1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis planira da proizvodi milion elektromotora godišnje u Francuskoj
Stellantis planira da proizvodi milion elektromotora godišnje u Francuskoj
0

Stellantis planira da proizvodi milion elektromotora godišnje u Francuskoj

85
0
Podelite sa prijateljima:

Ako napišemo „M2“, „M3“ ili „M4“, nesumnjivo će svi pomisliti na sportske modele BMW-a. Ali ova imena se takođe koriste u Stellantisu. Služe kao kodno ime za najnoviju generaciju elektromotora iz evro-američke grupe, razvijene u okviru zajedničkog preduzeća Emotors (Nidec-PSA).

Prvi od njih koji je stigao, M3 je već ugrađen u mnogim proizvodima kompanije od 2022. godine, kao što su Peugeot e-208 i e-2008, Citroen e-C4 ili Jeep Avenger i Fiat 600e. Sastavlja se u Francuskoj , u Grand Estu, u Tremeriju, blizu Meca. Ova fabrika je takođe izabrana za proizvodnju M2 i M4. Uloženo je 37 miliona evra i moći će da proizvodi do milion motora godišnje počev od ove godine.

Da bi postigli ovaj cilj, mnogi kupci će očigledno morati da pređu na čisto električne modele. Zahvaljujući veoma konkurentnim cenama, mali Citroen e-C3 obećava da će biti jedan od modela koji najviše obećavaju u ovom pogledu (što se Stellantisa tiče). To će biti prvi model koji će imati ugrađen M2, čija je maksimalna snaga 90 kW (122 KS), dok M3 može da se pojača do 125 kW (170 KS). Ovaj „mali“ blok je predviđen za Fiata Pandu, kao i drugim vozilima izgrađenim na istoj platformi nazvanoj Smart Car – budućem Citroenu C3 Aircrossu, Opelu Fronteri…

M4 se nalazi na drugom kraju opsega, pošto može da razvije do 210 kW (286 KS). Ali za sve to nije ništa manje presudno. On u stvari započinje svoju karijeru u novom Peugeotu e-3008. Logično, stariji brat e-5008 će takođe imati koristi od toga u tom procesu, pre mnogih drugih budućih SUV-ova i krosovera, počevši od DS-a 8 i druge generacije Opela Grandlanda.

Dugogodišnji šampion u proizvodnji dizel motora, fabriku Tremery Stellantis nije zaboravio u vreme kada dizel više nije popularan. Pogotovo što obnavlja i proizvodnju invertera, elementa koji je odgovoran za pretvaranje jednosmerne struje koju daje baterija u naizmeničnu struju, koju koristi elektromotor. Zaposleni na sajtu imali su pravo na više od 10.000 sati obuke za sticanje novih veština kako bi uspešno završili ovaj preokret od 180 stepeni, započet 2018. godine.

Milion elektromotora koji se svake godine mogu proizvesti u Francuskoj trebalo bi da omoguće pogon fabrika za sklapanje putničkih i komercijalnih vozila instaliranih u najmanje 8 različitih zemalja. Sada ostaje da se vidi da li će evropska potražnja za čisto električnim Stellantisovim vozilima biti dovoljna da proizvodne linije zaista rade punim kapacitetom…

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments