1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživanje: vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih!
Istraživanje: vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih!

Istraživanje: vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih!

1.01K
3
Podelite sa prijateljima:

Po najnovijoj studiji, potencijalni uzrok saobraćajnih incidenata između automobila i motocikala je takozvani „video-ali-zaboravio“ efekat, što u prevodu znači da vozači četvorotočkaša i kada uoče motocikliste, u trenutku zaborave na njih, pa im se jednostavno iznenadno nađu na putu.

Istraživači iz Univerziteta u Notingemu, odnosno odseka za psihologiju, sproveli su studiju u simulatoru vožnje. Ona se sastojala od tri testa i praćenja pokreta očiju vozača tokom sva tri ispitivanja.

Analizirana je situacija kada se automobil zaustavlja na raskrsnici i izlazi iz nje. Tokom 180 testova memorije, tri vozača su zaboravila da su videla automobil koji se približava, ali čak 16 je zaboravilo na motocikle pre nego što su se isprečili ispred njih. U stvarnom saobraćaju, ovo često podrazumeva nesreće sa smrtnim posledicama. Samo u Velikoj Britaniji, desi se 90 ovakvih incidenata godišnje.

Istraživači smatraju da je većina nezgoda prouzorokavana „video-ali-zaboravio“ greškom, u okviru koje dolazi do kratkoročnog gubitka pamćenja, što direktno utiče na donošenje odluke. Značajno manji procenat je prouzrokovan „pogledao-ali-nisam-video“ greškom, što je generalno češće tumačenje.

„Ove ’video-ali-zaboravio“ (VAZ) greške su izuzetno frekventne u simulatoru, tako da imamo jasne argumente kada kažemo da mogu biti preovladavajuće u stvarnom svetu“, kaže dr Piter Čepmen, stručnjak u oblasti psihologije vožnje na Univerzitetu u Notingemu. „Iznenađujuće odsustvo pamćenja bi zapravo moglo biti ’misteriozni’ faktor koji se dešava prilikom ovakvih nezgoda.“

Da bi se izborili s VAZ greškama, istraživači predlažu model „percipiraj-zadrži-odaberi“ (PZO), pri kojem vozači treba glasno da verbalizuju prisustvo motocikla. Oni to zovu „vidim-motocikl-kažem-motocikl“ strategijom, koja bi trebalo da prevenira „zaboravljanje“.

„Ukoliko se relevantna vizuelna informacija fonološki kodira, pokazalo se da više nije predmet vizuelno-prostorne interferencije“, objašnjava dr Čepmen. „Jasno, svako istraživanje koje unapređuje razumevanje uzroka sudara i protivmere koje mogu biti uvedene radi prevencije, imaju potencijal da daju ogroman doprinos svetskom zdravlju.“

AutoRepublika

(1011)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkan DashCam

Postoji i drugi segment koji uopšte nije uzet u razmatranje… naime mozak vozača na raskrsnici opaža druga vozila ali pretpostavlja da su unutar ograničenja brzine koje je mozak zadnje zabilježio sa saobraćajnog znaka… Ako se neko vozilo kreće brže nego što je predviđeno sistemom ( opažanje znaka, pretpostavka brzine kretanja svih vozila na tom dijelu ), onda se isto tako dešavaju neočekivane situacije i sudari, bez obzira što se naglas konstatuje da nailazi drugo vozilo… Zapažanje drugih vozila na raskrsnici ( posebno kod većih gužvi kada se osmatra više strana ), naročito kod vozila koja dolaze sa strane i perifernim… Pročitaj više »

s mile

Važna stavka u saobraćajkama sa motociklistima su sami vozači motocikala, čast izuzecima, ali mnogi se tako bezobrazno ponašaju da je to čudo, prolazak između dve kolone vozila, da bi bili prvi na semaforu. Obilaženje preko pune linije, ovo i nekako… uski su, i brzo preteknu… ali… u gradu se ponašaju kao da voze biciklu, provlače se gde god mogu o turiranju i veoma brzoj vožnji na pravcima kroz grad… da i ne govorim…. živim blizu magistralnog puta, često se baš čuje ubrzavanje motora, kad ga ja čujem… kako li je blizu njega.. da li su to neki momci, neiskusni, željni… Pročitaj više »

Balkan DashCam

Da… tih slučajeva ima i previše nažalost…. evo recimo dio onoga što su naši timovi snimili na cestama a u vezi ponašanja motociklista: Na ovom linku na 02:08 i na 02:38 vide se opasni postupci motociklista: https://www.youtube.com/watch?v=Fmtv8KZFPPA&t=3s , a na slijedećem linku na 00:27 vidimo preticanje kroz tunel preko duple pune linije od strane motociklista: https://www.youtube.com/watch?v=Bx_Wgfb7VKA&t=0s … tako da je ustvari elemenat poštivanja saobraćajnog propisa uvijek najvažniji momenat u izbjegavanju saobraćajnih nezgoda…