1. Home
  2. Vesti
  3. Prosečna cena parking mesta u Moskvi prvi put u istoriji premašila 30 hiljada evra
Prosečna cena parking mesta u Moskvi prvi put u istoriji premašila 30 hiljada evra
1

Prosečna cena parking mesta u Moskvi prvi put u istoriji premašila 30 hiljada evra

196
1
Podelite sa prijateljima:

U stvari, ko od Moskovljana poželi i može sebi da priušti luksuz posedovanja parking mesta, iliti garaže, po prvi put u istoriji će biti prinuđen da plati više od tri miliona rubalja. Tačnije, prosečna maloprodajna cena je deset procenata viša od pomenute i doseže cifru od 33 hiljade evra, što je svakako lakše pojmljiva suma balkanskom umu.

Ruski portal Motor koji je objavio ovu vest, navodi da je trend rasta cena garaža pod istovremenim uticajem više faktora. Prema rečima stručnjaka prestoničkog Rosstata, na cenu je uticala investiciona aktivnost kupaca, kao i troškovi izgradnje podzemnih parkinga. Istovremeno, gratitelji i investitori, sa svoje strane, stimulišu kupce uz pomoć programa bonusa.

Prema mišljenju učesnika na tržištu, na cenu parking mesta prvenstveno su uticali troškovi izgradnje parkinga, za koje je potrebna raznovrsna oprema inostrane proizvodnje, kao i materijali koji se moraju kupovati kroz paralelne uvozne šeme, odnosno putem švercerskih kanala. Istovremeno, ponuđači su primorani da prodaju parking mesta po visokim cenama kako bi ostvarili barem minimalni profit. Istovremeno, novi akteri na tržištu brzo prodaju parking mesta za velike sume novca.

Osim toga, na rekordne cene garažnog prostora je uticala i samo investiciona aktivnost Rusa koji kupuju parking mesta za naknadnu preprodaju ili pak za iznajmljivanje. Stručnjaci su takođe zabeležili porast potražnje za parking prostorom u stambenim kompleksima premijum segmenta. U ovakvim novim zgradama parking mesta poskupljuju za oko 20% u toku same izgradnje. U isto vreme, kupci pazare nekoliko mesta odjedared, jer jedna porodica prečesto ima više primeraka četvorotočkaša.

Inače, tamošnje vlasti su u februaru 2023. godine predlagali da se smanji broj zahtevanih parking mesta u kompleksima namenjenim stanovanju, na koji način bi se doprinelo unapređenju drumskog saobraćaja. Barem su tako vlasti mislile…

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ … tamošnje vlasti su u februaru 2023. godine predlagali da se smanji broj zahtevanih parking mesta u kompleksima namenjenim stanovanju, na koji način bi se doprinelo unapređenju drumskog saobraćaja.“

Interesantna logika.