1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kojih pet evropskih tržišta su trenutno najveća?
Kojih pet evropskih tržišta su trenutno najveća?

Kojih pet evropskih tržišta su trenutno najveća?

321
2
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija se lagano oporavlja i diže glavu nakon višestrukih nedaća koje su je zadesile tokom prethodne tri, četiri godine. Krenulo je s omasovljenom elektrifikacijom i nedovoljnom količinom iskustva u toj oblasti, da bi se nastavilo s problemima koje je donela zdravstvena kriza, a koji se tiču ne samo nedostatka elektronskih komponenti (za granu privrede koja se bavi razvojem četvorotočkaša) već i uvećanih cena sirovina i materijala. U finalu, na sve se nadovezao i tragični sukob u Ukrajini…

Podatke o majskoj realizaciji novih automobila na Starom kontinentu smo zapazili na sajtu Avtostata. Tu je objavljena očekivana informacija prema kojoj je prvo mesto zadržalo tržište Nemačke gde su kupci bili najaktivniji. Tamo je tokom meseca koji je često najlepši u celoj godini (a prošli je bio „ne dao ti Bog“) isporučeno 246.966 vozila, što je za skoro petinu više no lani (+19,2%). To je u stvari najbolji rezultat Germana i ostalih s tog tržišta, u poslednje četiri godine, ali je i dalje lošije od onog što je bilo karakteristično pre pandemije, tvrde analitičari.

Na drugom mestu, ali kao što vidimo, s ogromnim zaostatkom, nalazi se Italija, gde je zahvaljujući rastu tražnje registrovanom tokom meseca za nama, prodato 149.411 novih automobila. Pomenuti dodatni elan kupaca se izražava kroz plus od 23,1%. Za Italijom sledi Francuska, gde je isporučeno neznatno manje četvorotočkaša nego u susednoj Italiji. Gali su dobili 145.538 limenih prinova u maju, na koji način je indeksiran rast plasmana vozila na nivou od 14,8%.

Ništa bez Ujedinjenog Kraljevstva. Kupci s Ostrva su doneli plasman na četvrto mesto, a umalo da izbiju na treće (mada ni drugo nije previše daleko). Englezi i njihova braća pokupovaše 145.204 automobila, uz porast želje za posedom istih u procentu od 16,7. Ovo je deseti mesec u nizu u kom ostrvski vozači neprestano beleže rast tražnje. Pride, ovaj desetomesečni period permanentnog rasta broja isporučenih vozila, kao takav je najduži u poslednjih osam godina. Pa opet, uprkos svemu, u maju 2019. godine je na Ostrvu prodato za 21% više novih četvorotočkaša nego u kišnom mesecu za nama.

Peto mesto je pripalo Špancima. Tamošnji distributeri su se obradovali 92.025 puta, uz rast broja osmeha za 8,3%. Nekada je mesto na ovoj listi imala i Ruska Federacija, ali je ovaj put ostala daleko od pet najvažnijih tržišta za proizvođače jer je u maju tamo isporučeno svega 72.171 primeraka. Iako je to za 2,6 puta više nego što je rezultat zabeležen u maju 2022. godine, trebalo bi znati da je 2019. u istom mesecu u Rusiji prodato 137 hiljada vozila, odnosno skoro dvostruko više nego prethodnog maja.

AutoRepublika

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Otkuda toliki potrošački elan ?

s mile

meni je neshvatljivo da se toliko kupuju automobili, sa ovako povišenim cenama, znam da su svi ostali u boljoj poziciji, finansijskoj, ali ipak, rast cena od min 30%, a svi i dalje kupuju… meni je to nelogično