1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Passat odlazi u penziju i u Evropi, a isto važi i za Arteon
Volkswagen Passat odlazi u penziju i u Evropi, a isto važi i za Arteon
53

Volkswagen Passat odlazi u penziju i u Evropi, a isto važi i za Arteon

35.44K
53
Podelite sa prijateljima:

Pre svega sedmicu dana smo preneli vest koja je sudeći po broju pregleda i reakcija, odejknula u regionu, a prema kojoj će avantura Volkswagena Passata u Americi biti kompletirana kada istekne životni vek sadašnje generacije. Eksperti još uvek diskutuju kad će se to desiti, a po nekim najavama reč je o modelnoj godini 2023. O tome možete više da pročitate ovde.

Passat je do sada privukao preko 30 miliona uglavnom zadovoljnih mušterija širom sveta, pa se smatralo da njegova budućnost izvan američkog tržišta nije ugrožena. Ali, kako prenose neki mediji, nemački proizvođač vozila planira primenu pojedinih drastičnih izmena i na „Starom kontinentu“.

Prodaja Passata u državama Evropske Unije je prošle godine iznosila samo 124.650 primeraka. Iako je spomenuta brojka najbolja u klasi, u slučaju slavne nemačke limuzine je ubedljivo najniža u poslednjih nekoliko decenija. U celu priču se umešao i pristupačniji mehanički blizanac Škoda Superb. Taj model je prošle godine privukao 67.448 mušterija, što je bio pad u poređenju sa istim vremenskim periodom godinu dana ranije, ali opet kostantna cifra za češkog proizvođača.

Pa šta je onda tačno strategija Volkswagena?

Nemački gigant je originalno planirao da proizvodi narednu generaciju Passata i Superba u Turskoj, ali se predomislio zbog sukoba u Siriji, pa je investirao preko milijardu evra u novu fabriku u Bratislavi. O ovome smo naširoko pisali. Ali kako prenosi Automotive News, kada nova generacija debituje 2023. godine u ponudi više neće biti limuzinskog izdanja Passata već će publika moći da kupi samo karavan pod poznatom značkom Variant.

Kako pišu spomenuti mediji, Superb bi nastavio da se prodaje u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su limuzine generalno popularnije, dok bi Passat ciljao na bogatije mušterije iz zapadne Evrope. Na taj način dva automobila se ne bi mešali jedan drugom u posao.


Ali to neće biti kraj izmena među tradicionalnim automobilima. Magazin ANE piše da se model Arteon prodaje u dramatično lošijim kontigentima nego što je to originalno planiranim i da sigurno neće dočekati drugu generaciju.

Međutim, kako se pojavio u prodaji tek pre nekoliko godina, tačnije tri godine, njegovo gašenje neće uslediti u skorijoj budućnosti. ANE napominje da će Volkswagen proširiti ponudu sa još nekoliko krosovera i terenaca, kao i električnih vozila, a neko definitivno mora da ispašta zbog toga …

AutoRepublika

(35439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

53 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako neki automobil definiše određenu kategoriju automobila to je verovatno Passat. I to karavan. Kao reper koji treba dostići ili prestići.

Mogu ja da zajebavam Vagenovce za njihov izbor automobila ali Passat pruža udobnost kategorije iznad svoje.

Šteta za limo, retko skladan automobil, ne toliko lep kao A4 ali dobar. Ovde vidim jedino više šanse Škodi i Superbu.

I Arteon je lep u toj klasi (ne onaj karavan).

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Don

Dobra je to makina, karavan naravno.

sami

I Golf i Pasat su obeležili klase kojima su pripadali, do te mere da su se i da se zovu po njima. Jedinstven slučaj pored Jepa. To su najbolja vozila bila i ostala u svojim kategorijama do te mere da svi pokusavaju da ih stignu, da smisle nešro novo da ih obiđu ali ne prolazi. Zadnjih 2 decenije radi se očigledno kopiranje ali opet ne ide.
I sad Pasat odlazi u penziju. Neće da bude dobro jer će pomodarstvo, kič i bolest uništiti život i materiju

