1. Home
  2. Life
  3. Gde se proizvode motori za francuske marke?
Gde se proizvode motori za francuske marke?

Gde se proizvode motori za francuske marke?

31.41K
3
Podelite sa prijateljima:

Radna snaga je veoma skupa na zapadu našeg kontinenta, a i ima je sve manje i manje, posebno kvalifikovane, što počinje itekako da se oseća i na Balkanu. Shodno tome, sve je manji obim proizvodnih aktivnosti koji se odvija u zapadnoj Evropi, pa tako i u Francuskoj, dok se množe manufakture u drugim državama. Za ovu temu, relevantne proizvodne destinacije su: Slovenija, Španija, Turska i Rumunija (i još neke), a kao što ćemo videti, takvim ih je učinila grupa Renault.

Uobičajeno da kupce interesuje gde je proizveden automobil koji su namerni da prisvoje. Mnogi od njih čak i odluku o kupovini vezuju za proizvodnu lokaciju vozila, što su neki proizvođači blagovremeno shvatili, pa su u Francuskoj svoja vozila reklamirali pod parolom „Made in France“. Tako se na primer ponela Toyota sa Yarisom koji se sklapa u blizini Valensijena. Ali, ima i onih koji idu korak dalje, pa se raspituju za mesto sklapanja agregata, ili su pak samo radoznali.

Ovi ih kategorije radoznalaca, svašta nešto mogu da saznaju iz finansijskih izveštaja proizvođača, tačnije iz napomena uz iste, a za šta im čak nisu ni neophodna računovodstvena znanja.

Motori za Peugeot-Citroën-DS se uglavnom rade u domovini

Neke fabrike francuskih grupacija su opredeljene za proizvodnju motora. Kada govorimo o markama Peugeot, Citroën i DS, ponajpre mislimo na lokacije Tremeri-Mec (Mozel) u Duvran (Pa-d-Kale) gde je tradicionalno rezervisano mesto za proizvodnju pogonskih blokova. Ali, kao što se može reći i za celu automobilsku industriju, i njihova budućnos je električna.

Pogoni u Duvranu, zvani Fransez d Mehanik, su originalno podignuti od strane Renaulta i Peugeota još 1969. godine. Međutim, od 2013. godine, taj entitet je postao ćerka firma PSA grupe, koja je nedavno ušla u Stellantis nakon spajanja s italo-američkim konglomeratom FCA.

Proizvodnja benzinskih motora s oznakom 1.6 PureTech će tokom 2023. godine biti izmeštena u Opelovu fabriku u Mađarskoj. Kada to bude učinjeno, moderni pogoni na severu Francuske će se posvetiti izradi nove generacije baterija ACC.

Lokacija Tip fabrike Koji motori se proizvode
Duvran Proizvodnja termalnih i elektromotora
  • porodica “EB Turbo PureTech” pokrenuto 2013.: 3-cilindarski 1.2 PureTech od 110 do 155 ks
  • porodica “EP” pokrenuto 2006. za benzince, a 2019. za EP-PHEV: 4-cilindarski 180 do 225 ks; 220 ks i 300 ks EP-PHEV
  • porodica “DV-R”, s dizelom od 1.5 litara od 2017. uz isporuku 100 do 130 ks
Tremeri-Mec Proizvodnja  motora i menjača
  • Tremeri, specijalizovan za proizvodnju motora: atmosferski i turbo 1.2 PureTech 3-cilindarski benzinci od 82 do 130 ks, BlueHDi 1.5 i 2.0 4-cilindarski dizeli sa 180 ks, e-GMP električni motori sa 136 ks
  • Mec, proizvodnja ručnih petostepenih i šestostepenih menjača

Pogoni u Tremeri-Mecu su posvećeni izradi motora i menjačkih kutija i spojeni su od 2014. godine, dok je fabrika u Mecu podignuta 1969. Kasnije je pridodat i kompleks u Tremeriju, što se dogodilo 1979. Ova fabrika se prostire na površini od 96 hektara i proizvela je više od milion pogonskih jedinica, samo tokom 2020. godine. Kada se ovim ciframa doda i ono što postiže fabrika u Mecu, koja inače leži na 33 hektara i proizvodi 710 hiljada jedinica za transmisiju (2020), treba reći da ukupan broj radno angažovanih u celom kompleksu iznosi oko 3.700 lica. Počev od sledeće godine, tu će se izrađivati i novi električni motor koji je razvijen u ortakluku s Nidecom.

1.2 PureTech

Miluz ne bi trebalo izostaviti nipošto, jer tamo se proizvode bitni, vitalni delovi motora.

Renault takođe proizvodi motore (i u) Francuskoj…

Što se tiče Renaulta neizbežno je reći da su istorijske lokacije za proizvodnje motora su Klionu (Normandija) i Šoazi-l-Roa (Val-d-Marn), gde se i dalje proizvode termalni motori, a što će se uskoro izmeniti s primenom novih korporativnih poslovnih planova.

Pogoni u Klionu se pripremaju za početak proizvodnje novog električnog motora od 100 kW (136 ks), koji će se naći pod haubama vozila marki Renault i Nissan. U fabrici se već prolizvodi elektromotor R240 koji je upotrebljen kao pogonska jedinica za model Zoe.

Ostali motori, kao što su M9R (Blue dCi 200 ks za Espace 5 i Koléos) ili R9M i R9N (1.6 i 1.7 dCi od 130 do 160 ks za veći broj modela) se takođe proizvode u fabrici koja je izgrađena u Normandiji.

U pogonima izgrađenim u mestu Šoazi-l-Roa se motori osvežavaju, pre nego što bi se moglo reći da se proizvode. Fabrika će možda uskoro biti i zavorena a njena aktivnost poverena pogonima u Flinsu, koji trenutno izrađuju modele Renault Zoé i Nissan Micra. Teško da će do zatvaranja pomenutog kompleksa doći pre 2024. godine.

…Ali motori Renaulta se (između ostalog) sklapaju i u Španiji i Rumuniji…

Pogonske jedinice za Renault se sklapaju na više međunarodnih destinacija, to je sada već očigledno i onima koji nisu imali predznanje. U Španiji se sklapa model Captur, a za njegovu montažu su zaduženi pogoni u Valjadolidu. Tako je i organizacija proizvodnje pojedinih motora za ovaj model poverena istoj fabrici.

To je posebno slučaj s blokovima označenim kao: 1.0 TCe i 1.3 TCe sa strane benzinaca, ali tu je i predstavnik dizelaša “K9” odnosno 1.5 dCi. Pogoni u Valjadolidu su tokom 2020. godine, kada pričamo samo o motorima, sklopili ukupno 849.833 jedinica. Fabrika zapošljava skoro 3 hiljade duša i funkcioniše na površini od 288.000 m². Na istoj lokaciji će se, počev od 2022, godine, izrađivati i novi trocilindarski motor 1.2 HR12.

1.0 TCe (Valjadolid, Španija)

Bezbroj puta smo do sada pisali o komšijskoj fabrici podignutoj u rumunskom gradu Mioveniju. Ta lokacija je poznata zbog vozila marke Dacija (Sandero, Duster, Logan), ali tu se sklapaju i termalni motori. To je posebno slučaj sa sledećom jedinicom: 1.0 SCe. U pitanju je atmosferski benzinac koji isporučuje 65 konjskih snaga, i ugrađuje se u uvodne verzije modela Twingo, Sandero i Clio. U fabrici, koja je tokom 2020. godine sklopila 367.413 motora, je uhlebljenje našlo 10.229 ljudi.

Renaultovi motori dolaze i iz Turske i Koreje

Čak četiri petine proizvodnje Clija pete generacije stiže iz pogona izgrađenog u turskom gradu Bursa, pa tako i neki motori za isti stižu odatle. Tu pre svega mislimo na jedinicu 1.6 hybrid E-Tech HR16, kao i dizel “K9K”, nama poznatiji kao 1.5 Blue dCi.

Poslednji pogoni ogroman deo game Renaulta, pa ga je tako moguće naći u modelima: Mégane , Clio, Kangoo… Sve ovo važi i uprkos saznanju da se ponuda dizela polako gasi. Na ovoj otomanskoj lokaciji je prošle godine montirano 431.337 agregata.

Hibridni motor s oznakom 1.6 E-Tech se proizvodi u Bursi

Za kraj jedan delikates. Naime, jedinice označene sa 1.8 TCe koje se ugrađuju u model Alpine A110 (252 ili 292 ks) kao i u Mégane RS (300 ks) se izrađuju u Južnoj Koreji, u fabrici podignutoj u Busanu. Ovaj motor kodnog naziva MR18, je neko vreme ugrađivan i u modele Espace i Talisman, a u tim vozilima je razvijao 225 konjskih snaga. Nažalost, tamo više neće zalaziti.

Pomenuta fabrika zapošljava blizu 2 hiljade Azijata, a tokom 2020. godine je zaslužna za to što je na svet došlo 99.265 novih motora s pomenutim kodnim imenom.

Lokacija Tip fabrike Koji motori se tamo proizvode
Klijon Proizvodnja termalnih i električnih motora
  • M9R: Blue dCi 160 do 200 ks (Espace 5, Koleos)
  • M9T: dCi 110 to 170 ks => Master
  • R9M: 1.6 dCi 130 i 160: Mégane, Scénic, Talisman, Espace 5, Kadjar …
  • R9N: 1.7 Blue dCi 150: Kadjar i Scénic
  • R240: elektromotor za Zoé
Valjadolid (Španija) Vozila i motori K9, HR10, HR12, HR13 …

  • K9 = 1.5 dCi
  • HR10 = 1.0 TCe
  • HR13 = 1.3 TCe
Busan (Južna Koreja) Vozila i motori MR18: 1.8 TCe 225, 252, 292 i 300 ks (Alpine A110 and A110S, Mégane RS, previously Espace i Talisman)
Mioveni (Rumunija) Vozila i motori H4dA: 1.0 SCe (Renault Clio i Dacia Sandero)
Bursa (Turska) Vozila i motori K9K, BR10, HR16 Gen. 3 …

  • K9K: 1.5 dCi
  • HR16 Gen. 3: E-Tech hibridi
Šoazi-l-Roa Osvežavanje motora

AutoRepublika

(31412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A uskoro će dobar dio elektromotora da dolazi iz tvog bivšeg grada na lijevoj obali Dunava. Ako uzmemo činjenicu da dobar dio motora iz ove priče se pravi blizu mjesta ugradnje, i da je i Kragujevac „dio“ Stellantis -a, ko zna, možda bude i koristi od elektifikacije vozila za domaći teren 😉.

Don

Vidjeh naslov pa moram rec, u Fiatu!:)

opastan momak

Fijat Krajsler batoooo