1. Home
  2. Industrija
  3. Nissan razmatra prodaju svojih fabrika u Evropi
Nissan razmatra prodaju svojih fabrika u Evropi
1

Nissan razmatra prodaju svojih fabrika u Evropi

244
1
Podelite sa prijateljima:

Div sa Dalekog istoka u ozbiljnoj je nedoumici da li da nastavi da sklapa automobile u svojim fabrikama u Evropi. 

Dve su glavne brige Nissana na Starom kontinentu, sve veći pad prodaje i tranzicija ka električnim modelima. U prva tri kvartala ove godine, japanska marka prodala je u Evropi 305.573 automobila, što je za 25% lošiji rezultat nego lane. Osim toga, Nissanova premijum marka Infiniti se povlači iz Zapadne Evrope zbog loše prodaje, i biće dostupan samo na istočnom delu kontinenta.

Otkako je nastupio skandal sa Karlosom Gonom, Nissan ima ogromnih problema u upravljanju kompanijom. Gon je očito bio veoma nepošten, ali je znao kako da vodi ovoliko preduzeće.

Kako bi se minimizirali veliki finansijski gubici japanski proizvođač čak razmatra prodaju svojih pogona u Evropi. Iako još uvek nema zvaničnih podataka da li će do toga zaista i doći, ova marka navodno već ima ponude nekih kineskih brendova.

Da je ovakav razvoj događaja sasvim moguć ukazuje i najava Nissana iz jula ove godine da će biti primorani da podele 12.500 otkaza na globalnom nivou. Umesto Evrope, kako tvrde neimenovani izvori, Japanci će se fokusirati na matično tržište, SAD i Kinu.

Ipak, to ne znači da će Nissan napustiti evropsko tržište, već bi mogli primeniti drugačiji pristup. Želja japanske marke je da plasira još električnih modela u našem regionu, s tim da bi ta vozila trebalo da budu uvežena direktno iz Japana. Osim što bi dugo putovala, zahvaljujući novim ugovorima između EU i Japana, neće biti visokih nameta na uvežene automobile iz te zemlje.

Pored toga, Nissan bi mogao da se u narednom periodu dodatno približi Renaultu i iskoristi kapacitete ove marke kada je reč o fabrikama i da sklapa vozila u njegovim pogonima. Japanski proizvođač to već radi u fabrici u Flinsu gde Renault sklapa model Micra.

Naravno, postoji šansa da bi i Francuzi mogli da otkupe neku od Nissanovih fabrika, pogotovo onu u Barseloni, jer je zbog velike neizvesnosti povodom bregzita pitanje da li će neko od velikih marki ostati prisutan u Velikoj Britaniji ukoliko ne dođe do sporazuma sa EU.

Nissan i Renault odbili su da komentarišu pisanje portala ANE.

AutoRepublika 

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Otkud sad pa ovo? Mislio sam da cvjeta cvijeće u to “naše” preduzece…sve super silni prodajni rezultati, lider suv segmenta, kad ono k od ovce.