J4ZZ3R

Sami ode pola duše, a ako ugase Golfa što ti preostaje nego SELBSTMORD 🙂

Mikele

Čoveče, tebi je A4 lep? Pa obična lutkica iz matrjoški gde nema mesta da se sedi ni napred ni pozadi a o udobnosti da ne pričamo, tj. tvrdo, tvrdo, tvrdo… a tebe neka ubedjuju da je što tvrdje, to udobnije. Čudi me što Angela ne dočekuje diplomate na drvenu klupu već u debelo tapacirane fotelje. A za Pasat uopšte nije šteta jer osim spinovanog kvaliteta“njemac je to“ drugi i ne poseduje a posebno cena…

Zsphere

A4 je „momacki“ automobil, i po dizajnu i po karakteristikima. Taj krug klijentele ne brine mnogo o udobnosti ili komforu. S line sa sportskim tvrdim ogibljenjem su katastrofa sto se tice udobnosti slazem se ali standardne verzije uopste nisu lose.

Balkanboj

Koliko pratim automobilizam, A4 je uvek bio lep automobil. Skladne linije, pomalo sportske. Retko koji automobil je tako skladan (osim BMW-a 3 u toj klasi).
Udobnost je stvar ličnih afiniteta i doživljaja. Meni recimo ne prija francuski način, na duži put su mi zamorni dok sa nemcima taj problem nikad nisam imao, ni posle 12 – 15 sati vožnje.

Mikele

Vidi se da si bakaner. Ne znam „šta vidiš“ ali si kao Maksim (onaj sa divizijom)

Miki

Nemaš para da kupiš pa pljujes.Vjerujem da ti je teško ali ok ima načina prošetaj druzi se proći će to uz pravu terapiju.

Mikele

Još jedan Balkaner.

Srđan

Umesto Pasata i Golfa nekoliko krosovera i terenaca? Toliko o ekologiji.

moron

Pa, dobro, preživeće karavanski passat. I to je skroz ok.

Stari Dejan

Nekad sam imao famozni B5 sa još čuvenijim 1,9 TDI motorom od 110 KS. Znam da će Sami sad pasti u delirijum ali, nikad dosad nisam imao kvalitetniji auto. 8 godina sam vozio i jedino što sam imao od problema je činjenica da sam neverovatnih 8 puta menjao termostat. Probao i original deo i zamene ali uvek isto. Ne znam šta je bio problem ali da nije bilo toga zaboravio bih na majstora

J4ZZ3R

Pa koje si druge automobile druze vozio kad ti je 8 termostata, pojam kvaliteta 🙂 ili si od „baksuznih“ koje pominje TNT (u fazonu šta vredi 99% pouzdanosti kad sam ja taj jedan sa problemom 😉

Stari Dejan

Hehehe u pravu si, to je stvarno bilo zamorno. Samo što sam zamenio on opet štrajkuje. Ali sa druge strane, nikakav problem sa diznama, sa turbom, sa zamajcem, sa elektronikom… Kad pogledam šta sam sve prošao sa Mazdom koja je došla posle- menjao bih taj termostat na svaka 3 meseca!

sami

Termostati za zamenu su teško djubre mada da si zamenio 8 komada ima tujoš nesto. Nisi znao da prepakujes od Honde, sluzio bi 100 godina a kosta 1 evro 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Stari Dejan

100% je bio neki razlog za taj problem. Ali kao što rekoh, nijedan drugi problem nisam imao: grejanje je radilo više nego dobro, antifriz nije gubio. Zato je bilo daj zameni čudo i vozi dalje

sami

U čemu se ogledao kvar termostata?

Stari Dejan

Nije mogao da drži temperaturu „zakucanu“ na 90°C, uvek je bila niža. Ostane zaglavljen u otvorenom položaju, stalno „vrti vodu kroz veliki krug“ i nikako da rashladna tečnost dođe do radne temperature, a to opet ne valja za milion stvari. Zamenim termostat, bude sve OK neko vreme i tako ukrug.

sami

Znam, ali si naveo gore da si imao dobro grejanje što nije spojivo sa termostatom koji je zaglavljan. Zamenski termostati su težak fuš za sva vozila.

Stari Dejan

Grejanje je bilo dobro i sa tako lošim termostatom, a sa ispravnim unutra je mogla da bude prava sauna 🙂

Bojan

Kola se ne mere po grejanju, bar tako ja mislim. Prvi odabir pri kupovini vozila treba da Bude komfor I udobnost, pouzdanost je reativna star danas u moru polovnih vozila. Ulaganja u redovna odrzvanja a po klasama vozila su bezmalo ujednacena bilo da se radi o Nemcu ili Francuzu. Uvek cu pre voziti francuza nego nemca. U svakom Nemcu kao da Sam na klupi u parku.

Stari Dejan

Tačno tako, ne mere se. Zato prvo pročitaj sve ostalo. Ja sa tim autom nikad nijedan veći problem nisam imao, niti skuplje ulaganje od velikog servisa. Moja ćerka me i dan danas pita zašto ponovo ne uzmem ta kola jer se njoj baš sviđaju. A što se tiče udobnosti, ta serija je bila jedna od udobnijih stvari koje je VW napravio i nije bilo problema čak ni na dužim putovanjima. Zato je za mene to jedan odličan automobil. Drago mi je što ti sreću vidiš u francuskim vozilima, ja ne. Nikad nisam i nikad neću kupiti francuska vozila jer su… Pročitaj više »

D_C

Pa grejanje je jedan od faktora komfora, zar ne. Trebaš se družiti jedne zime sa Saabom, pretpostavljam da može i Volvo, da osetiš šta znači kada bez obzira na temperaturu napolju on počne da duva toplo posle samo par minuta rada. Ili kada uključiš odmagljivanje vetrobrana i on ga očisti za samo nekoliko sekundi. Pređeš na nešto, bilo šta drugo i shvatiš koliko su ove stvari bitne za komfor. Drugo, ukoliko praviš duže, višesatne vožnje pristojno velikim brzinama, po kvalitetnim evropskim auto putevima, tvrd auto i tvrda sedišta umaraju manje nego mekanost. Šta misliš zašto su najkvalitetnije kancelarijske stolice prilično… Pročitaj više »

Mikele

Zadovoljstvoo ti je verovatno iz ne znanj jer neverujem da si imao neki auto pre toga.

Stari Dejan

Hvala na pitanju, imao sam 3 automobila pre njega i 3 nakon tog Passata

Renault Terminator

Smece,das garbage.

Miki

Haha kaže vlasnik renola

Renault Terminator

I to ponosan vlasnik Renaulta😎.

sami

od plastike

Renault Terminator

Koja je vrhunskog kvaliteta za razliku od one u das müll.

Bungi

Šta će sad da rade ovi naši došljaci sa planina.?Pa oni su ubijeđeni da druga auta osim Pasata ne postoje.Ruši im životnu koncepciju:grad, partijska knjižica,večernji fakultetić,partijski posao, stan i Pasat.

sami

Tačno, ova francusko žabarska kopija se raspada po planinama i kamenjima. Japance nisu ni probali jer ne bi ni došli do gore u komadu

Branko

Ma da, japanci su opće poznati po lošoj kvaliteti i pouzdanosti za razliku od VW-a… 🙃

J4ZZ3R
moron

Pa, eto, škoda na petom mestu, to on i pripoveda, da je kvalitetna … Best car manufacturers: 1-30 1 Lexus 90.85% 2 Kia 90.84% 3 Subaru 90.60% 4 Mazda 90.51% 5 Skoda 90.26% 6 Toyota 90.09% 7 Honda 89.95% 8 Peugeot 89.87% 9 Alfa Romeo 89.84% 10 Volvo 89.55% 11 Nissan 89.23% 12 Jaguar 89.00% 13 Hyundai 88.77% 14 SEAT 88.77% 15 Renault 88.76% 16 Mitsubishi 88.68% 17 Suzuki 88.59% 18 Citroën 88.53% 19 Volkswagen 88.50% 20 MG 88.46% 21 Audi 88.46% 22 DS 88.45% 23 Fiat 88.37% 24 Ford 88.35% 25 Land Rover 88.18% 26 MINI 88.18% 27 BMW… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja pročitah u štampanom izdanju istraživanje za 2021,( po kome su LEXUS, Porsche i Honda na prva tri mesta) a podelih istraživanje za 2020, ali poenta je tu, pozicija Volkswagena, Audija koji drže odlična mesta u donjoj polovini tabele, odmah iza SITROENa 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
D_C

Zar nije poenta odlično mesto BMW i Mercedesa koji su uspeli da preskoče Dačiu i ne samo nju već i Vauxhall odn Opela 🙂

Auto express? Ne bih se ja mnogo obazirao na ovu statistiku. Složićeš se da je ovolika razlika između Škode, VW i Seata malo nerealna.

