1. Home
  2. Industrija
  3. Volkswagen Scirocco 3 – odnosno kad Nemci naprave grešku u koracima
Volkswagen Scirocco 3 – odnosno kad Nemci naprave grešku u koracima
15

Volkswagen Scirocco 3 – odnosno kad Nemci naprave grešku u koracima

6.17K
15
Podelite sa prijateljima:

Scirocco je naziv koji je vrlo bitan za istoriju giganta iz Volfzburga. U prošlosti su se tri modela dičila ovom oznakom, no onaj treći ujedno je bio i poslednji. Ovo je priča o promašenoj trećoj generaciji Scirocca…

Istorija ovog automobila odlično je poznata. Prva generacija pojavila se 1974-e, dok se druga našla na scenu sedam godina kasnije. Ipak, do treće iteracije moralo se sačekati poprilično dugo – gotovo tri decenije!

Scirocco mk3 stupio je na tržište 2008. godine. U to doba u Volkswagenu su procenili da u Evropi postoji potražnja za kupeom sa pogonom na prednje točkove u kompaktnoj klasi. Desetak godina kasnije ispostaviće se da je ovo bila jedna od ne tako čestih loših procena nemačke marke.

Dakle, Scirocco 3 je javnosti predstavljen 2008. godine, gde drugo nego na Salonu automobila u Ženevi. Reakcije publike i stručne javnosti bile su odlične, pa su u Volfzburgu očekivanja postala još veća.

Ovaj kompaktni kupe bio je postavljen na PQ35 platformi, koju je suštinski nasledio od Golfa 5. Jedna od zamerki stigla je na račun izgleda jer se isticalo da nije dovoljno vizuelno distanciran od bratskog Golfa. Suštinski, Scirocco je po mišljenju većine bio i ostao izuzetno atraktivan automobil. Nije to nimalo čudno, jer je ovaj četvorotočkaš delo legendarnog Valtera de Silve!

Germanski kupe imao je odličan start karijere. Odmah se okitio priznanjem Top Geara za “Automobil godine”, a prodaja je 2009. godine u Evropi prebacila 45.000 isporučenih jedinica. Nažalost, to je ujedno bila i najbolja godina za ovaj model na Starom kontinentu.

Paleta motora

Volkswagen je predvideo da Scirocco bude dostupan sa sledećim agregatima: 1,4 TSI, 2,0 TSI i 2,0 TDI. Uvodni pogonski sklop predstavljao je turbo benzinski motor 1,4 TSI koji će kasnije steći atribut “ozloglašen” zbog velikih problema sa pouzdanošću.

Scirocco je imao 1,4 TSI u dve verzije sa 122 i 163 ks. Potonja varijanta ujedno je bila i jedina koja je kod ovog kupea imala pravo na sedmostepeni DSG menjač, ostali su mogli koristiti isti tip transmisije ali sa jednim stepenom prenosa manje.

No, u Nemačkoj se verovalo da će istinski ljubitelji performansi preferirati snažniji benzinac 2,0 TSI koji je dostavljao znatno ubedljivijih 211 ks i 280 Nm. Kako bi se u potpunosti ispoštovale sportske ambicije, Volkswagen je predvideo R izdanje za Scirocco.

Tako je Scirocco R takođe koristio 2,0 TSI agregat, ali u daleko potentnijem izdanju sa 265 ks i 350 Nm. Švabe su pred kraj karijere ovog modela uvidele da postoji velika praznina između standardnog kupea sa 211 “grla” i R varijante, pa je tako plasirani Scirocco GTS sa 220 “konja” ispod haube.

Dizel motore predstavljao je potentni 2,0 TDI koji je bio dostupan u dve verzije. Slabija je vozaču nudila na raspolaganje 143 ks i 320 Nm, dok je snažnija isporučivala 170 ks i 350 Nm.

Reakcije stručne javnosti

Novinari širom sveta hvalili su voznu dinamiku novog Scirocca. Odlične recenzije stizale su, naravno, iz nemačkih medija, ali i iz Velike Britanije, Italije, Francuske…

Posebno je hvaljeno vozačevo radno okruženje uz sportska sedišta. Dosta se pisalo i o 1,4 TSI agregatu, koji je iznenađivao velikim obrtnim momentom na niskim obrtajima. No, upravo taj motor biće jedna od brojnih glavobolja Volkswagena u narednom periodu.

Kao jedna od mana isticao se prtljažnik od 300 litara korisne zapremine kao i poklopac istog. Naime, treća vrata su bila nepravilnog oblika i bilo je teško kroz njih provući neke kabastije predmete. Osim toga, i prostor na zadnjoj klupi bio je diskutabilan i teško da je tu mogla stati osoba viša od 180 cm.

