1. Home
  2. Vesti
  3. MAZ predstavio kiper s 8×8 konfiguracijom
MAZ predstavio kiper s 8×8 konfiguracijom
0

MAZ predstavio kiper s 8×8 konfiguracijom

1.01K
0
Podelite sa prijateljima:

Nisu svi proizvođači kamiona u prilici da tržištu ponude verzije teškaša namenjene kretanju po nepristupačnim terenima, pa je tako konfiguracija 8×8, prilično retka. Razlog tome su svakako visoki troškovi razvoja i proizvodnje ovakvih mašina koje su veoma kompleksne. Do nedavno, ni beloruski MAZ se nije mogao pohvaliti prisustvom u segmentu, ali je proizvođač sada prezentovao prvo izdanje kamiona, kipera s pogonom na točkove sve četiri osovine. 

Jasno je da je ova verzija namenjena eksploataciji u uslovima u kojima je asfalt nepoznata kategorija. Tehnički dozvoljeno maksimalno opterećenje iznosi malo više od 35 tona, pa uz sopstvenu težinu od bezmalo 19 tona, ukupna masa kamiona pod teretom, dostiže 54.000 kilograma.

Dozvoljeni tereti po osovinama su distribuirani na način da svaka pojedinačna prednja osovina može podneti po deset tona, dok zadnji kompleks osovina nosi 34 tone. Oslanjanje mostova je klasične postavke, prednji kraj poseduje opruge s amortizerima, dok je na zadnjem kraju sistem s uravnoteženim oprugama.

Mostovi su kineske izrade, baš kao i 460 „konja“ snažan dizel agregat za čiju konstrukciju je bila zadužena kompanija Weichai. Pogonska jedinica nudi maksimalan obrtni moment na nivou od 2.110 njutn metara. Možda malo iznenađenje predstavlja da je u ovakav pogonski sklop inkorporiran i hidraulični menjač marke Allison.

Karoserija sopstvene proizvodnje poseduje oblik slova “U” i nudi utovarni prostor zapremine 25 kubnih metara, kao i produženi panel namenjen zaštiti putnika u kabini. Rezervoar za gorivo prima 500 litara prerađene nafte, dok su kupe prilagođene vanterenskoj vožnji, montirane u dimenzijama 12.00 R24.

IVECO AMT 8×8 je inferioran spram proizvoda iz Minska u nekim kategorijama

Tačna cena ovog džina nije saopštena još uvek, ali se sa sigurnošću može tvrditi kako ona neće biti niska. Stoga će ova varijanta biti zaista redak prizor na drumovima, čak i u matičnoj državi, a najverovatnije će je najviše koristiti radnici zaposleni u naftnoj, i industriji čvrstih fosilnih goriva.

Na tržištu vlada jaka konkurencija u ovom segmentu, posebno među evropskim markama. Najbližim rivalom, proizvođač smatra IVECO-AMT.

AutoRepublika

(1012)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments