1. Home
  2. Vesti
  3. Ažuriran Kijin razvojni plan predviđa povećanje broja modela sa hibridnim pogonom
Ažuriran Kijin razvojni plan predviđa povećanje broja modela sa hibridnim pogonom
1

Ažuriran Kijin razvojni plan predviđa povećanje broja modela sa hibridnim pogonom

33
1
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor Kije Ho-Sung Song ostaje optimista u pogledu dugoročnih izgleda za električna vozila, pa stoga ključni cilj najavljen prošle jeseni na događaju Kia EV Day 2023 ostaje nepromenjen: do 2030. Kia želi da dostigne nivo prodaje od 1,6 miliona električnih vozila sa ukupnom prodajom od 4,3 miliona automobila. Udeo elektrifikovanih automobila (električna vozila + hibridi) u ukupnoj prodaji do 2030. godine trebalo bi da bude 2,48 miliona ili 58%.

Glavna vest najavljena na skupu Kia Investor Day 2024 je proširenje linije hibridnih modela, čime Kia odgovara na ono što njen menadžment veruje da je privremeno globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima. Kia trenutno ima šest hibridnih modela, a do 2028. će ih biti devet; pored toga, dugoročno, hibridne verzije će se pojaviti u svim glavnim „ugljovodoničnim“ modelima korejske marke.

Kia će nastaviti da ulaže u razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila, nadajući se da će ona pre ili kasnije dominirati tržištem.

U međuvremenu, zbog slabljenja Kijine pozicije u Kini, kompanija će koristiti fabrike koje se nalaze u ovoj zemlji za proizvodnju automobila za druge zemlje u razvoju: do 2027. kineske fabrike Kije će izvoziti 250.000 automobila godišnje.

Kijina linija električnih vozila će se povećati sa sadašnja tri na petnaest modela do 2027. godine. Trenutna tri modela su Niro EV, EV6 i EV9. U narednim mesecima održaće se premijera serijskog subkompaktnog krosovera EV3, najavljenog istoimenim konceptom na događaju Kia EV Day 2023. Serijski sedan srednje veličine Kia EV4 i kompaktni krosover Kia EV5 pojaviće se, po svemu sudeći, sledeće godine. Pored toga, zvanično su najavljeni određeni globalni mali električni model Kia EV2 i električni krosover Carens EV za Indiju.

Početkom ove godine na izložbi CES u Las Vegasu, Kia je u formi koncepta predstavila porodicu lakih komercijalnih električnih vozila (PBV) (Platform Beyond Vehicle), od kojih PV5 (2025) i PV7 (2027) postaće serijski u tekućoj deceniji. Kia očekuje da će model PV5 dostići prodaju od 150 hiljada jedinica godišnje do 2030. godine, a model PV7 100 hiljada jedinica godišnje.

Električni krosover Kia EV6 će biti podvrgnut planiranoj restilizaciji ove godine, a ove godine će biti predstavljena i dva ažurirana „ugljovodonična“ modela – Kia Sportage i sedan Kia K8 .

Dva pikapa najavljena 2022. nisu pomenuta na Kia Investor Dayu, iako se jedan od pikapa pojavio na Kijinom australijskom sajtu prošlog meseca.

Do kraja ove godine Kia očekuje skroman rast prodaje od 3,6% na ukupno 3,2 miliona automobila.

AutoRepublika

(33)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A koja će to biti tri nova hibrida?