Ipak, u očima novinara, sve se to lako oprostilo Sciroccu zbog njegove kupe koncepcije i vrlo dobrih voznih karakteristika.

Bum, pa razočaranje…

Daleke 2008. godine Scirocco je u Evropi nakupio nešto manje od 9.000 registracija. No, već naredne je uspeo da ubeleži odličan uspeh sa više od 45.000 dostavljenih jedinica. Otada je prodaja krenula nizbrdo.

Evropljani su 2010. godine kupili 35.776 primeraka ovog modela, 2011. manje od 27.000, a 2012. godine oko 15.500… Dakle, prodaja je brzo, izuzetno brzo izgubila na obimu.

Volkswagen je pokušao da popravi situaciju sa restilizacijom 2014. godine ali osvežavanje kupea nije donelo praktično nikakve rezultate. Tako je 2015. godine indeksirano skromnih 12.500 registracija na Starom kontinentu – daleko od onoga što je priželjkivala uprava nemačkog proizvođača.

Proizvodnja u fabrici Palmela u Portugalu okončana je 2017. godine. Ukupno, Scirocco treće generacije je tokom svoje devetogodišnje karijere u Evropi uspeo da dođe do manje od 187.000 prodatih jedinica.

Razlozi za podbačaj na tržištu su višestruki… Pre svega Scirocco je bio pozicioniran previše blizu jeftinijem i praktičnijem Golfu. Zatim, potražnja za kupeima u Evropi počela je drastično da opada, a SUV trend počeo je da dobija maha.

Scirocco kao polovnjak

Poslednja generacija Volkswagenovog kupea danas je manje-više popularna na tržištu korišćenih vozila. Ono što je pravilo za sve automobile ove marke koji su bili pokretani motorom 1,4 TSI – treba ih izbegavati.

Iako ima onih srećnika koji nikada nisu imali nikakav problem sa pomenutim agregatom, daleko je veći broj onih kojima je ta pogonska jedinica zadala ozbiljne migrene. Sa tim u vidu, bolje je birati neku drugu opciju po pitanju pogona.

Naravno, 2,0 TSI izvući će osmeh na lice svakom vozaču, ali ih nema mnogo u ponudi i imaju ozbiljan apetit kada je u pitanju potrošnja benzina. No, kupe se ni ne kupuje zbog potrošnje, već radi uživanja, ili bar tako neki tvrde…

Za one koji žele da uživaju u voznim karakteristikama Scirocca daleko bolje rešenje je čuveni 2,0 TDI. Ovaj dizelaš pruža vrlo dobre performanse, pre svega zbog velikog obrtnog momenta, relativno je pouzdan i nudi nisku potrošnju goriva.

Što se tiče ponude polovnih primeraka ovog modela u Srbiji, u trenutku stvaranja članka najjeftiniji automobil koštao je 5.300 evra. Cene variraju u odnosu na godište, kilometražu, motor, opremu i najskuplji na oglasima na portalu “Polovni automobili” imao je cenu od celih 14.500 evra.

Na kraju stiže se do zaključak da se u Srbiji za nekih 8.000 evra može pronaći pristojan primerak modela Scirocco. Eto lepe i interesantnije alternative za silne Golfove koji se mogu videti na domaćim drumovima.

Ostaje ozbiljna žal što je Scirocco treće generacije bio komercijalni neuspeh. Ne samo zbog tog modela, već zbog činjenice da su poučeni iskustvom Volkswagena i drugi brendovi okrenuli leđa ovom sektoru i uputili se u profitabilniju, ali i daleko dosadniju SUV klasu.

Đorđe Platiša 

(6166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pera kojot

Mogli ste isto i napisati za sledece modele vozila: Golf 5 Golf 6 Seat Leon Audi a1,a3 I itd da ne nabrajam… Svaki automobil koji se redovno servisira i odrzava nece imati problema.Desi se veca havarija kao i na svakom automobili. Evo npr. Licno sam video svojim ocima BMW X4M 2021 god kvar motora koji je zakucao motor.Mogu i slikama da dokumentujem. Sto se tice scirocca,auto je poseban,privlaci paznju gde god da se pojavi bas zbog te svoje linije. Ako ocekujete od 1.4tsi motora da bruji i vristi po asfvaltu i pun gas po ulicama definitivno nije problem u autu,problem… Pročitaj više »

Bungi

Prvih 150-200 000 Golfa 5 1.4 je bilo gore od katastrofe.Na 47 000 km puca lanac bregaste, klipovi lome ventile i totalna havarije.Uzrok su previše oštri zubi lančanika koji habaju lanac od nekvalitetnog čelika.Na oko 50 000 km pod suvozača postaje bara a uzrok je loš spoj crijeva klime i kondenzacija.Na oko 67 000 km nekvalitetno zakovicama spojena poluga za guranje zupčanika kod izmjene brzina otpada, pada međe zupčanike i totalna havarija mjenjača. Sitnije kvarove kao često pucanje plastičnih el. nosača prozora i rekordno brzo trošenje zadnjih selena neću ni da spominjem.

moron

Uh, koji horor.

BB

Ljubitelji VW, bi kao i Bajden, rekli honor
🤣🤣

Matija

Ocena da trziste ne trazi kompaktne kupee je, po mom misljenju, pogresna. Problem je u ponudi a ne u interesima publike. Takva vozila danas su izuzetno retka, lose dizajnirana i skupa! Na trzistu EU aktuelno nema ni jednog takvog modela! Poslednja generacija VW Scirocco je ekstremno lose dizajnirana, iz nekih uglova (koso od pozadi) auto izgleda kao deformisan a kompletna karoserija je absolutno neatraktivna. O ceni da ne govorim! Da li ovakav auto moze da privuce paznju? S druge strane Mazda MX5, mali rodster, ima veoma stabilnu prodaju od oko 10-12 hiljada vozila godisnje, sa cime je Mazda veoma zadovoljna!… Pročitaj više »

Laki

Tako je junače.

Matija

„Eto mene, eto vas, rat Turcima!“ Tacnije, losim menadzerima. 🙂

TheStig

Ne bih se slozio da Scirocco lose izgleda. Mislim da izgleda dobro. Problem je bio u ponudi motora. Kad spojis atraktivnu karoseriju i motore koji nemaju sportski karakter (sem R verzije) zavrsis sa necim sto entuzijasti iz tog razloga ne zele a ostali ne zele jer nisu entuzijasti.

Mazda Mijata ima kult i tradiciju koji VW nema. I tih Mijata sto se proda proda se u Americi opet. Sto se Audi TT prodaje a Scirocco se lose prodavao. Zbog VW znacke. Vw nije brend za mladu publiku entuzijaste.

Matija

Godine 1990 dosao sam u Nemacku. BMW trojka i VW Golf bili su najcesce tjunovani automobili! Interesovanje mladih postoji, znak „VW“ nije prepreka vec je problem ponuda – preskupa i neatraktivna. Sada nema ni toga.

Laki

Preskupa i neatraktivna ponuda dobro zboriš junače!

TheStig

Pa upravo to i sugerisem. Jedino Golf ima reputaciju unutar VW da bude automobil koji bi bio nesto vise sem putnickog automobila. Sta je sa ostalim VW-a? Nista. Nema ih. Audiji i Bmw svi su bukvalno zastupljeni na tjuning sceni. Zato Scirocco nije uspio. Nema renome. Audi i Bmw imaju ime i u luksuznog segmentu i u motosportu. Zato je lako privuci publiku. Vw je narodno auto i to je to.

BB

MX-5 se prodaje kao zamjena za vijagru
https://www.facebook.com/sinaauto/videos/la-fiat-124-spider-lauto-che-fa-tornare-la-virilit%C3%A0-e-dice-addio-al-viagra-della/1164142230274493/

A interesantno i paradoksalno da od onog što je DenSilva dizajnirao najbolje se prodaje sa Alfinim znakom 😄

BB

Scirocco i Yugo su braća po babine linije…
Scirocco je vjetat koji duva sa mora na kopno ili ti jugo… Možda mu tu leži tajna prodaje 🤣

Sinisa

Vw je s ovim potegom samo uvecao vrednost ovog kultnog modela. Nepisano pravilo je da kad se proizvodnja jednog modela prekine on tada postaje redak i vise trazeniji model a s tim i skup kao polovnjak.
Bar ja tako vidim na ovim potegom VW-a.

Matija

Ovde ima istine! Iz psihologije je poznato da covek primeti koliko mu je nesto ili neko znacio tek kada ga izgubi. Ali VW nema od toga bas nikakvu korist. Slicno se dogodilo sa Audijem A2 – prvi mali Audi od aluminijuma. Bio je skup, tesko se prodavao i brzo je zavrsio svoju karijeru – od 1999 do 2005 godine. Ubrzo posle obustave proizvodnje ovaj autic je postao veoma trazen kao polovan! Ova situacija do danas je podgreva price o tome da li ce A2 da dobije naslednika.