1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Postoji osnovana sumnja u pogledu mogućnosti nastavka poslovanja Fiskera u doglednoj budućnosti
Postoji osnovana sumnja u pogledu mogućnosti nastavka poslovanja Fiskera u doglednoj budućnosti

Postoji osnovana sumnja u pogledu mogućnosti nastavka poslovanja Fiskera u doglednoj budućnosti

104
2
Podelite sa prijateljima:

Ako vam se učini da je naslov formulisao ovlašćeni računovođa, bićete u pravu. Konkretna floskula je deo obavezujućih formulacija iznetih u međunarodnim standardima računovodstva i revizije finansijskih izveštaja, i nažalost je u ovom slučaju našla primenu i kod američkog proizvođača automobila Fiskera.

Naime, u skladu s obavezujućim računovodstvenim i berzanskim propisima, Fisker je bio dužan da obavesti javnost da su se stekle okolnosti u kojima postoji osnovana sumnja u mogućnost kompanije da nastavi s neometanim poslovanjem u doglednoj budućnosti. Amerikanci su to i učinili pre par dana, što je za prvu posledicu imalo pad vrednosti akcija kompanije za više od 35%. O tome je najpre izvestio nemački Handelsblatt.

Navedena okolnost svakako ne znači da je Fisker nesolventan, ali ukazuje na to da bi kompanija uskoro mogla postati nelikvidna. U berzanskom izveštaju se navodi hitna potreba za svežim novcem u narednim mesecima. „Ne može biti garancije da će Fisker biti uspešan u ovim naporima“, navodi se u saopštenju berze. Međutim, osnivač Henrik Fisker je bio optimista. „Uveren sam da možemo da se vratimo na pravi put i ponovo povećamo vrednost akcija “, rekao je on.

Jedan od načina da se dobije novi novac može biti prodaja vozila koja su već proizvedena. Zalihe gotovih proizvoda kompanije su procenjene na sumu od oko pola milijarde dolara, tako da bi ovaj novac mogao da se ubaci u Fiskerovu „kasicu prasicu“, naravno ako cifre koje ilustruju prodaju budu dovoljno visoke.

Međutim, tržište električnih automobila je u poslednje vreme na mnogim mestima oslabilo, pa nije izvesno da će vozila biti prodata. Pored toga, za kupce je, naravno, rizik da kupe vozilo od proizvođača čija je budućnost neizvesna.

Atraktivniji način da Fisker dođe do taze finansijskih sredstava bi stoga mogao biti ulazak drugog proizvođača u strukturu kapitala. „ Fisker je u ozbiljnim pregovorima sa velikim proizvođačem automobila “, rekao je Henrik Fisker.

Pored ulaganja, trebalo bi da se radi i o „razvojnom partnerstvu, zajedničkoj severnoameričkoj proizvodnji i korišćenju mreže distributera“. Sa stanovišta osnivača kompanije, više informacija na ovu temu bi trebalo da bude objavljeno što je pre moguće. Fisker je tokom ove godine smanjio broj vozila koja se godišnje prodaju sa 36 na 22 hiljade.

Model Fisker Ocean nije sklopila sama firma Fisker, već ugovorni proizvođač Magna iz austrijskog grada Graca, gde se takođe sklapaju vozila s bedževima prestižnih brendova BMW-a i Mercedes-Benza.

AutoRepublika

(104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Informacija o mogucoj insolventnosti je vrtlog koji nezadrzivo vuce nanize! Pale su akcije, pasce i prodaja, u tekstu je lepo objasnjeno zasto. Henrik Fisker je veoma talentovan dizajner, proslavio se svojim kreacijama koje predstavljaju spoj modernog i klasicnog, kao sto su, na primer, Aston Martin, BMW Z8, itd. Na zalost, pored talenta za dizajn nije posedovao i talenat za biznis. Vise puta je pokusavao da osnuje svoju firmu za proizvodnju svojih superkreacija ali ni jedan pokusaj nije ziveo dugo. Izgleda da nije bio sposoban da uci na sopstvenim greskama, jer je zaslepljen samim sobom! Ali svet nije. Mogao je da… Pročitaj više »

Bungi

Ustanoviti stanje“ krvne slike“ jedne firme nije bauk.Dovoljno je pogledati njegov bilans stanja za minimum posljednjih 7 godina i svi problemi će se sami pokazati. Jedna grana računovodstva-teorija dinamičkog bilansa, poredi ravnoteže, jednakosti i nejednakosti određenih stavki podbilansa unutar jednog bilansa i govori analitičaru kude ide firme.Da skratim, možež biti vrstan dizajner, briljantan inžinjer ali organizaciju i vođenje firme moraš prepustiti stručnjacima, menadžerima-ekonomistima.Svrha postojanja firme je da pravi profit i to se ne smije nikad zaboraviti.Sve aktivnosti u firmi moraju da vode ka tome.I svi zaposleni moraju da se podrede tom cilju.