1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Marka Alfa Romeo je decenijama pre konkurencije nudila minivan
Zanimljivost dana: Marka Alfa Romeo je decenijama pre konkurencije nudila minivan

Zanimljivost dana: Marka Alfa Romeo je decenijama pre konkurencije nudila minivan

5.89K
2
Podelite sa prijateljima:

Vozila iz minivan segmenta nikada nisu bili preterano popularna kategorija vozila, ali su takođe imala vernu grupu porodičnih kupaca kojima je praktičnost bila bitnija karakteristika od onoga šta će komšije misliti o izboru četvorotočkaša. Teško je znati ko je proizveo prvo takvo vozilo namenjeno konkretnoj, putničkoj ponudi. Istorijske knjige kažu da su 1984. godine debitovali Renault Espace i dvojac Chrysler korporacije Plymouth Voyager i Dodge Caravan, ali je činjenica da su i ranije postojali slični proizvodi kao što su Volkswagen Type 2, Fiat 600 Multipla i ostali. Priče o mnogim pomenutim modelima možete naći na našim stranicama.

Gotovo svaki proizvođač je u svojoj ponudi posedovao kombi koji bi se zatim delio na putničko i komercijalno izdanje, a takva strategoja nije zaobilišla ni premijum proizvođače. Primera radi, Alfa Romeo je imala svoj prvi kombi još 1954. godine pod konfuznim imenom Romeo, ali ovo nije bio prvi miniven italijanskog giganta. Štaviše, ako se vratimo u istoriju saznačemo da je Alfa Romeo (verovatno) pružala prvi MPV ikada proizveden.

Slavni italijanski proizvođač je osnovan 1910. godine, kada je grupa investitora kupila italijansku diviziju francuske automobilske firme Darracq. Tehnički gledano, ovaj model nije razvila Alfa Romeo, već njen prethodnik A.L.F.A (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili), dok je deo imena „Romeo“ dodat tek 1915. godine kada je istoimeni preduzetnik investirao velike sume novca i postao jedan od vlasnika.

Za tehničkog direktora je postavljen Đuzepe Merosi, a njegovo prvo delo je bio model pod oznakom 24 HP. U ponudu je, godinu dana kasnije dodat i model 15 HP, a 1913. godine, postava je pojačana i modelom 40-60 HP. Cilj ovih dvoseda se odnosio na profesionalni auto-moto sport, gde su se pokazali impresivno, sa maksimalnom brzinom koja se približavala cifri od 140 km/h.

Tokom 1913. godine plemić Marko Rikoti je zatražio da se osmisli minivan model, a Alfa kontaktira samostalnu firmu Carrozzeria Castagna (koja postoji do današnjeg dana) i isporučuje šasiju spomenutog modela 40-60 HP. Na njenoj bazi je nikao prvi MPV model na svetu, i to sa aluminijskom školjkom pod oznakom Aerodinamica.

Vozilo ima troje vrata i to dvoje sa vozačeve strane i jedna s desne strane. Agregat je postavljen na prednjoj osovini, a volan i vozačevo sedište značajno su udaljeni. Posebnu pažnju je privukla i aerodinamična školjka koja je delovala kao svemirski brod u vreme kada su automobili bili izuzetno kockasti. Carrozzeria Castagna će kasnije reći da je za inspiraciju koristila aerodinamične lokomotive.

Aerodinamicu je pokretao benzinski agregat sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji zapremine 6,1 litre. Iako je nosio 40-60 HP oznaku, on je zapravo razvijao 70 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Ovaj 1.250 kilograma težak automobil je takođe mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 137 km/h, što je bio fantastičan rezultat za ono vreme.

Automobil je isporučen vlasniku na vreme, a on ga je dugo godina koristio kao lično vozilo. Početkom dvadesetih godina prošlog veka je čak postao kabriolet kada je spomenuti Rikoti odsekao deo krova. Nepoznato je šta se desilo sa Aerodinamicom posle toga, ali je verovatno da je čuveni minivan završio u starom gvožđu.

Alfa je krajem sedamdesetih godina proizvela identičnu kopiju i ona se danas nalazi u zvaničnom muzeju proizvođača u Italiji.

Zoran Tomasović

(5890)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Impresivno

Balkanboj

Zanimljiv dizajn, kao Žil Vern da je je dizajnirao, lično.
Par tehničkih nedostataka doduše.
Nema brisače.
Motorni prostor je u kabini, a sa pretpostavkom da toplotno – zvučna a posebno dihtovanje poklopca motora, čini mi se da je bilo dobro toplo i puno raznih mirisa benzina i gasova.
Ali, dizajn je bomba. I performanse za dati period.