1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota, Nissan i Honda u problemu nakon požara u japanskoj fabrici poluprovodnika
Toyota, Nissan i Honda u problemu nakon požara u japanskoj fabrici poluprovodnika
0

Toyota, Nissan i Honda u problemu nakon požara u japanskoj fabrici poluprovodnika

221
0
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija japaneskih proizvođača pobrojanih u samom naslovu je jutros pala, nakon što je usled posledica požara, neočekivano i prinudno zatvorena jedna od najvećih fabrika kompanije Renesas Electronics Corp. Cela suština problema se ogleda u tome da je ovo društvo u pomenutim pogonima proizvodili poluprovodnike za automobilsku industriji, pa je sada već ranije prisutno dramatično stanje i deficit, dodatno pogoršano.

Akcije kompanije Renesas su sklizule za 5,4%, dok srećni ne mogu da budu ni oni koji u svom portfoliju drže akcije emitenata Toyota Motor Corp, Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. Požar koji se odrazio i na berzanske aktivnosti, je najpre izbio u manje osetljivom delu kompleksa ali se ubrzo proširio i na odeljenje u kom se zahtevaju posebni uslovi, čistoća, što je kritično važno za očuvanje funkcionalnosti proizvedenih poluprovodnika, inače izrazito osetljivih na pojavu nečistoća.

Izvršni direktor Renesasa Hidetoši Šibata je izjavio da mi fabrika mogla biti van stroja u narednih mesec dana što bi njegovu kompaniju moglo koštati oko 156 miliona američkih dolara u propuštenim prihodima.

Globalni proizvođači automobila su već pod sekiracijama u težnji da održe planirane obime proizvodnje uprkos tome što vlada opšti nedostatak mikroprocesora, pogotovo u uslovima procvata tražnje za prenosivim računarima, tabletima i kućnom elektronikom, što je jedna od posledica pandemije novog korona virusa. Verovatno ne treba dodatno naglašavati koliko će se stvari pogoršati nakon požara u Renesasu. Već su aktuelne procene prema kojima će proizvođači automobila izgubiti 61 milijardu američkih dolara zato što neće proizvesti onoliki broj automobila koliki bi inače mogli, da nema nestašice poluprovodnika. Procene se odnose samo na propuštene prihode za 2021. godinu.

Šibata je tokom marta izjavio za Bloomberg da bi se nestašice lako mogle preneti i na drugo polugodište tekuće godine, pridružujući se tako i ostalim istaknutim licima automobilske industrije koji prognoziraju nastavak tekućih trzavica i nakon što dočekamo jesen.

Renesas inače održava proizvodne pogone na šest lokacija u Japanu. Požar je zahvatio postrojenja N3 koja su jedna od tehnološki najnaprednijih fabrika u sastavu kompanije. Tokom 2019. godine je Renesas bio treći po veličini proizvođač silikona za automobilsku industriju, dok je najveći kupac Renesasa upravo Toyota, procenjuje Bloomberg na osnovu svoje analize lanaca snabdevanja.

“Nabavka čipova će sigurno ostati problematična u prvom delu aktuelne godine,“ reče Šibata u intervjuu objavljenom još 12. marta. “Kako sada stvari stoje, muke ćemo da mučimo i u drugom delu godine. Ali, ko to može da zna s preciznošću unapred?“

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments