1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla (navodno) odustala od automobila sa cenom od 25 hiljada dolara
Tesla (navodno) odustala od automobila sa cenom od 25 hiljada dolara
5

Tesla (navodno) odustala od automobila sa cenom od 25 hiljada dolara

117
5
Podelite sa prijateljima:

Tesla je najveći proizvođač električnih automobila na svetu. Protekle godine je isporučeno čak 1.845.985 vozila širom sveta, a slavlje nije uspeo da pokvari ni kineski entitet BYD koji je u poslednjem tromesečju trijumfovao ispred Jenkija.

Teško da bi neko imao razloga da se žali, ali Ilon Mask je uvek tvrdio da jednog dana želi da ponudi automobil koji bi svako mogao da priušti. Ulazak u Teslin svet trenutno ipak nije baš jeftin pošto čak i najjeftiniji model, a to je Model 3, košta 40.240 američkih dolara u osnovnom paketu opreme.

Mask je još pre četiri godine najavio novitet, koji su mediji nazvali Model 2, sa veoma pristupačnom cenom od tek 25 hiljada „zelembaća“. To bi označilo da bi ovaj automobil na struju trebalo da košta tek koliko i Honda Civic ili Toyota Corolla, a u izložbeno-prodajnim salonima se trebalo pojaviti do 2025. godine.

Ali kako pišu kolege iz Reutersa, na Model 2 ćemo morati da čekamo još dosta vremena pošto je Tesla i zvanično eliminisala takve planove. Oni kažu da su pričali za „tri veoma bliska izdvora“ i da su čak i videli dokumentaciju koja bi potvrdila ovu vest. Takvi dokumenti još uvek nisu procureli u javnost, ali jeste priča da će Model 2 zapravo imati drugu svrhu.

Reč je o takozvanom robotaksiju i kao što im ime kaže, Tesla smatra da su samovozeći električni četvorotočkaši budućnost prevoza uz natplatu. Reuters dodaje da im je ovu informaciju preneo jedan od zaposlenih, a da šef te osobe rekao zaposlenima da još uvek ne dele informacije sa dobavljačima i generalno sa publikom (javnošću).

Naravno, nije se trebalo čekati dugo na odgovor od Maska. Izjavio je na društvenoj mreži Twitter (ili kako se ovih dana zove „X“) da „Reuters ponovo laže“, bez da je javnosti da više informacija.


Dok Tesla nema problema sa prodajom modela u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, situacija je pomalo drugačija u Kini. Domaći proizvođač BYD je ponudio jednako dobre automobile po značajno nižim cenama, pa je udeo Tesle u ovoj državi pao sa 10,5% na 7,1% tokom poslednjih dvanaest meseci.

Tesla Model 2 je trebalo da popuni tu prazninu i ne sumnjamo da će ugledati svetlost dana, ali to se neće desiti u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Auto na naslovnoj slici izgleda odlično, fluidno.
Mateja, bio bih ti zahvalan za komentar oko dizajna naslovne fotke…

Nekako mi se čini da će kinezi brzo ovladati malim automobilima, i to širom sveta… 300km autonomije, garaža, utičnica…puni se preko noći… završava posao većini vlasnika

BB

„To bi označilo da bi ovaj automobil na struju trebalo da košta tek koliko i Honda Civic ili Toyota Corolla,“

Koja Honda Civic? Koliko sam ja skontao, taj auto u novoj „inačici“ se mjeri na zlatarsku vagu 😜

Milan Grozdanović

civic u ‘murike’ je oko 25k usd

MRN

Misli se izgleda na prethodnu generaciju 😀😀😀

BB

Nov, nov, nov… 😜