Lala

Reče neko ko piše ijekavicom!!!

A oklen si ti šljego, očiju ti ?

Zašto volite generalizovati i grditi svoje sunarodnike ?

Svi smo mi došljaci na neki način u ovoj zemlji…

Bungi

Zar je ijekavica zabranjeno nariječje našeg jezika??? Ja ti „šljego“ nisam sa planine,fakultet sam redovno završio, nemam partijsku knjižicu i nema potrebe da se ti zamaraš „oklen“sam ja.Nikog ne grdim, samo navodim globalnu pojavu kako grad postaje veliko selo, iz opanaka se uskače u Pasat, pa me zabrinulo u šta će sad da uskaču.?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi
sami

Ti s opancima nikad nisu uskakali u nov pasat tako da će robe biti još jedno 20 godina a u međuvremenu će svi japan kar biti reciklirani

Lala

Šljego si ti,
Jašta si nego šljego…

Nego si zaboravio da si šljego…

Ili te sramota priznati…

Nije problem što si ti šljego nego što ti smetaju drugi što su šljegli isto kao i ti ali oni su odmah u pasat a ti si imao međufaze…

Sad ti smrde tuđi opanci…

Nema ništa gore nego kad se opanak dohvati asfalta… to je najgore .

Ima neka sorta bondeve da ne kažem tikve, Sterija je pisao o njoj pre skoro 200godina…

Bungi

Nađi sebi dobrog psihijatra, prijeko ti je potreban.

Branko

Misliš na “Passatlije”? 😂😂😂

Bungi

Tako je legendo.

D_C

Pre mesec dva sam bio na Švajcarskim sajtovima Škode I VW i bio iznenađen da nađem da se Octavia, Passat i Arteon već sada ne nude na ovom tržištu u limuzinskim verzijama. Ali OK, osim ponekog Arteona, ova druga dva i onako kao da ne postoje. Nemoguće ih je videti na ulici. Renault je ukinuo ponudu Talismana u limuzinskoj verziji odavno.

Nikola

VW je ukinuo Passat sa B6. To vise nije bilo to…

Bole

Passat karavan vec pola vijeka jedan od simbola automobilizma = lubenice

fauwei8

a jebaga ti, to ti je kad fauwei vozis al to je njemac a njemac je dobar ja ti evo vozim golfa 2 30god nikad problema nisam imao ajtemolim vas mozda sam mu menjao letvu volana 2-3 puta ja brze malo vozim amortizere jedno dva puta, prespojio plus i minus pa mi se zapalio u voznji pa sam celu karoseriju morao da menjam sta ja znam jednom sam celu glavu motora dvaput ceo motor amortizeri osovine ja cesto vozim dinje i lubenice iz martinovaca na pijacu i desava se inace on radi besprekorno mozda sam jedno menjao auspuh ali to… Pročitaj više »

moron

Znači, samo ulje i filteri … 😊

BB

Tako je, samo redovno servisiranje… ,🤣

D_C

VW vidi svoju budućnost u ID vozilima gde već imaju spremljenu čitavu gamu,od ID3 koji je ekvivalent Golfu, preko SUVa, pa ekvivalenta za Passata, pa za kombi itd… Nadaju se da će sa njima napraviti jednaku revoluciju kao što su sedamdesetih učinili sa Polo/Golf/Passat/Scirocco… Videćemo…

Paki

E pa ja ne volim karavan i nikad necu ni voleti dok sam ziv. Jel nema pasata? Prelazimo na BMW, Audi, Mercedes… Nikakav problem.