1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Crna vremena Citroena
Zanimljivost dana: Crna vremena Citroena

Zanimljivost dana: Crna vremena Citroena

6.32K
32
Podelite sa prijateljima:

Andre Citroen nikada nije krio svoju strategiju, a ona je zvučala nešto kao, „ako napravimo automobil koji je dvadeset godina ispred svog vremena, onda takođe nećemo morati da finansiramo naslednika u narednih dvadeset godina“. To je lepo u teoriji, ali će takva strategija često dovoditi francuskog giganta u finansijske probleme koji su postali očigledni tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Pogledajmo samo ponudu iz ovog perioda.

Tu je bio popularni, ali veoma zastareli model 2CV (u našoj javnosti poznatiji pod nadimkom Spaček) kao i dva automobila zasnovana na njemu (Dyane i Ami). Kategoriju većih modela su predstavljali novi CX, a kupe SM, i pored svih pohvala, nije uspeo da ostvari komercijalni uspeh.

To je označilo da je najmoderniji Citroen u ponudi bio GS, koji opet nije imao savremenu mehaniku, kao što je francuski proizvođač vozila želeo. Malo je reći da je ponuda bila jadna, ali je najveći problem ležao u nekim drugim odlukama. Primera radi, poveće sume novca su investirane u nove rotacione motor koji nikada nisu zaživeli, kao i u kupovinu Maseratija 1968. godine. Brzo je postalo jasno da Citroen ostaje bez novca i da neće moći samostalno da preživi.

Spasilac se pojavio u vidu Peugeota i posle rane saradnje, dve korporacije su se udružile i formirale PSA 1976. godine. Na prvi pogled se činilo da će Citroen postati žrtva takve politike, pošto su noviteti kao što su LS i Visa bili ništa više nego prepakovani Peugeot 104. Postalo je jasno da je brendu potreban potpuno novi model koji bi preokrenuo situaciju u kompaniji.

Citroen je počeo rad na njemu krajem sedamdesetih godina, a krerirana su dva različita tima. Jedan je bio od strane samog brenda, dok je drugi ležao u čuvenoj samostalnoj kući Bertone. Kao i svi drugi Citroeni, i ovaj je morao da bude tehnički napredan, udoban i privlačan, pošto mu se nagoveštavala karijera duga barem nekoliko decenija.

Posle dugogodišnjeg razvoja, u konkursu je pobedio prototip Bertonea, ali novitet nije zaista bio nov u onoj meri u kojoj bi Citroen očekivao od kupaca da poveruju. Štaviše, prvi prototip je Bertone napravio za britansku kuću Reliant, koja je dobila posao da krerira koncept za tursku firmu Otosan.

Kada je taj posao propao, automobil je „našminkan“ i prodat Volvou, a ovaj ga je predstavio pod imenom Tundra. Ni Šveđani nisu bili zainteresovani za serijsku proizvodnju, a Bertone je još jednom modifikovao projekat i prodao ga Citroenu, koji ga je prihvatio sa oduševljenjem. Više na račun ove teme možete da pročitate ovde. Novitet je dobio ime BX i predstavljen je na Salonu automobila u Parizu 1982. godine.

Publika na prvi pogled nije bila sigurna kako da reaguje. Daleko od toga je čuveni i nedavno preminuli stilista Marcelo Gandini dizajnirao ružan automobil, ali period ranih osamdesetih godina je pokazao da se svet udaljava od kocke i da aerodinamične linije postaju popularne.

BX je imao otpor vazduha 0,35, što je bilo lošije od recimo starijeg GS-a (0,31). Sa druge strane, sa dužinom od 4,2 metra je bio relativno prostran, a sa masom od tek 870 kilograma i lagan, ponajpre zahvaljujući podatku koji otkriva da su mnoge komponente napravljene od plastike. Takođe je bio i tehnički napredan, sa većim poznatim Citroenovim hidrauličnim ogibljenjem, disk kočnicama i pogonom na prednje točkove.

Pošto je francuski proizvođač vozila tada bio u rukama Peugeota, to je označilo da više ne mora da koristi svoje zastarele motore već one modernije od partnera. BX je delio platformu sa modelom Peugeotom 405-om, koji će se pojaviti u prodaji tek pet godina kasnije, a na premijeri je mogao da se naruči samo sa dva benzinska motora.

Bazni 1,4-litarski agregat je razvijao 62 konjske snage, dok je nešto veći 1,6-litarski motor bio za sedamnaest „grla“ moćniji. Uparen sa većim od dva motora, BX je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 11,5 sekundi i da nakon toga dostigne maksimalnu brzinu od 176 km/h. Menjač je bio petostepeni manuelni.

