1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Mazda CX-60 u Francuskoj prolazi kroz treći opoziv ove godine
Mazda CX-60 u Francuskoj prolazi kroz treći opoziv ove godine

Mazda CX-60 u Francuskoj prolazi kroz treći opoziv ove godine

1.19K
3
Podelite sa prijateljima:

Čak su i proizvođači sa dokazanom reputacijom pouzdanosti ponekad obavezni da pokrenu kampanje opoziva. Ako nekome treba dokaz, možemo samo podsetiti automobilsku javnost da među prvih 5 brendova koji su organizovali najviše vanrednih pozivanja u servise lani posebno se ističe Toyota, sa čak 22 kampanje.

Njen sunarodnik Mazda bila je znatno niže na rang listi. Ali, od početka 2024. najnoviji model hirošimske marke, CX-60, počinje da se navikava na ovu vrstu operacije. Japanski brend je upravo pokrenuo treći uzastopni opoziv, koji se ovoga puta odnosi na 2.700 primeraka ovog porodičnog krosovera u Francuskoj.

Broj je mnogo veći nego u prethodne dve kampanje, koje su uticale na samo 317 odnosno 1.478 primeraka. Prvi opoziv se odnosio na rizik od zastoja motora i gubitka slika kamere. Za drugi, to je bila nemogućnost ponovnog pokretanja na određenim primercima CX-60, što je nagnalo Mazdu da preduzme mere.

Što se tiče trećeg opoziva, najnovijeg, povezan je sa kvarovima servo upravljača uočenim na modelima proizvedenim između 15. marta 2022. i 11. decembra prošle godine. Neki vlasnici su zaista mogli da osete kako im volan značajno otežava zbog prevelikog trenja u zupčastoj letvi.

Dok su prethodna dva problema mogla biti rešena elektronskim reprogramiranjem, ovog puta su mehaničari morali da uprljaju ruke. Brend je dao uputstva za podmazivanje dotičnog zupčanika i za zamenu opruge koja zahvata pužni vijak sa poboljšanim delom.

Potrebno je oko 50 minuta da se završi ova procedura. Ali, pošto je reč o zvaničnom opozivu, očigledno je da to neće biti naplaćeno, a vlasnici će biti obavešteni preporučenom poštom.

AutoRepublika

(1188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Šteta bas mi je simpatična Mazda kao manji proizvodjač automobila i baš jim želim da opstanu u budučnosti
I zbog toga sam hteo da jim uspe cx60 ali kako čitam nisu baš dobro uspeli i čitam u americi nisu baš zadovljni

Mess O'Bradovich

Nisam bas u toku sa opozivima, cini mi se da se Toyota i Honda jos uvek dobro drze, tj da nemaju mnogo opoziva. Kao i uvek, spreman sam da mi komentari kazu koliko sam pogresio 😂

Hercegovac

Mazda pravi najljepse automobile u Japanu. Pored nenadmasnog vanjskog dizajna, kod Mazde me odusevljava i minimalisticki unutrasnji dizajn koji je tako skladan, jednostavan i funkcionalan da odmara. To još ima Volvo i ne znam da li iko još. Svaka čast Mazdi na njenom pristupu u stvaranju automobila, na njenim dizel agregatima 2.2 i više kuzbika i nadam se da će Mazde pored feonomenalnog dizajna biti i pouzdane kao vecina japanaca i onda je to best car za novac koliko Mazda kosta.