1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li se sećate Volkswagenovog motora V5?
Zanimljivost dana: Da li se sećate Volkswagenovog motora V5?

Zanimljivost dana: Da li se sećate Volkswagenovog motora V5?

3.43K
6
Podelite sa prijateljima:

Grupa VW je bila pionir u korišćenju sada već standardnog motora u automobilskoj industriji. Mislimo na četvorocilindrični turbopunjeni motor. Dok je sada lako povezuti VW sa ovim motorima, tokom poslednje decenije 20. i prve decenije 21. veka, nemački proizvođač automobila je pokušavao da nametne neke specifične konstrukcije motora, kao što su VR6 i VR5.

Potonji, označavan kao „V5“, ovaj motor je bio 2,3-litarski petocilindrični sa klipovima raspoređenim pod uglom od 15 stepeni sa tri cilindra na jednoj i dva na drugoj strani sa jednom glavom motora.

VR5 je nastao iz Volkswagenovog legendarnog VR6 motora, koji je i sam deo pokušaja da se reši specifičan problem. Tokom osamdesetih, Volkswagen je želeo više snage od svojih automobila sa poprečno smeštenim motorom, ali nije želeo da ugrađuje turbo punjač u svoje postojeće četvorocilindraše, niti da pokuša da stavi bilo koji drugi konvencionalni tip motora ispod haube.

Rešenje je bio V6 sa uskim uglom, sa šest cilindara raspoređenih pod uglom od 15 stepeni, smeštenih ispod jedne glave motora. Na nemačkom, linijski motor se zove reihenmotor, što ime VR6 čini jednostavnim akronimom.

VW VR6 je debitovao u Golfu i Corradu i brzo je našao „dom“ i u drugim modelima, kako u poprečnim tako i u uzdužnim primenama. Čak je i Porsche Cayenne koristio VR6 i isti je još uvek u proizvodnji za modele koji se prodaju u Kini. Iako je tehnički „ve“ motor, VR6 funkcionalno više liči na rednog „šestaka“. Klipovi imaju pomerena vratila radilice, što mu daje isti redosled paljenja kao kod „šestaka“. Zamislite da uzmete rednog šesticilindraša i razbijete ga odozgo i odozdo. To je ono što dobijate sa VR6. Pa zašto ne napraviti još manji VR5?

To je u osnovi bilo to. U vodiču objavljenom za mehaniku, VW je jednostavno rekao: „V5 je izveden iz VR6 uklanjanjem prvog cilindra. Rezultirajući, još kompaktniji dizajn omogućava upotrebu ove moćne jedinice u svim klasama vozila”.

Kao i VR6, VR5 ima isti redosled paljenja kao i tipični redni „petak“, 1-2-4-5-3. Uzak ugao zaokreta i protivponderisana radilica osiguravaju da VR5 radi glatko, kao i redni petocilindraš. Dvomaseni iliti plivajući zamajac takođe pomaže u gušenju vibracija. Otvor i hod od 81,0 mm i 90,2 mm, redom, isti su kao kod VR6. Kao i odnos kompresije VR5 od 10,0:1. Takođe, kao i VR6, VR5 pomera svoje uglove nagiba za 12,5 mm tako da se cilindri ne preklapaju na dnu.

VW je predstavio svoj prvi VR5 sa Golfom 1997. godine. U toj aplikaciji, motor je imao 150 konjskih snaga i 209 Nm obrtnog momenta. Prvi VR5 je imao dva ventila po cilindru, sa jednim bregastim vratilom za izduvne ventile i drugom za usisne ventile. VW je 2000. godine predstavio glavu sa četiri ventila, koja je zanimljivo još uvek koristila samo dve bregaste osovine. Bregasti režnjevi su pokretali klackalice koje su otvarale usisne ventile na obe strane – jedan za usis, jedan za izduv. Dakle, dve bregaste osovine za V-motor sa četiri ventila. Sasvim izvanredno. Prebacivanje na glave sa četiri ventila i blago povećanje stepena kompresije povećali su snagu na 170 KS i 228 Nm.

Šta je onda bio problem?

Obe verzije VR5 nisu bile snažnije od 1,8-litarskog četvorocilindričnog motora sa turbopunjačem koji je bio dostupan u celoj liniji grupacije. I kao što svi znamo, smanjeni motor sa turbopunjačem obezbeđuje bolje performanse, manju potrošnju goriva i manje emisije štetnih gasova tokom testiranja. Dakle, šta je onda bila poenta VR5?

Sam VR6 nikada nije bio toliko popularan, tako da su oba „VR“ motora verovatno bila skupa za izradu. Zatim, tu je i činjenica da dok je VR kompaktniji od tradicionalnog V, drugi proizvođači automobila su dizajnirali poprečne V6 i prodavali ih u ogromnim brojevima. Sam VW je kasnije izašao sa tradicionalnim petocilindričnim rednim motorom, iako je i on bio izgubio bitku u korist četvorocilindraša sa turbopunjačem, sredinom 2010-ih.

VR5 je posledica dešavanja u grupi devedesetih i dvehiljaditih. Ferdinand Pih, unuk Ferdinanda Poršea, preuzeo je dužnost šefa VW-a 1993. godine i borio se za inženjersku izvrsnost. Želeo je da progura VW na viši nivo, čineći Audi konkurentom Mercedesu i BMW-u, kupovinom Bentleya i revitalizacijom Bugattija. I sam inženjer, voleo je složene projekte, i iako nije vodio razvoj VR6, VR5 ima njegove otiske prstiju. Posebno mu je bio drag V motor, kombinacija dva VR motora raspoređena pod uglom, ali koja dele zajednički blok.

Pod Pihom, W8, W12 i W16 su postali java. Proizvođač automobila je čak razvio W10 od dva VR-5 i testirao jedinicu u modifikovanom BMW-u M5 generacije E39 (pisali smo o tome), koji je navodno koristio sam Pih kao lični automobil. Ali kao i „VR“ motor, W je bio veoma redak proizvod, korišćen samo u specijalizovanim modelima. Bentley je poslednji koristio W12, a uskoro će Bugatti prekinuti proizvodnju W16 u korist V16 ( i o tome pisasmo).

Na kraju se Volkswagenova ponuda svela na tro- i četvorocilindrične turbo motore, uz izuzetak Touarega koji ima pravo na motore sa više cilindara.

AutoRepublika

(3430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Trt

Nekad bilo…. danas prave teske gluposti, bespotrebno komplikovane. Uzasno lose motore iz npr golfa 1 doveli do savrsenstva, pa odustali. Problem je sto su kola veca i teza, a motori mali. Na celom vw motoru su imali max 3 velicine srafova, danas ti treba gomila alata. Delovi motora sa jednog odgovari na sasvim drugi tip motora, npr lezajevi radilice, danas verovatno poprimili bmw bolest pa tolerancije lezajeva obelezavaju u duginim bojama, od zute do ljubicaste, a prolupa pre nego onaj iz 80ih. U svim brzinama i obrtajima se neprirodno dernjaju. Sve otislo u 3 lepe, a ti nadji nesto normalo… Pročitaj više »

s mile

Nekada se pravilo prosto da bi bilo jeftinije, danas se pravi komplikovano, i skupo. A na mestima gde se naprave uštede, zapravo proizvođač debelo zaradi. Koji motor sa 3 cilindra je doneo jefttiniji auto

BB

Kad pomenu te šrafove… Imao „smeće“ od kamiona, Iveco TurboStar (dva komada, ’89 i ’90) i „pravi“ kamion MAN 19.403 (’95). Na Iveco koji god šaraf odrvneš on je žut k’o vosak čvrstoće 12.9, sitni navoj, kao da je pred tobom ugrađen (a star 10-15 godina i milion km), i koji odrvneš taj i vratiš nazad. MAN, koji god šaraf odvrneš kao da g aje pas izgrizao, pola navoja nema, uahrđao, deformisan, čvrstoća se jedva vido na glavi a piše 8.8. Koji hod si skinuo morao si nove tražiti (lako je bilo sa standardnim ali oni specijalni koštaju đavo i… Pročitaj više »

Zoca

Niceg se vise ne bih secao u vezi ove firme .

Tamo Daleko

‘VW je 2000. godine predstavio glavu sa četiri ventila, koja je zanimljivo još uvek koristila samo dve bregaste osovine. ‘ Karakteristika VR6 i VR5 motora je da su imali jednu glavu kao redni motori a ne dve glave karakteristicne za V motore. Zato je bilo moguce staviti ‘samo’ dve bregaste osovine jer prakticno ne postoji motor koji ima vise od dve bregaste u jednoj glavi. Medjutim, daleko od toga da je VW prvi primenio ovakvu konfiguraciju. Lancia je sezdesetih u Fulviji imala DOHC V4 sa uglom od samo 12 stepeni i jednom glavom za sva 4 cilindra. Samo sto ga… Pročitaj više »

Tamo Daleko

‘Na kraju se Volkswagenova ponuda svela na tro- i četvorocilindrične turbo motore, uz izuzetak Touarega koji ima pravo na motore sa više cilindara.’

Touareg je jedini proizvod pod VW znackom na MLB platformi sa uzduzno postavljenim motorima pa tako moze da prihvati vece V6/V8 (Audi) motore: sve ukupno on je Audi u svemu osim amblemu. Moderna MQB platforma na kojoj su bazirani svi Seati, Skode i VW osim Touarega ne prihvata prave V motore mada se u nju jos uvek ugradjuju VR motori na pojedinim trzistima ali ne u Evropi.