1. Home
  2. Life
  3. Mahle – novi termo-modul može da poveća autonomiju električnih vozila za petinu
Mahle – novi termo-modul može da poveća autonomiju električnih vozila za petinu

Mahle – novi termo-modul može da poveća autonomiju električnih vozila za petinu

112
6
Podelite sa prijateljima:

Mahle, snabdevač automobilske industrije, predstavio je termo-modul koji ima za cilj da poveća autonomiju električnog automobila do 20 procenata. Dva proizvođača već planiraju automobile sa ekonomičnim modulom.

Prema Mahleu, dve proizvodne porudžbine od proizvođača automobila dolaze od „etabliranog, globalnog proizvođača vozila“, a ovo je najveća pojedinačna porudžbina u istoriji kompanije. Druga porudžbina dolazi od „nadolazećeg, inovativnog proizvođača automobila iz Azije“.

Mahle ne navodi konkretna imena. Prema informacijama FAZ-a, radi se o grupi Stellantis i o kineskom proizvođaču BYD. Prema podacima kompanije, obim narudžbine iznosi 1,5 milijardi evra.

Mahle je prethodno kombinovao pojedinačno instalirane komponente u module za upravljanje toplotom koji kontrolišu temperaturu baterije, unutrašnjosti vozila, pogonskog sklopa i energetske elektronike. Prema navodima dobavljača, moduli rade znatno efikasnije od njihovih pojedinačnih delova i mogu značajno povećati domet električnog automobila do 20 odsto, kao i brzinu punjenja.

Moduli za upravljanje toplotom igraju ključnu ulogu u elektromobilnosti

U predstavljanju nove komponente Mahle kaze sledeće: „Mahleov modularni pristup omogućava manje instalacione prostore i drastično smanjen napor pri montaži“. „Moduli za upravljanje toplotom igraju ključnu ulogu u električnoj mobilnosti tako što pomažu da vozila budu atraktivna i pristupačna. Kao pokretač elektrifikacije, upravljanje toplotom je važna strateška oblast za Mahle grupu”.

„Budući da smo u mogućnosti da zauzmemo holistički pogled na termičke sisteme u vozilima, možemo razviti inovativne koncepte po meri za naše kupce“, kaže Jumana Al-Sibai, član menadžmenta Mahle Grupe i odgovorna za odeljenje upravljanja toplotom.

U oba modula, Mahle je kombinovao svoje pojedinačne komponente, kao što su električni kompresor, izmenjivač toplote, ventili za rashladno sredstvo i druge komponente, u jednu jedinicu za kupce. Jedan od modula je posebno visoko integrisan jer povezuje krug rashladnog sredstva sa krugovima rashladne tečnosti, prema inženjerima. Ovo osigurava da se baterija, pogon i unutrašnjost vozila snabdevaju dovoljnom toplotom zimi i da budu optimalno hlađeni leti.

Prodajni potencijal za upravljanje toplotom u električnim automobilima je tri puta veći nego kod vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kaže Mahle. Tržište ovih tehnologija značajno raste zbog električne mobilnosti. Na osnovu obima globalnog tržišta od oko 35 milijardi evra za proizvode za upravljanje toplotom u 2021. godini, grupa očekuje preko 50 milijardi evra do 2030. godine. Mahle želi da učestvuje neproporcionalno u ovom rastu.

„Elektrifikacija je tema budućnosti. Naš fokus je na električnim pogonima i inteligentnom punjenju. „Činimo sve što možemo da učinimo električnu mobilnost privlačnijom i pristupačnijom“, kaže izvršni direktor Arnd Franz. Dugoročne, visoke vršne performanse veoma efikasno i bez retkih elemenata iz zemlje. Mahleov novi automatizovani sistem pozicioniranja proglašen je za globalni standard za bežično punjenje električnih vozila.

AutoRepubllika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

SUS motori imaju ogroman višak energije, bar za grejanje, i ti sistemi su jednostavni.

EV imaju energetske zahteve, kako za grejanje tako i za hlađenje. Kako kabine, tako i baterije.

Koji % energije ode na grejanje /hlađenje, a koji % na pogon… to bih voleo da znam.

EvFix

Teško je dati precizan procentualni odgovor iz više razloga. Potrošnja za pogon zavisi od stila vožnje. Prosečno EV troši od 13 pa do 25kWh na 100km. Uzmimo jedno EV za primer, pri 130km/h troši oko 19-20kWh. Za grejanje kabine PTC heater može da povuče 6kWh. Što će reći 30% potrošnje. Pa bi prosek pri 130km/h bio od 22-25kWh/100km. U gradu kada EV troši 13-15kWh, to je gotovo 50% potrošnje više. Ali i heater ne radi svo vreme sa maksimalnom snagom. Tako da se za zimske uslove može reći da grejanje kabine može da poveća potrošnju za 20-40% Za baterijski temperaturni… Pročitaj više »

s mile

za svaku potrošnju je teško dati procenu, ali zna se neki prosek / obim…informativno…

ne one extremne vrednosti, već average

Matija

Bog je stvorio prvo bateriju a zatim je poceo da razmislja kako ona funkcionise. Trebalo je da prodje vise godina dok nekome nije sinulo da baterija mora da ima optimalnu temperaturu da bi pruzila maksimalne performanse. Princip je jednostavan: malo ulozis a dobijes puno vise!

Dalje, baterija takodje proizvodi toplotu – umesto da se „baca“ hladjenjem, moze da se iskoristi za grejanje automobila.

MRN

Sva baterijska vozila su „reumatičari“. I zavisno od meteo uslova, nužni su im „terapijski tretmani“.
😀

BB

Juče otvoriše ogromnu fabriku i Aleksabnrovcu pored Laktaša, da ga neće tamo praviti?