1. Home
  2. Vesti
  3. Pedeset električnih automobila postaju skladište energije
Pedeset električnih automobila postaju skladište energije

Pedeset električnih automobila postaju skladište energije

151
2
Podelite sa prijateljima:

Prvi veliki tehnološki test sa desetinama električnih automobila kao potencijalnih baterija za skladištenje električne energije počeo je u Švajcarskoj. Pedeset električnih vozila treba da vraća struju u mrežu iz svojih baterija tokom godine ako imaju dovoljan domet i ako se ne voze.

Iza projekta, koji je u utorak pokrenut u Bernu, stoji sedam kompanija pod vođstvom kompanije za deljenje automobila Mobility, kako je najavljeno. Za test se koristi pedeset primeraka Honde e na četrdeset lokacija širom Švajcarske. Prema informacijama, ovo je prvi veliki test ovog tipa sa dvosmernim punjenjem serijskih električnih automobila od strane industrije i istraživača.

Između ostalog, kompanije žele da koriste test za sticanje iskustva u vezi sa tehnološkim i regulatornim izazovima. Projekat je koncipiran tako da ako bude uspešan, može se direktno prebaciti u kontinuirani rad.

Ideja iza projekta pod nazivom „V2X Suisse“ je da električni automobili ne samo da mogu da crpe struju, već i da je vraćaju. U proseku, automobili stoje oko 23 sata dnevno, navodi se u saopštenju. Stacionarna vozila se mogu kombinovati da formiraju veliko skladište energije, slično rezervoaru.

Ovo bi omogućilo operaterima distributivnih mreža i domaćinstvima da dobijaju električnu energiju iz električnih automobila u trenucima vršnih opterećenja, dok se oni mogu u potpunosti napuniti tokom dana – na primer kada sija sunce – po nižoj ceni, piše Mobility.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka energetike Simoneta Somaruga pozdravila je inicijativu industrije i istraživača. „Skladištenje energije na četiri točka” pomoći će Švajcarskoj da se udalji od fosilnih goriva. Ovo ne samo da koristi klimi, već i čini zemlju nezavisnijom.

Oni koji su uključeni u projekat uključuju proizvođača automobila Honda, Švajcarski federalni institut za tehnologiju (ETH) i Federalnu kancelariju za energiju (SFOE). Mobility je vodeća švajcarska kompanija za deljenje automobila sa preko 3.000 vozila na skoro 1.600 lokacija. Zadruga svojim više od 242.000 korisnika nudi automobile za povratna putovanja i putovanja u jednom pravcu između gradova i aerodroma.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Koliko ima suncanih dana u godini u CH?

Honda e…. ne nadjose nesto sa vecom baterijom…

BB

Generalno ima smisla, samo da ne pokvare nekim svojim bizmisom…