1. Home
  2. Vesti
  3. DS 3 i DS 4 dobili nove hibridne verzije
DS 3 i DS 4 dobili nove hibridne verzije
1

DS 3 i DS 4 dobili nove hibridne verzije

131
1
Podelite sa prijateljima:

Prateći stroge evropske standarde emisije CO 2 i odgovarajuće poreske stope, Stellantis aktivno radi na elektrifikaciji lokalnog asortimana. Štaviše, za to se koristi jedno univerzalno rešenje. Hibridni pogonski sistem, koji je uveden još 2022. na Peugeotovim vozilima s povišenim odstojanjem od tla, već su usvojili Citroen, Fiat, Opel i Lancia. A sada je na red došla i premijum marka DS.

Isti pogonski sklop je odjedared dodeljen i pod haube dva modela. To su krosover DS 3 i hečbek DS 4.

Hibridni pogonski sklop za srce ima turbobenzinski agregat zapremine 1,2 litra sa 136 konjskih snaga i 230 Nm najvišeg obrtnog momenta. Dodat je i 48-voltni elektromotor sa 28 KS i 55 Nm. Isti je integrisan u šestostepenu robotizovanu transmisiju s dvostrukom spojnicom.

Maksimalna snaga ovako koncipiranog pogonskog sklopa je istih (ugljovodoničnih) 136 KS, jer električni pojačivač radi samo pri maloj brzini, kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem goriva još uvek daleko od maksimalne snage. Kapacitet trakcione baterije je samo 0,9 kWh, tako da mogućnost priključenja na utičnicu nije obezbeđena.

Ovo je prva hibridna verzija za krosover DS 3, jer je do sada uključivao samo benzinsku, dizel i električnu varijantu. U poređenju s benzinskim parketom, koji je opremljen turbo motorom s indeksom 1.2 i sa 130 konjskih snaga i osmostepenim automatskim menjačem, hibrid je postao 20% ekonomičniji, a vreme ubrzanja do „stotke“ je sniženo sa 9,2 na 8,4 sekundi.

Istovremeno, hibrid je tek neznatno skuplji od benzinca, pa tako u Francuskoj košta od 35.700 evra naspram 34.200 evra za gore pomenutu benzinsku modifikaciju.

Veći hečbek s oznakom DS 4 je već imao benzoelektričnu alternativu, ali je ona stigla u vidu relativno moćnog (225 KS) i skupocenog (od 45,5 hiljada evra) dopunjivog hibrida. Nova modifikacija je mnogo pristupačnija jer se može dobiti po ceni koja kreće od 39.950 evra, dok čisti benzinac DS 4 od 130 konjskih snaga košta najmanje 37.550 evra.

Poređenja radi, hibrid je ekonomičniji za 16%, što se pozitivno odražava na poresko opterećenje, a lep bonus je i to što je vreme potrebno za ubrzanje od ništa do „stotke“ sniženo sa 11,6 na 10,4 sekunde.

Inače, hibridni hečbek DS 4 bi trebalo da bude prvi model koji će preći na novi princip paketiranja automobila ove marke. Sada su ostala samo dva nivoa opreme umesto prethodna četiri: početni Pallas (od 39.950 evra) i napredni Etoile (od 44.250 evra). Dostupna su samo dva paketa opcija za svaki nivo opreme.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Sada su ostala samo dva nivoa opreme umesto prethodna četiri … Dostupna su samo dva paketa opcija za svaki nivo opreme.“

DS beše neki premijum, je li ?