Mediji su uglavnom imali reči pohvale. Za one kojima je bilo potrebno malo vremena da se naviknu na dizajn, BX je zapravo bio odlična kupovina. Kao što smo spomenuli, bio je prostran, udoban i sa boljim voznim karakteristikama nego Audi 100 i Ford Sierra, koji su debitovali samo nekoliko sedmica kasnije. Citroen je dobio dosta pohvala i na račun toga što je novitet pružao dosta standardne opreme i za svakoga po nešto, sve po pristupačnim cenama.

Samo godinu dana nakon premijere, BX je dobio i 1,9-litarski dizel sa 64 konjske snage, a iste godine je počela prodaja izvan domaćeg tržišta. Heč sa petoro vrata će uglavnom silaziti sa pokretnih traka u Renu, ali će proizvodnja kasnije biti proširena i na pogone u Španiji i Maroku. Takođe će se spajati i u nekadašnjoj Jugoslaviji i to konkretno u Koperu od strane tadašnjeg Tomosa.

Dizel se pokazao posebno popularnim, pošto je naravno bio ekonomičan, a sa maksimalnom brzinom od 160 km/h takođe nije bio preterano sporiji od najvećeg benzinca. Pored heča, Citroen će proširiti ponudu i na karavan, što se dogodilo tokom 1986. godine. Za proizvodnju karavanske verzije će se postarati firma Heuliez.

Kako je vreme prolazilo, tako je francuski gigant počeo da nudi sve veći broj motora visokih performansi. Prvi od njih je stigao 1985. godine kada je ponuđeno 7.500 primeraka u izdanju Sport. Pružao je 1,9-litarski benzinac sa 125 „konja“ i maksimalnu brzinu od 196 km/h, a razlikovao se i po aerodinamičnim detaljima. Iste godine je stigao i paket GT sa 105 konjskih snaga, a onda i GTI sa 113 „grla“.

Vrhunac performansi BX-a se odigrao 1986. godine, onda kada je Citroen odlučio da se takmiči u Svetskom reli šampionatu (WRC). Spremljen je poseban BX pod imenom 4TC i zapravo nije delio mnogo toga sa standardnim modelom iako je ličio na njega. Veći 2,1-litarski turbobenzinac sa 200 „konja“ je bio postavljen popreko, a ovaj model je takođe imao i pogon na sva četiri točka.

WRC je zahtevao minimalno 200 jedinica radi homologacije, a Citroen je napravio baš toliko. Nažalost, 4TC nije imao uspešnu trkačku karijeru pošto se takmičio samo na tri relija, pre nego što je čuvena Grupa B eliminisana iz bezbednosnih razloga. Najbolji plasman 4TC-a je bilo šesto mesto na švedskom reliju.

Oni koji su imali prilike da ga provozaju su izjavili da je imao relativno loš raspored mase i problema sa ogibljenjem, i samim tim nije imao šanse protiv konkurencije iz Lancije, Audija i bratskog Peugeota. Francuski gigant zapravo nije ni uspeo da proda svih 200 jedinica već samo 62 primerka, a pretpostavlja se da su ostali završili pod presom.

Tokom 1988. godine je stigao i najmoćniji BX u ponudi. Nosio je oznaku BX19 16V i pokretao ga je 1,9-litarski benzinac sa 158 konjskih snaga, a mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 220 km/h. Ovaj model se razlikovao po specijalnim branicima, bočnim aerodinamičnim detaljima i posebnim felnama, a mnogi delovi su napravljeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Kupce je najviše obradovao novi 1,8-litarski turbodizel sa 89 „grla“ i uskoro će da čini većinu prodaje BX-a.

Citroenov velikan će nastaviti sa proizvodnjom do 1994. godine pre nego što ga zameni model Xantia, a biće prodato čak 2.315.739 jedinica. Pored standardno dobre prodaje u Francuskoj, odlično se pokazao i u Velikoj Britaniji gde je jedno vreme bio najpopularniji karavan sa dizel motorom.

BX je otišao u istoriju kao poslednji veoma uspešni i uticajni veliki Citroen, i makar na momenat je uspeo da povrati slavu i onu čuveni crtu individualnosti koja je oduvek pripadala ovoj marki. Ne, možda ga nećemo videti u istorijskim knjigama u istoj priči u kojoj je opisan DS, pa i CX, ali je gurao Citroen kroz crna vremena i zbog toga zaslužuje svoje mesto u istoriji.

Zoran Tomasović

(6319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dakle:
– brz
– lagan
– prostran a opet kompaktan
– ekonomičan
– nije bio skup
– SUV po pitanju klirensa 😀

I gdje nestade takva filozofija projektovanja automobila?

