1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Lista: Koji su proizvođači, izuzimajući japanske, poslovali najuspešnije u 2023. godini
Lista: Koji su proizvođači, izuzimajući japanske, poslovali najuspešnije u 2023. godini

Lista: Koji su proizvođači, izuzimajući japanske, poslovali najuspešnije u 2023. godini

625
3
Podelite sa prijateljima:

Finansijski izveštaji koje su nadležnim organima i javnosti podneli najveći svetski proizvođači automobila pokazuju da je prošla godina bila veoma dobra za njih, čak i uprkos tome što je pojedinačnim slučajevima iskazivana dobit koja je niža u odnosu na onu generisanu tokom 2022. godine.

Grupacija Stellantis koja uključuje marke kao što su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ili Vauxhall, zauzima prvu poziciju na listi proizvođača automobila u 2023. godini, rangiranih po visini ostvarene dobiti. Međutim, klasifikacija je sprovedena bez uzimanja u obzir japanskih proizvođača, koji nisu predstavili rezultate poslovanja za prošlu poslovnu godinu.

Stellantis, nastao spajanjem grupacija Fiat-Chrysler i PSA Peugeot Citroen, je 2023. godine zabeležio poslovnu dobit, odnosno razliku između ukupnih prihoda i rashoda kompanije, bez uzimanja u obzir prihoda i rashoda kamata, naknada i poreza, od 24,3 milijarde evra. Ovaj rezultat, koji je za „samo“ 340 miliona evra veći od onog prijavljenog na kraju 2022. godine, rezultat je sprovođenja politike koja promoviše „profitabilnost, kao važniju kategoriju od obima prodaje“ a koju je nametnuo šef grupe Karlos Tavares.

A ako se u razmatranje uzme visina neto dobiti, onda Stellantis postaje apsolutni lider. Prema konsolidovanom finansijskom izveštaju za 2023. godinu, grupacija je prošle godine ostvarila 18,63 milijardi evra. Podsećamo da je poslovni rezultat prethodne, 2022. godine, bio na nivou od 16,78 milijardi evra.

S obzirom na činjenicu da je Toyota u 2022. godini (zapravo u dvanaestomesečnom periodu koji se završava 31. marta 2023. godine – što je u Japanu sinonim poslovne godine), ostvarila veći neto profit od Stellantisa (17,7 milijardi evra u odnosu na 16,8 milijardi evra), moguće je da, kada Japanci budu predstavili svoje rezultate, ova azijska grupacija preuzme poziciju apsolutnog lidera od evropsko-američkog mega koncerna.

Dok se to ne dogodi, drugo mesto na našoj listi kompanija iz automobilske industrije, a koja prikazuje firme s najvišim ostvarenim poslovnim profitom, nalazi se nemački div Volkswagen. Ova grupa je iskazala za prošlu godinu sumu od 22,6 milijadri evra kao ostvarenu poslovnu dobit, dok je u 2022. ona iznosila 22,5 milijardi evra. Nemački gigant je vicešampion i po visini neto dobiti za prošlu godinu, gde je iskazan iznos od 17,9 milijardi evra, spram 15,84 milijardi iz 2022.

Bronzana medalja pripade (za sada) još jednoj nemačkoj grupaciji. Mercedes-Benz je objavio da je u 2023. godini ostvario poslovnu dobit od 19,66 milijardi evra, uz neto dobit od 14,5 milijardi evra. Međutim, ovde su cifre niže od onih iz 2022. kada su Švabe zabeležile poslovnu dobit od 20,46 milijardi evra i neto profit od 14,81 milijardi evra.

Na listi prvih deset konstruktora za 2023. godinu, po ovom pitanju se nalaze i BMW (18,48 milijardi evra), General Motors (11,47 milijardi evra), Hyundai (10,71 milijardi evra), Ford (9,63 milijardi evra), Tesla i Kia (oba po 8,22 milijardi evra), Renault (4,12 milijardi evra) i naposletku italijanski Ferrari (1,62 milijardi evra).

U slučaju neto dobiti ostvarene u 2023. godini, četiri do deset mesta na listi Top 10, redom zauzimaju sledeći veseljaci: Tesla (13,87 milijardi evra), BMW (12,17 milijardi evra), General Motors (9,34 milijarde evra), Hyundai (8,69 milijardi evra), Kia (6,22 milijarde evra), Ford (4,02 milijarde evra), Renault (2,32 milijarde evra) i Ferrari (1,26 milijardi evra).

Naravno, ako gledamo dobit u odnosu na broj prodatih primeraka, onda su majstori u Ferrariju daleko najuspešniji.

AutoRepublika

(625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

skidam kapu, 22mlrd dobit, što me i ne čudi, sa ovako jakim cenama automobila, mada me čudi kia i huy da imaju tako malo

Rikošet

Em su cijene jake, em je pod poklopcem motora troklipaš.

Jedan cilindar i sve što ide uz njega im je na svakom automobilu ostao u džepu, dok Hyundai i Kia imaju samo 1.0 trocilindarski agregat naspram mnoštva četverocilindarskih agregata atmosferskog, benzinskog, dizel i hibridnog koncepta.

Stellantis forsira profit i dobija ga, ali ja ne moram biti ovca pa kupovati njihove „visokoprofitabilne“ automobile.

Kad tad obiće im se o glavu ovo forisiranje nekvaliteta zarad maksimalne zarade…

S mile

Da, u zadnje vreme nam se sve vise prodaju mooda za bubrege. U svakom segmentu se iznalazi neki nov proizvod koji menja „prevazidjen stari“, a stari lepo radi i ne kvari se.
Deda pokojni imao brijac, ostrio ga sam ponekad, trajao ceo njegov zivot, a mi sada kupujemo brijace na nedeljnom, mesecnom nivou. Njima dobro. A mi zaboravili kako su to stari radili.