1. Home
  2. Industrija
  3. ZVANIČNO: Spajaju se PSA i FCA!
ZVANIČNO: Spajaju se PSA i FCA!
9

ZVANIČNO: Spajaju se PSA i FCA!

2.67K
9
Podelite sa prijateljima:

Fuzionisanje dve automobilske grupacije biće po principu 50:50, te će akcionari oba entiteta imati po polovinu u novoj kompaniji. 

Spajanjem FCA i PSA u jednu grupu ovaj savez postaje četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, s obzirom na to da su kumulativno prošle godine prodali 8,7 miliona vozila.

Prema prvim informacijama koje su čelnici ovih proizvođača dali u medije, plan je da se dođe do 80% sinergije u naredne četiri godine, a ostvarene uštede trebalo bi da iznose oko 2,8 milijardi evra.

Ako se sagledaju podaci od prošle godine, PSA i FCA zajedno su prihodovale velikih 170 milijardi evra. Ipak, spajanje ne mora da znači boljitak za sve marke pod kišobranom novog automobilskog mamuta.

Pragmatično rukovodostvo PSA sigurno će insistirati da se kaže „laku noć“ svim brendovima koji su gubitaši, kao i da će morati da se ugase modeli koji ne donose dovoljan broj prodatih primeraka.

Biće interesantno videti kakva će biti budućnost za Alfa Romeo i Maserati u okviru FCA, jer PSA ima samo jednu premijum marku u svom portfoliju. Spajanjem italijansko-američke alijanse i francuske grupacije stvara rivala koji će u Evropi u potpunosti moći da izazove Volkswagen grupaciju.

Na čelu novonastalog entiteta biće upravni odbor od jedanaest članova. Prvi izvršni direktor nove kompanije biće sposobni Karlos Tavarez, dok će Džon Elkan nastaviti da rukovodi sa FCA.

AutoRepublika 

(2667)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Spavaš li mirno Volkswagen grupo? 😀

Rade

Pežo vozi kao Reno.?

moron

Šteta što Sergio nije ovo doživeo.

Dzoniz

Slažem se, mada ne znam kako bi se on i Tavares uklopili…

moron

Pa, lepo. Sergio bi vodio 🙂

Renault Terminator

Dobri Pezo,neka ti je sa srecom…

Mustang

ovo je i bilo očekivano, posle propalog pokušaja preuzimanja jaguar-land rover od strane peugeota i neuspelog spajanja fiat-a sa renault-om, sada se čeka ko je sledeći da pristupi grupi, možda neki japanac, ali i teško sada brendovima lancia i chrysler

Zvezdan Božinović

S izuzetkom Kine i verovatno Indije, odlična kombinacija u poslovnom smislu. E sad, ta Kina i Indija su 40% od ukupnog broja srtanovnika, najveće i najbrže rastuće tržište….. Potencijalno može doći i do velikog broja gašenja (sada) dupliranih menadžerskih pozicija. Bilo kako bilo, izvesno je da uštede od sinergije neće povesti ka sniženju cena vozila…..

Yankee

Ovo sve vise podseca na British Leylanda