još neko vreme aktuelnog generalnog direktora Daimlera, Ditera Cečea, koje je izgovorio pre nekoliko dana, tražnja je velika, pa će s obzirom na to da se na njegovu isporuku poduže čeka.

Uprkos ovakvom rastu flotne emisije CO2, Daimler očekuje dostizanje proklamovanih ciljeva za 2020/21., objasnio je portparol kompanije. U odnosu na 2007. godinu, pomenutu u prvom delu vesti, imperativ sniženja flotne emisije ugljen-dioksida za 2021. godinu iznosi čak 40%.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments