1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Poznata cena u Francuskoj za hibridnu Daciju Jogger
Poznata cena u Francuskoj za hibridnu Daciju Jogger

Poznata cena u Francuskoj za hibridnu Daciju Jogger

1.84K
12
Podelite sa prijateljima:

Nova Dacia Jogger Hybrid uskoro će početi sa prodajom na Starom kontinentu. Dugo očekivana hibridna (HEV) varijanta Joggera ne samo da se može pohvaliti praktičnošću, već se ističe i stepenom efikasnosti i, pre svega, cenom.

Objavljena je početna cena novog Joggera Hybrid u „matičnoj“ Francuskoj. Dolazak na scenu hibridnog Joggera otvara novo poglavlje u istoriji Dacije u oblasti elektrifikacije, s obzirom da će ovo biti prvi hibrid rumunskog proizvođača.

Hibridna varijanta Joggera zadržava nivo praktičnosti konvencionalnog modela. Na tržištu će se naći u verzijama sa pet i sedam sedišta. Dacia je tada uveravala da će to biti najjeftiniji hibridni automobil sa sedam sedišta na tržištu. A uzimajući u obzir početnu cenu najavljenu za Francusku, bez sumnje je predodređena da donese revoluciju na evropsko tržište.

Eksterijer jedva da pokazuje promene. Da nije bilo prepoznatljive oznake „Hybrid“, ne bi bilo razlike u odnosu na Jogger sa konvencionalnim motorom. Unutra, naprotiv, postoje izmene. Hibridni model je opremljen specifičnom instrument tablom od sedam inča, i logično je da je prilagođena pogonu.

 

Takođe postoje promene u standardnoj opremi. Novi Jogger Hybrid, od svoje uvodne verzije, uključuje električnu parkirnu kočnicu i prednji središnji naslon za ruke sa prostorom za odlaganje.

Samopunjivi hibridni pogonski sistem novog Joggera Hybrid sastoji se od 1,6-litarskog benzinskog motora koji razvija snagu od 90 konjskih snaga i dva mala elektromotora. Jedan od njih je zadužen da pokreće vozilo u čisto električnom režimu. Ima snagu od 37 kW (50 KS). Ukupna snaga sistema dostiže 140 „konja“. Pokreće se preko automatskog menjača bez kvačila.

Jedna od ključnih komponenti ovog elektrifikovanog pogona je litijum-jonska baterija od 1,2 kWh. Ima garanciju od 8 godina ili 160.000 kilometara (šta god pre nastupi). Inače, baterija je ugrađena ispod poda vozila. Tačnije u prostoru za rezervni točak. To je isto mesto gde se nalazi rezervoar za TNG u verziji s pogonom na to gorivo.

Jogger Hybrid je takođe opremljen sistemom za rekuperaciju energije. Dacia osigurava da je njen prvi hibrid sposoban da obavi 80% gradskih putovanja u potpuno električnom režimu. Autonomija, prema ciklusu WLTP, prelazi 900 kilometara.

Knjiga narudžbi za novi Jogger Hibrid će zvanično biti otvorena sledećeg januara 2023. dok u martu kreću prve isporuke. U Francuskoj će biti dostupan od 24.600 evra sa završnom nivoom Expression i pet sedišta. Verzija Schiste gray će takođe biti u prodaji da proslavi dolazak na tržište. Proizvodiće se u pogonima Renault grupe u Miovenu (Rumunija).

AutoRepublika

(1843)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako „Expression“ petosed ima cenu 24.600, onda u „Extreme“ opremi (bez opcija) košta koliko?
Jedno 26.000 ?
A sedmosed je skuplji oko 1.000 ?

moron

Samo sam na sajtu Dacia FR pogledao odnose cene izmedju paketa Expresion i Extreme i odnos cene za petosed i sedmosed, a sve uz TCE 110 i ECO G 100.

moron

Ako je TCe 110 petosed Expresion 19.600, a hibrid od 140 ks ima cenu od 24.600, onda je razlika cene samo 5.000 evra. Kod nas će moći da se dobije i subvencija (ako imaš sreće), pa bi kod nas razlika cene mogla biti (za srećnike oko subvencije) oko 2.500.

Kažem „samo“, jer npr, kod Corolle sedan, u SOL opremi, 1,5 (od 123 ks) košta (bez popusta) 26.000, a hibrid 1,8 (140 ks) košta (bez popusta i/ili ev. subvencije) 35.800. Znači, uz subvenciju, razlika cene oko 7.300.

BB

S tim što ovdje dobijaš jači pogon, jedan cilindar viška, automatski mjenjač…

Već vidim šta je sljeći moron mobil 🤣

moron

Kod oba pomenuta prelaskom na hibrid dobijaš cilindar više i „automatski menjač“ ( ako se tako može „krstiti“ e-CVT, mada su neki stručnjaci na to alergični ( i kažu da menjača nema), ali, činjenica je da i e-CVT koristi menjačko ulje, koje se i menja po Toyota planu održavanja ).

J4ZZ3R

E i ja sam tako mislio, ali izgleda da su on i Dragan samo na platnom spisku Dačije i da rade plaćenu promiciju… Privatno je kupio opet Hondu i to Jazza, da ne čuje onaj što ga je pregazilo vreme ili onaj kamiondžija iz Austrije što voli Renoe 🙂

DUDE

Za te pare Hyundai Tucson ili Kia Sportage.

BB

👍

igi

Pošto su njihove hibridne verzije?

moron

U FR 35,5 do 45,5.
Slično kao i kod nas.
https://www.hyundai.rs/upload/document/cenovnik_novi_tucson_hybrid.pdf

Dakle, ipak je „malo skuplji“ nego hibridni Jogger 😊

Branko

“Dacia osigurava da je njen prvi hibrid sposoban da obavi 80% gradskih putovanja u potpuno električnom režimu. ” 😂😂😂 bilo bi smiješno, da nije utuživo…