1. Home
  2. Industrija
  3. Superetanol kao spas za benzinske motore
Superetanol kao spas za benzinske motore
10

Superetanol kao spas za benzinske motore

12.06K
10
Podelite sa prijateljima:

Bioetanol ili superetanol koji nosi oznaku E85, jeste gorivo biljnog porekla, i pojedini stručnjaci vide ga mogućeg naslednika benzina i šansu za preživljavanje SUS agregata. 

Prelazak sa benzina na bioetanaol može uštedeti oko 40% potrošnje goriva, piše francuski Le Point. Da li je benzinski automobil rekao svoju poslednju reč – mi verujemo da nije, iako je elektrifikacija u ovoj godini i u uslovima pandemije korona virusa uzela maha.

U Francuskoj je moguće izvršiti konverziju benzinskih agregata za korišćenje bioetanola dodavanjem malog uređaja čija cena sa ugradnjom iznosi oko 1.000 evra. Ipak, moguće je vršiti konverziju i kod hibridnih vozila, gde se daju još bolji rezultati.

Tako je kompanija FlexFuel ponudila adapter i ugradnju po ceni od 699 evra, a kao primer ukazali su svoja iskustva sa hibridnom Toyotom Auris. Ovaj automobil je koristeći bioetanol spustio cenu vožnje pa se za pređenih 100 km treba izdvojiti 3 evra, a ukupno se potroši 4,5 litara ovog goriva.

Povrh toga, kako je bioetanol gorivo biljnog porekla, a ne fosilnog poput benzina, ima veliku prednost kada je reč o emisiji štetnih gasova. Neto emisija je manja otprilike za 50%, dok je ispuštanje sitnih čestica smanjeno za čak 90%.

Le Point tvrdi da je bioetanol tokom životnog ciklusa emituje 71% manje štetnih gasova naspram benzina. U Francuskoj trenutno postoje olakšice za vozače koji koriste ovo gorivo, ali je ipak registrovano oko 90.000 vozila koja upotrebljavaju superetanol.

Francuska vlada podržava prelazak na E85 kroz poreske olakšice, jer ovo ujedno umanjuje i emisiju štetnih gasova, a pored toga je i pristupačnija varijanta za mnoge žitelje ove zemlje umesto kupovine novog hibridnog ili električnog automobila.

Bioetanol potiče od poljoprivrednih kultura koje proizvode francuski paori. Ostaci od biljaka kao što su šećerna repa ili kukuruz, odlaze u lokalne biorafinerije gde se dalje transformišu u bioetanol. Kao jedna od velikih prednosti ovog gotiva je činjenica da se toči na klasičnim benzinskim pumpama, te se tako proces uvećavanja autonomije kretanja obavlja za svega nekoliko minuta. Prema aktuelnim podacima 1.850 benzinskih stanica u Francuskoj nudi mogućnost točenja superetanola.

Činjenica je da je prema dosadašnjim istraživanjima potrošnja bioetanola za oko 25% veća nego kod benzina. Ipak, kako je litar bioetanola u Francuskoj u ovom trenutku 0,65 evrocenti, a litar benzina 1,33 evra, jasno je da i veća potrošnja lako može da se kompenzuje i da je vožnja na E85 ipak jeftinija.

Le Point navodi da bi tako put od 776 km od Pariza do Marseja osobi koja vozi automobil na bioetanol uštedeti 28 evra na gorivu, naspram drugog lica koje bi prešlo isti put u automobilu na benzin. Ističe se i da bi se cena instaliranja uređaja za prelazak na korišćenje E85 mogla potpuno anulirati za dve godine, ukoliko vozač prelazi prosečnih 13.000 km na godišnjem nivou.

