1. Home
  2. Vesti
  3. CATL sumnja u izglede da će baterije u čvrstom stanju da zažive u skorije vreme
CATL sumnja u izglede da će baterije u čvrstom stanju da zažive u skorije vreme
4

CATL sumnja u izglede da će baterije u čvrstom stanju da zažive u skorije vreme

130
4
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo kineske kompanije CATL, najvećeg svetskog proizvođača trakcionih baterija za električna vozila, smatra da su „solid-state“ baterije još veoma daleko od masovne proizvodnje. Osnivač i šef CATL-a, Robin Zeng, izrazio je sumnju u njihov dug radni vek i sigurnost u radu. Dakle, ne može biti reči o bilo kakvoj masovnoj proizvodnji čvrstih elemenata u narednim godinama, a njihova finalizacija će zahtevati dugoročna istraživanja i pažljivo unapređenje proizvodnih procesa.

Rukovodilac CATL-a je objasnio da je za proizvodnju anoda za čvrste baterije potreban najčistiji litijum, a za efikasan rad materijali moraju biti pod visokim pritiskom, što je ne samo nesigurno, već je i teško ostvarivo u realnom radu. Čak i pod idealnim laboratorijskim uslovima, ćelije čvrste baterije mogu da izdrže samo deset ciklusa punjenja/pražnjenja bez gubitka performansi usled termičkog širenja litijuma. Pored toga, zbog visokog pritiska, čak i sa manjim oštećenjem kućišta baterije (a još više u nesreći), litijum reaguje sa vlagom u vazduhu – i oslobađa se toksični litijum hidroksid.

CATL već deset godina razvija čvrste baterije i nema nameru da odustane od daljih istraživanja. Nedavno je čak formiran savez sa drugim kineskim kompanijama za stvaranje industrijske proizvodnje „solid-state“ baterija. Međutim, fokus najveće kompanije za proizvodnju baterija se sve više pomera ka natrijum-jonskoj tehnologiji u polučvrstoj konfiguraciji. CATL očekuje da će ova vrsta baterija udvostručiti domet bez povećanja opasnosti.

Ovako skeptičan odnos prema čvrstim baterijama je netipičan za industriju, jer su se dugo smatrali gotovo spasiocima električnih vozila, pateći od nesavršenosti trenutnih trakcionih baterija. Na primer, Toyota i Idemitsu nameravaju da dovedu na tržište električna vozila sa „solid-state“ baterijama već 2027-2028. godine.

AutoRepublika

(130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iz laboratorija raznih proizvodjaca i instituta redovno stizu vesti koje puno obecavaju, zurnalisti od toga prave senzacije a zeleni od toga padaju u trans uzimajuci ove vesti kao drogu! Najgore od svega jeste uticaj ove masovne euforije oko e-pogona na politiku! Jadni politicari moraju svojim stavovima da zadovolje svoje birace pa obecavaju i zahtevaju sve i svasta, samo da bi ostali na vrhu! Danasnji oblik demokratije bice poguban za opstanak civilizacije zbog hronicne opasnosti od pogresnih politickih odluka!

s mile

E, sad nas zaje8aše, taman smo se ponadali u skoru kupovinu EVa, sa SS baterijama…. 😉

Matija

DRzi se pravila: „ne verujem dok ne vidim!“

s mile

Ili ….Obećanje, ludom radovanje 😉