1. Home
  2. Vesti
  3. Next Ural dobio veći tovarni prostor
Next Ural dobio veći tovarni prostor
3

Next Ural dobio veći tovarni prostor

1.35K
3
Podelite sa prijateljima:

Priče o pojavljivanju drumskih verzija modela iz porodice Next Ural su krenule još krajem 2018. godine, uz pogonsku formulu koja ne bi bila 6×6, kao što je to bio slučaj ranije, već 6×4. Istovremeno, kiper Next 6×4 s tovarnim prostorom od deset kubnih metara je prikazan i on je trebalo da se na tržištu nadmeće s modelom KAMAZ-65115.

Novinari iz Rusije koji su imali priliku da voze ovaj kamion, izrazili su simpatije za kiper kada je pod teretom, ali i kada je prazan. Međutim, primerci ovog kamiona su novi pa ih nema puno u upotrebi. Dizajn s njuškom je doneo bodove na temu udobnosti i pasivne bezbednosti, ali je uvećao radijus okretanja.

Drumski kiperi s tovarnim delom zapremine 10 kubika

Sada je verzija Urala Next s tovarnim prostorom uvećane zapremine na 14 kubnih metara počela da pristiže kod trgovaca, i kao takva se približila težem kamionu s oznakom KAMAZ-6520 koji nudi 16 kubika u tovarnom odeljku.

Fotografije prikazuju jedan od prvih komercijalnih uzoraka koji je pristigao kod dilera u Samaru, odnosno u kompaniju Volga Region Automobile Company. Veća zapremina prtljažnog prostora je dobijena tako što je osnova produžena za ceo metar – 4.905 mm spram 4.005 milimetara.

Deklarisana nosivost iznosi 14,35 tona, ali sudeći po zapremini prikolice, više od dvadeset tona suvog peska bi moglo biti utovareno, a da ne spominjemo situaciju u kojoj bi bio vlažan. E sad, pitanje je da li bi tu težinu izdržali kineski mostovi marke HanDe, koji Ural Next inače koristi.

Homologovana bruto masa iznosi oko 26 tona, a sam kamion meri oko 12 tona. Međutim, prevoz takvih tereta na javnim drumovima (barem u Rusiji) nije dozvoljen bez specijalne dozvole. Ipak, problema ne bi bilo u prevozu relativno lake zemlje ili nečeg slično ne tako gustog.

Pogonski blok je ostao isti kao onaj koji se nalazi u verziji s prikolicom zapremine deset kubika. U pitanju je 328 „konja“ snažan agregat YaMZ-536, koji sarađuje s devetostepenim ZF menjačem. Zapremina rezervoara za naftu iznosi 350 litara, dok je spisak opreme bogat.

Na spisku su predgrejač, elektropokretani prozori i retrovizori, pa čak i prednje vetrobransko staklo. Standardni servisni interval je na 20 hiljada kilometara a garancija traje tri godine ili 150 hiljada kilometara, šta god isteklo ranije. U poređenju sa verzijom manje prikolice, cena je viša za oko 1.1oo evra, pa košta 49.900 evra.

Tako se ovaj kamion uglavljuje između modela KAMAZ-65115 (košta 47,130 evra) i modela KAMAZ-6520 (54.630 evra). Naravno, KAMAZ neće moći da se približi po prodaji Uralu ali je širina izbora svakako odlična stvar za konkurenciju.

AutoRepublika

(1354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ural Next koristi modifikovanu kabinu kamioneta Gaz Gazelle zato što oba proizvođača pripadaju istoj grupaciji.Ova uska kombi kabina, za ruske pojmove prilično moderna, može da posluži kod kipera i sandučara koji saobraćaju na kratkim relacijama dok je za nedavno predstavljeni šleper troosovinac sasvim neadekvatna.

BB

Odličan članak. Ovaj kamion idealan za ugalj. Ali molim autora da, kad god poželi da karoseriju, tovarnih sanduk, nadgradnju, nazove prikolicom da se sjeti romana Orlovi rano lete i lika Nikolica s prikolicom… Nije on kuju nosio na sebi već je ona išla za njim. 😉