M M

Dobro je BX prošao, obzirom koliko mu je istorijska reputacija loša. Mislim da je prodat u preko 2 mil primeraka. A reputacija mu je živi užas. Očajan kvalitet, loši motori, loša limarija, jako teško održavanje i jakooo skupo. Kao GS i sl….
Obzirom da se prodavao pored PUG 405, odlino je prošao. U poređenju sa 405 to je zastareo automobil, komplikovan. Mislim da je bio lakši 200 kg.

Od citroena iz tog vremena, jedini vredan pažnje je AX. Zaista mali pravi zvrk. I nešto što citroen nikada pre nije imao, a ni posle.

Miki

A ZX?

Bungi

Sve što si naveo vrijedi za GS.Ipak,BX je bio značajan napredak, mnogo bolja antikorozivna zaštita, mnogo plastičnih dijelova i pouzdana mehanika.Tetak iz Umaga je imao BX-a, dizela.Nikad nije radio limariju, nikad nije popravljao hidrauliku i nikad nije radio motor.Prodao ga je ispravnog nakon desetak godina sa 440 000 km na satu.Toliko o BX „(ne)kvalitetu“.

BB

Džaba to objašnjavati… I dan danas je Golf jeftin za održavanje a Citroen preskup… Ostala priča u narodu. Nemaš pojma kako vozači Golfa dvice sažaljevaju kad vide neko vozi par godina starog Fiata, Citroena, Honde, bilo čega…🤣

M M

Održavanje za GS je bilo papreno. A stalno je nešto falilo.
Ako ti kažem, da je se morao vaditi motor da se se zameni izduvna cev, onda shvati koliko je bio nepristupačan

BB

Ali od toga ima 40 godina, a i dalje ljudi prevrću iste teme i donose iste zaključke…

Prije neki dan sam čuo da Golf 7 ima isti blok motora kao dvojka 🤣😂🤣😂

Samo sam simulirao da me žena zove hitno kući i napustio sam nenadano društvo 🤣😂

Laki

👍

M M

Ovaj BX je upravo zamenio GS. Zato i pišem. Ovde se Golf nigde ne pominje. Za razliku od GS ili BX, Golf 1,2,3, je ovde jako poznat, i nema ga potrebe pominjati. Oni su obeležili Balkan s kraja pršlog veka i početka ovoga. Lično ih nisam voleo, ali sam GS lično mrzeo, a BX nikad nisam verovao, iako su bili statistička greška na putu. Ako porediš Golf 1,2 sa GS, nisu se nigde dodirivali. GS je imao neku francusku udobnost limuzine i bio je težak krš, zaostalih motora i koncepcije, a golf je bio spartanac gde je sve bilo na… Pročitaj više »

BB

Ma dva nepismena tipa počela priču o autima, slučajno sjeli za naš sto, i odmah sve znaju koji su auti skupi za održavanje a koji su izdržljivi (pričao im deda vjerovatno) a onda kad su izvalili glupost oko motora ja se iskrao i pobjegao…

Pevac

Pa vidi druze ovako! Ja imao par golfova 1 i 2 GTI. I jesu dobri. Kada sam igrom slucaja u ustupanju na koriscenje vozila od poznanika koristio BH. Onda sam shvatio da je BH za Golfa Avion. Zato sam posle vozio BH prvo 1.6 benzinca, pa 1.8 benzinca i na kraju 1.9 dizela. I stojim iza toga da da je BH u svakom pogledu…(sem trapa, sto i ne iziskuje veliki trosak) …bolji i zahvaljnjiji automobil od golfa 1, 2, 3. u svakom segmentu. A ti golfovi benzinski motori sto spominjes 1.1 / 1.2 / 1.3 i 1.4 su ozbiljne krsine… Pročitaj više »

Mickey Mouse

Sta je BH? Brushalter?

Bungi

Golf 2 je daleka i slavna VW istorija.Po svoj prilici, nepovratna.

BB

Ali glas ostao… I nankonto toga još se njihova auta prodaju, ljudi ne kontaju da se vremena mijenjaju. Neke stvari su u glavama konstanta…

Vladimir Lilić

Nekada davno Imali smo u firmi, 1.6 benzinac, presao 1 750 000km sa 3 generalke, terao ko je stigao. Dobra mu limarija bila, a i motor. Imali i CX- ove, njih je sve korozija sažvakala, da mi nije bilo jasno kako su stajali na točkovima

Izmenjeno 22 dana pre od strane Vladimir Lilić
BB

Eto, čisti dokaz da je „smeće“ 😂

Još da je „švabo“ pa da ga proglasimo za heroja 😜🤣😂

MRN

Nekad davno, radio sam nešto za Srpsku fabriku stakla iz Paraćina i Bog dragi zna koliko sam puta njihovim raznim automobilima putovao „tamo-vamo“ (a imali su i Hondu Legend). Sećam se jednog službenog audija A6 (imali su dva), vozio ga je neki „Desko“ (Desimir ), koji je imao ( za mene jednu rdjavu osobinu ) da dok ti priča, on svo vreme gleda u tebe, što ne bi bilo loše da on nije bio vozač. Umirao sam od straha dok bi mi on nešto pričao na auto putu … 😊 Elem, taj Audi je imao „na satu“ oko 800 hiljada… Pročitaj više »

BB

Taj Audi, a ti ti, je imao sreće da je Desko držao desno 😂🤣😂

Zoca

Imao sam gajos proslog veka, a da je imao bolje vozne osobine od Audija-100 ne znam po kojim merilima je utvrdjeno!Mozda CX.

MRN

Bio sam šokiran kada sam „u ono vreme“ u jednom udesu video da su mu zadnja vrata od „plastike“.

Zoca

I prednji poklopac motora plastican sav.

BB

Ljudi bi htjeli samo željezo da imaju oko sebe, a to se ulubi lako, plastika se kod malih udaraca vrati u prvobitni položaj. Zato je bio tako lagan. Sad mi je žao što nisam kupio jedan turbodizel…

Matija

Posle cuvenih ID-DS modela, SMa pa zatim GSa, izgledalo je kao da se Citroen gubi u „prostoru i vremenu“! Umesto da je ostao veran svojoj filozofiji aerodinamicnih limuzina, zapoceo je stilske eksperimente sa kutijastim i coskastim karoserijama, koje su u to vreme forsirali italijanski dizajneri kao nesto novo i moderno! Potpuno je izgubio svoj imidz avantgarde i tonuo sve dublje. Dobro je da je Peugeot pokazao samilost i pomogao mu da prezivi. Jos uvek se nadam da cu docekati jednu novu Citroenovu ajkulu, u pravom njenom stilu! E-pogon moze da omoguci mnogo toga novog u arhitekturi vozila. „Nada umire poslednja“.

Bungi

Čak i te Bertone kockaste linije su bile prilično orginalne i prepoznatljive za razliku od današnjih Citroena koji izgledaju gore od jedne Dačie.

Dimitrije Pantić

Pa gledajte, slovenci su sve što su proizvodili prodavali po paprenim cenama, pa spaček je recimo bio skuplji od zastave 101, a kec je za dve klase bolji auto, čak je i reno4 bio skuplji od keca čak i od lade, što je bilo strašno… Slovenci zaštićeni od slobodnog uvoza automobila ogromnim carinama i svojim prepredenim političarima u CK SKJ su praktično ODRALI pstatak države… Pa je tako i održavanje GSa bilo papreno skupo samo u SFRJ, čim se pređe recimo u italiju ili grčku, ceni delova za GS su bili bagatela, ali ne samo za GS, ua sve sotroene… Pročitaj više »

BB

Ima smisla to što pišeš…

Zato se Citroena neki vani sjećaju kao jeftinog za održanje ovdje kod nas još uvijek kolaju priče kako je to bilo preskupo….

BB

A taman pišem pismo namjere jednoj slovenačkoj firmi novopridošloj u naše krajeve… 😀

MRN

Sećam se, ćale uzeo polovan R-12 i udari ga neki lik, pa je opravka išla preko obaveznog osiguranja. Prednji levi blatobran, branik i levi far sa migavcem su koštali bukvalno pravo bogatstvo. Mnogo skuplje nego za Volvo koji je otac tada takodje imao.

igi

To i danas rade, kao regionalni uvoznici za Kiju, verovatno i još neke modele.

VLADIMIR KOLAREVIĆ

Imao sam pre 14 godina BXa,motor 1.6 sa 105 KS.Bio je to auto sa priličnim godinama (1986 g) i kupljen od vlasnika koji ga je dosta koristio za svoju prodavnicu.Međutim ,za 2 godine koliko sam ga vozio,zamenio sam samo alnaser i jednu cev od hidraulike sam bukvalno zavario,i to je to.Imao je plin i nije bio neki potrošač,ako se sećam oko 8,5 litara plina,ali je bio izuzetno agilan i veoma brz.Uvreme dok se nije još merila prosečna brzina na autoputu.od BGa do Pojata 140-160km/h,nema spuštanja ,bez problema i bez zamora.Vrhunsko ogibljenje ,bez naginjanja bez truckanja .upivalo je neravnine i činilo… Pročitaj više »