1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Stellantisa Tavares upozorava na tešku godinu pred nama
Šef Stellantisa Tavares upozorava na tešku godinu pred nama

Šef Stellantisa Tavares upozorava na tešku godinu pred nama

1.26K
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila pod kapom Stellantisa se suočavaju sa izazovnom godinom i sa sve većim cenovnim pritiscima, upozorio je u utorak izvršni direktor pre nego što su akcionari glasali da odobre njegov paket plata za 2023. godinu.

Pošto je prošle godine morala da se bori sa visokim troškovima sirovina i štrajkovima zbog plata u Severnoj Americi, kompanija sada posluje na sve konkurentnijem tržištu, rekao je izvršni direktor Karlos Tavares. „Vidimo da tržište postaje sve konkurentnije u pogledu cena. Ne možemo to zanemariti“, rekao je on na godišnjoj generalnoj skupštini grupe.

U konsultativnom glasanju, u utorak je oko 70% Stellantisovih akcionara glasalo za izveštaj o naknadama za više menadžere za lansku godinu. Ukupna naknada za Tavaresa porasla je za 56% na 36,5 miliona evra (čuješ li, Dule?!), uključujući 13 miliona evra u dugoročnim podsticajima povezanim sa specifičnim ciljevima učinka. Ta plata je izazvala kritike u vreme kada francusko-italo-američki konglomerat nastoji da smanji troškove i smanji svoju radnu snagu kao deo prelaska na električna vozila.

Portugalski izvršni direktor, koji je Stellantis učinio jednom od najprofitabilnijih kompanija u branši, branio je svoju nadoknadu dok je govorio na događaju u Francuskoj uoči Skupštine u utorak, praveći poređenja sa fudbalerima ili vozačima Formule 1. „Devedeset odsto moje plate zavisi od rezultata kompanije, tako da ovo dokazuje da rezultati kompanije očigledno nisu loši“, rekao je on novinarima.

Proizvođač automobila je ove godine dogovorio pakete dobrovoljnog otpuštanja za oko 3.000 radnika, što predstavlja 7,5% italijanske radne snage. Takođe je najavio otpuštanja za 600 radnika na određeno vreme u Francuskoj i za 400 zaposlenih u SAD. Stellantis, čiji brendovi između ostalog uključuju Fiat, Peugeot i Jeep, nagradio je zaposlene širom sveta sa ukupno 1,9 milijardi evra za učinak grupe u 2023. godini.

Investitori kompanije odobrili su Tavaresov paket naknada prošle godine, ali su ga odbili na sastanku akcionara 2022. uoči francuskih predsedničkih izbora, kada su i tadašnji/sadašnji predsednik Emanuel Makron i njegova protivkandidatkinja Marin le Pen oštro i otvoreno kritikovali Tavaresov paket. Francuska Republika ima 6% udela u proizvođaču automobila i predstavljena je u njenom odboru.

AutoRepublika

(1262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pa šta i treba da zaradi, toliko para i za pola godine zarade nepismene drogirane dvorske lude koje manevrišući sa vazduhom naduvanim kožnim balonom izazivaju divljenje široke narodne mase, čovek je makar obrazovan i kulturan intelektualac

Zex

Haha koju lovu pokupio a prave katastrofa od avta, kosilice od 3 cilindra, a i bez toga šta uradiše sa Alfom i Lanciom pa to je sramotno i to ti govori da ovi na vrhu samo keš keš ali ok dok ima ovaca i ostat če tako…
Pozdrav

MRN

Možemo mi da pričamo šta hoćemo, ali, taj čovek uspešno vodi tu kompaniju – posmatrano iz perspektive akcionara.