1. Home
  2. Industrija
  3. Proizvodnja automobila u Češkoj dostigla je novi rekord u prvom kvartalu
Proizvodnja automobila u Češkoj dostigla je novi rekord u prvom kvartalu
0

Proizvodnja automobila u Češkoj dostigla je novi rekord u prvom kvartalu

138
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja putničkih automobila u Češkoj povećana je za 11,5 odsto na godišnjem nivou na 394.443 vozila u prvom kvartalu. To je najveći proizvodni rezultat prvog kvartala do sada.

Proizvodnja električnih vozila pala je za trećinu na 27.024 automobila, a njihovo učešće u domaćoj proizvodnji automobila palo je sa 11,7 odsto na 6,8 odsto na godišnjem nivou. Ovo je danas saopštilo Udruženje automobilske industrije (AutoSAP).

„Dobra vest je rast u svim praćenim kategorijama motornih vozila. Uprkos tome, i upravo iz tog razloga, danas moramo da radimo na održavanju globalno konkurentnih uslova proizvodnje u Češkoj Republici, odnosno EU, na primer, kada su u pitanju trenutni negativni izgledi za rast cena energije“, rekao je predsednik udruženja Martin Jan.

Najveći domaći proizvođač automobila Škoda Auto je u prva tri meseca u svojim domaćim pogonima proizveo 243.322 putnička automobila, što je povećanje od pet odsto. Škoda je proizvela 12.691 električni automobil na baterije, odnosno 5,2 odsto ukupne proizvodnje brenda.

U fabrici Hyundaia u Nošovicama proizvodnja je pala za 1,2 odsto na 87.200 vozila. Od ukupnog broja, 9.072 automobila su bila čisto električna, a 5.258 je imalo „PHEV“ pogon. Električni automobili su tako predstavljali 16,4 odsto ukupne proizvodnje. U prvom kvartalu Toyote u Kolinu, proizvodnja je porasla za 89 odsto na 63.921 automobil. Skoro polovina njih bila su hibridni Yarisi.

Proizvodnja autobusa u prvom kvartalu porasla je za 6,7 odsto na 1.175 vozila. U kompaniji Iveco CR u Visokmitu proizvedeno je 1.068 autobusa, što je povećanje od 4,2 odsto. SOR Libchavy je proizveo 97 autobusa.

Tatra Trucks, jedini proizvođač kamiona u Češkoj, proizveo je u prvom kvartalu 405 vozila, odnosno 44 više nego u istom periodu prošle godine. Segment prikolica je zabeležio pad od sedam odsto na godišnjem nivou na 4.272 prikolice i poluprikolice svih veličina.

Jawa iz Tinca isporučila je tržištu 241 motocikl, što predstavlja povećanje od 58 mašina, odnosno skoro trećinu.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments