1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Audi S6 V10
Zanimljivost dana: Audi S6 V10
6

Zanimljivost dana: Audi S6 V10

3.14K
6
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, performantne limuzine imale su pravo na daleko veći broj cilindara nego što je to danas slučaj. Jedan takav model posebno je vredan pažnje…

Elektrifikacija i pritisci u vezi sa emisijom štetnih gasova diktiraju nova pravila u sferi performantnih vozila. Tako je sve više brendova koji okreću leđa velikim i potentnim agregatima poput V12 ili V10 jedinica. Šta više, i V8 će uskoro postati ugrožena vrsta.

Ipak, to ne znaći da se među polovnjacima ne može pronaći pravo skriveno blago sa pomenutim motorima. U tu grupu spada i S6 V10, koji se pojavio već davne 2006. godine… Audi je želeo da se hvali činjenicom da njegov automobil deli pogon sa Lamborghinijevim Gallardom, što je na kraju dovelo do stvaranja ovog performantog sedana.

Dakle, ispod haube se nalazio mamutski 5,2-litarski V10 agregat, porekom iz “rajzarenog bika”. U pitanju je atmosferski benzinski motor koji je isporučivao 435 ks i 540 Nm. Snaga se na sve točkove prenosila putem šestostepenog automatskog menjača.

Možda bi se od ovakvog bloka očekivale nešto ubedljivije performanse, ali predmetni S6 imao je ozbiljnu masu od gotovo dve tone. Stoga se ubrzanje iz stanja mirovanja do “stotke” obavljalo za 5,2 s, dok je maksimalna brzina iznosila 250 km/h.

Ova generacija modela S6 proizvodila se u dve varijante – kao limuzina i karavan. No, Audi je naučio lekciju sa primenom ovakvog V10 agregata. Pomenuti S6 brzo je počeo da “bije glas” da je nepouzdan, a mehaničari su zbog vrlo malo prostora za manevar ispod haube proglasili rad na tom vozilu za pravi posao iz pakla. Već sa narednom iteracijom, Audi je kod S6 ponudi V8 motor i više se za taj model nije vraćao mamutskom pogonu iz Lamborghinija…

AutoRepublika 

(3136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pitam se kako je ovaj Audi sa svojom teskom motorcinom ispred prednje osovine vozio kroz krivine?! Da bi shvatio dinamicke probleme uzmi lubenicu od 10 kg, drzi je ispred sebe i pokusaj da igras fudbal! 🙂

s mile

nekih 7 godina i 140K km sam vozio fabiju Mk I 1.2HTP, posle pređem na fabiju Mk II 1.4TDI 80ks, valjano se osećala povečana težina motora u krivinama…

Balkanboj

A BMW M5, E60, gleda i ne veruje…

Matija

Ni taj nije dugo izdrzao, trajao je nepune tri godine, 2007-2010. Za razliku od Audija gde motor visi daleko napred, kod BMW-a je motor pozicioniran najvecim delom iza prednje osovine. Treba imati u vidu da BMW standardno ugradjuje redne sestocilindarske motore koji su duzi od V10. Po zavrsetku proizvodnje BMW je priznao da je njihov motor suvise tezak i da je poremetio odnos tezine napred i nazad. Za svaki auto bitan je optimum a ne maksimum!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
Matori

Slično je prošla i „Lancia thema 8.32“ sa pogonom koji vodi poreklo iz Maranela.
Na kraju je 2,0 turbo 16V donosio bolje performanse sa 30 KS manje.

Seeeed

Zar ovo nije isti motor kao u RS verziji samo slabiji ?