1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes će „maybachizovati“ sledeću generaciju V Klase
Mercedes će „maybachizovati“ sledeću generaciju V Klase
3

Mercedes će „maybachizovati“ sledeću generaciju V Klase

560
3
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po onome što naokolo pričaju takozvani insajderi Mercedesa, u sledećoj generaciji kombija iz V Klase je logično očekivati izdanje s oznakama (pod)marke Maybach. Takav MPV bi se na tržištu pojavio najdalje 2028. godine, i nastupao bi kao globalni model. Ipak, očekivanja Švaba su razborita i oni veruju da će kinesko tržište biti glavno za takav model. Zna se, Kinezi obožavaju kombije, a ni afinitet luksuza im nije stran.

Aktuelna V Klasa sa znamenjem Mercedesa je ušla na tržište 2014. godine, da bi prošle godine bila subjekt druge restilizacije i u ovom obliku može da se proizvodi dosta dugo, jer je Mercedes-Benz nedavno naglo prizemljio planove u vezi električnih vozila, samim tim produžavajući životni vek „ugljovodoničnih” modela.

Kada je u maju prošle godine, globalno tržište krenulo s usporavanjem tražnje za električnim vozilima najavljujući dublji problem, Mercedes-Benz je prvi put otkrio modularnu platformu VAN.EA, konstruisanu za novu generaciju lakih komercijalnih električnih vozila, koja će se koristiti za velike i srednje kombije, kao i za putničke minivanove. Prvi serijski modeli na platformi VAN.EA će biti obelodanjeni 2026. godine.

Mercedes-Benz je tokom iste majske prezentacije najavio da priprema neku vrstu luksuznog električnog kombija, namenjenog uglavnom kineskom i američkom tržištu, ali samo ime Maybach nije pominjano u vezi sa tim. Ove nedelje je pak nemački list Handelsblatt, pozivajući se na insajdere, izvestio da će se luksuzni kombi prodavati pod amblemom Maybacha i da će se pojaviti na tržištu najkasnije 2028. godine.

Kako rekosmo, Kinezi su glavni ljubitelji minivanova, posebno luksuznih. Mnogi preduzetnici cene prostran enterijer, lak ulaz i izlaz iz vozila, kao i mogućnost organizacije sastanaka u samom vozilu. Pride, aktivno je više kompanija čije se osoblje specijalizovalo za prerade V Klase, pa je pomalo čudno da sam nemački konstruktor nije prionuo na posao.

Navodi se da je arhitektura VAN.EA potpuno električna, što donekle ograničava tržišni potencijal modela planiranih na njoj. Osnovni pogon će biti na prednjoj osovini, ali će Mercedes-Maybach V Klase najverovatnije dobiti pogonski sklop s dva motora i, shodno tome, pogon na sva četiri točka, sa očekivanim dometom od najmanje 500 kilometara s jednim punjenjem.

Dodajmo da putnički automobili Mercedes-Benza sada gube tlo pod nogama u Kini. Ovo tvrdimo stoga što podaci koje iznose sami Nemci, govore o tome da je u prvom tromesečju ove godine, plasirano samo 168.900 automobila, što je 12% manje od obima prodaje u istom periodu lanjske godine. Globalna prodaja Mercedes-Benzovih putničkih automobila u istom periodu je splasnula za 8% na 463 hiljada jedinica, od čega su električna vozila činila 47,5 hiljada vozila, uz minus od 8%.

Divizija lakih komercijalnih vozila pod imenom Mercedes-Benz Vans, s ostvarenim rezultatima, naprotiv raduje rukovodstvo grupacije i akcionare kompanije. Njihova globalna prodaja u prvom kvartalu 2024. godine je nabubrela za 7%, i to na 105.400 vozila, od kojih je 7.700 apsorbovalo kinesko tržište, uz povećanje od 27% u poređenju sa prodajom u periodu januar – mart 2023. godine.

AutoRepublika

(560)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mercedes namerava da svoj putnicki miniven Viano opremi kao Maybach? Sto se tice enterijera, nema problema, mesta ima dovoljno i za bilijarski sto – ako treba. 🙂 Medjutim, gde je problem? Problem je u Mercedesovom menadzmentu – skrte Svabe odbijaju da shvate da jedan luksuzni miniven ne moze da se gradi u istoj karoseriji koja sluzi i kao dostavno vozilo! Vito i Viano vec izdaleka sugerisu da se radi o dostavnim vozilima, za jedan pravi putnicki miniven a pogotovu za jedan Maybach potreban je odgovarajuci dizajn. Trebalo bi da pogledaju dizajn studiju Audija „Urbansphere“. Ni ova studija nije jos savrsena… Pročitaj više »

Bungi

Propast Majbaha pod kapom Mercedesa se i desila zato što je Majbah bio „majbahizovana“ Mercedes S klasa u produženim izdanju.Previše sličnosti sa Mercedesom i premalo orginalnosti.Nema smisla ponavljati greške iz prošlosti.

Matija

Tako je! Nema smisla ponavljati greske – vec poceti pricu ponovo od pocetka, sa vise originalnosti prema Maybachu!