Još jedna bitna stavka u vezi sa ovim gorivom u Francuskoj jeste činjenica da automobili koji sagorevaju bioetanol imaju posebnu nalepnicu koja im omogućava kretanja u zonama gde su benzinci i dizelaši zabranjeni. Ipak, pitanje je koliko će uz sav trud francuske vlade bioetanol zaživeti u ovoj zemlji, jer električni modeli su u velikom naletu, cena im je sve niža, a autonomija veća. Prednost je naravno i dalje brzina točenja goriva koja je daleko brža nego proces punjenja baterija, čak i na superpunjaču.

AutoRepublika 

(12059)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Meni se ovo čini kao super stvar, jeftinija vožnja, manja emisija gasova, i nema brige oko točenja goriva…

Don

Nasi hibridasi su prejebali ove za čitavu litru, njima sa običnim gorivom hibrid troši 3 litre sa klimom u gradu, koga oni farbaju sa biogorivom.pih 😂😂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Branko

Zvuči odlično, ali: Bioetanol je korozivno vrlo agresivan, pa se ne može ugraditi na baš svaki sustav ubrizgavanja. Osim toga, u Hr je cijena benzina eurosuper 95 oko 1,2 EUR / litri, a cijena bioetanola oko 2,2 EUR / litri. Sve naftne kompanije u Hr su već sada u obvezi dodavati min 3% bioetanola u benzinska goriva, ali im se radi visoke cijene bioetanola i niske moguće kazne to ne isplati. Upravo zato naftne kompanije u Hr radije plate kaznu od 0,04 eurocenta po litri goriva, nego što dodaju bioetanol. To je, naravno, uzrokovalo zatvaranje skoro svih rafinerija za bioetanol… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
D_C

E85 je mesavina napravljena od 85% etanola i 15% benzina. Svaki moderan benzinski motor je u stanju da koristi do 10% etanola, medjutim ako se koristi E85 postoji opasnost od ostecenja nekih komponenti koje bi trebalo modifikovati. SAAB je prve decenije ovog veka nudio BioPower verzije svojih modela koje su mogle da kombinuju u rezervoaru benzin i E85 u bilo kom odnosu tako da je bilo moguce rezervoar u kom ima npr 20 litara E85 dopuniti obicnim benzinom i obrnuto. BioPower motor od 2000 kubika je davao 150ks kada koristi benzin a 180ks sa cistim E85. Motor od 2300 kubika… Pročitaj više »

Branko

Vrlo detaljno i kompetentno… potpisujem! 👍

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Rade

Imao je i Reno početkom ovog veka motore na biogoriva. U Brazilu su prodavali motore i za e100 gorivo.
https://www.topspeed.com/cars/renault/2007-renault-renault-m-gane-e85-bioethanol-ar28194.html

D_C

U Brazilu vec vise od 40 godina ne postoji cist benzin bez etanola. Svi automobili koji se prodaju na njihovom trzistu mogu da koriste mix od E20-E25 pa sve do E100 a po njihovom sadasnjem propisu gorivo mora da sadrzi minimum 25% etanola. Brazil proizvodi etanol iz secerne trske a program proizvodnje u ovu svrhu je poceo jos sedamdesetih godina. Pored toga sto je takav program izvodljiv samo u specificnim zemljama: velika nenaseljena prostranstva i pogodna klima, i dalje se smatra da je uzgajanje secerne trske dobrim delom odgovorno za secu i unistavanje Amazonskih suma.

Bole

Treba biti oprezan. Svako biogorivo ce za posledicu imati povecanu potraznju za sirovinama i time uvecati cijenu hrane globalno gledano.

BB

I sječu šuma…

Sava

E85 gorivo se u Americi najviše koristi, uglavnom za poboljšanje performansi u tuning sceni a ne radi smanjenja potrošnje i zagadjenja. E85 dosta bolje sagoreva od benzina i samim tim npr automobil koji maksimalno na benzinu proizvede 400ks nakon konverzije na E85 može da prebaci 600ks. Mada E85 u Americi košta više od običnog benzina tako da mi nije jasno kako će kod nas to Bože biti jeftiniji