1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang Cobra Jet će postojati i u narednom izdanju
Ford Mustang Cobra Jet će postojati i u narednom izdanju
0

Ford Mustang Cobra Jet će postojati i u narednom izdanju

144
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira što ne mogu da sakrijem ogorčenost prema svom omiljenom brendu Fordu, iz razloga što je eliminisao sve putničke modele i fokusira se samo na krosovere, terence i kamionete (zato danas i vozim Chryslera), moram mu odati priznanje na račun Mustanga.

Bilo bi lako pratiti Chevrolet i Dodge i eliminisati ovu ikonu američke automobilske industrije kao što su rivali uradili sa modelima Camaro, odnosno Challenger, jer na kraju dana, prodaja Mustanga nikada nije bila lošija (samo 47.566 isporučenih vozila prošle godine na američkom tržištu). Ali eto, iz nama nekog nepoznatog razloga, novi Mustang će početi da pristiže u izložbeno-prodajne salone na jesen i u sadašnjem obliku. Pokretan motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, će da opstane najkraće do 2029. godine.


U celoj priči je potrebno reći da nova generacija nije samo našminkani prethodnik, već je Ford uložio velike napore da obnovi i njegov trkački program. Model nazvan GT3 će predstavljati američkog proizvođača vozila u šampionatima trka izdržljivosti, uključujući i veliki LeMans u trajanju od 24 sata.

Tu su i GT4, Dark Horse R, a kako prenose mnogobrojni mediji, nije zaboravljen ni američki šampionat NHRA (National Hot Rod Association). Ova serija se bavi trkanjem na pravcu i uživa u velikoj popularnosti na svom domaćem tržištu.

Model nazvan Cobra Jet je originalno debitovao 1968. godine sa prvim motorom u istoriji Mustanga, radne zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara), takozvanim „big blockom“ . Ford je ponovo oživeo ime 2008. godine i sa svakom novom generacijom ovog velikana je stizao i novi Cobra Jet.

Poslednji je predstavljen pre pet godina pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i činilo se da je to kraj, posebno kada je 2020. godine usledila Cobra Jet na struju. Ali mediji kažu da im je „blizak izvor“ rekao kako ćemo Cobru Jet opet videti za par godina, to jest pre nego što život sadašnjeg Mustanga bude okončan, i ponovo će pružati poveći atmosferski benzinac sa kompresorom.

Teško da će moći da nadmaši onu Cobru Jet na struju, koja se mogla pohvaliti sa čak 1.400 konjskih snaga i vremenom na četvrtine milje (402 metra) za manje od osam sekundi, ali ne sumnjamo da će ljubitelji klasike biti više nego oduševljeni.

Ako ništa drugo, moći ćemo da uživamo u onim karakteristikama koje su napravile „Mustang Mustangom“ barem još nekoliko godina…

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments