1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najveći rizik Boeinga u istoriji
Zanimljivost dana: Najveći rizik Boeinga u istoriji

Zanimljivost dana: Najveći rizik Boeinga u istoriji

1.06K
1
Podelite sa prijateljima:

Boeing je danas izuzetno cenjen proizvođač vojnih i civilnih aviona i opreme, ali situacija nije uvek bila tako sjajna. Po završetku Drugog svetskog rata kompanija se očajnički borila da dobije svoje mesto na tržištu putničkih aviona.

Legendarni bombarderi iz rata kao što su B-17 Flying Fortress i B-29 Superfortress su delovali zastarelo samo nekoliko godina nakon predstavljanja pošto ih je pogonio propeler, a dok se vojna ponuda uglavnom okrenula prema mlaznom pogonu – civilna je i dalje nastavila da koristi stariju tehnologiju.

Najbolji u tome je bio rival Douglas sa DC serijom i najnoviji od njih, DC-7, je bio trebao da debituje 1953. godine. Boeing je imao sličan avion i to 377 Stratocruiser, ali sa samo 56 isporučenih jedinica nije bio preterano popularan u poređenju sa Douglas DC-4 i DC6 i Lockheed Constellation.

Da bi privukao pažnju avionskih kompanija, Boeing je morao da uradi nešto dramatično. Čelnici kompanije su posetili Veliku Britaniju krajem 1940-ih godina i primetili razvoj novog putničkog aviona na mlazni pogon (koji će kasnije da postane Comet). To im je dalo ideju da se i oni oprobaju sa sličnim konceptom iako u tom momentu nisu imali baš nijednog zainteresovanog kupca. Projekat je koštao oko 16 miliona američkih dolara i da se novitet nije pokazao uspehom pitanje je da li bi Boeing preživeo.

Avion je dobio zvaničnu oznaku 367-80, ali je u javnosti bio poznatiji kao Dash 80. On je prvi put napustio fabriku 15. maja 1954. godine dok je prvi let zakazan za tačno dva meseca kasnije. Sa dužinom od 38,9 metara, Dash 80 su pokretala četiri mlazna agregata od kojih je svaki razvijao po 10.000 konjskih snaga.

Maksimalna brzina je iznosila 937 km/h uz domet od 5.683 kilometara, što ga je učinilo najbržim putničkim avionom koji je Boeing ikada proizveo. Zainteresovanim kupcima se dopalo što su brojevi bili impresivniji nego kod novog Douglasa DC-8, koji je tada bio samo ideja na papiru i nije bilo potrebno mnogo ubeđivanja da se pronađu zainteresovane strane.

Samo tri godine posle prototipa je debitovao i serijski 707 uz primenu gotovo identične strategije. Prvi primerak je isporučen američkoj kompaniji Pan Am 1957. godine, a kada proizvodnja bude okončana 22 godine kasnije čak 865 primeraka je pronašlo svoje kupce.

Sa druge strane, Dash 80 je nastavio da vrši demonstracije sve do 1969. godine i do tada je poleteo 1.691 put i proveo 2.350 sati u vazduhu. Jedini prototip je zatim doniran Smithosonian National Air and Space muzeju, gde je proveo 18 godina na otvorenom, a Boeing ga je restaurirao 1990. godine i ovaj put postavio u zatvoreni muzej, gde se nalazi do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(1059)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

A onda je on kasnije kupio ili uništio MD i Lockheed….