1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Drugačiji
AR pijaca klasika: Drugačiji

AR pijaca klasika: Drugačiji

404
5
Podelite sa prijateljima:

Prva pomisao na modele napravljene od strane švedskih brendova kao što su Volvo i Saab je uvek bila da su drugačiji od ostatka sveta. Uvek su se orijentisali na bezbednost i visoku završnu izradu dok karakteristike poput sportskog imidža i nisu bile u prvom planu.

Volvo i Saab su zaista najviše vozili posebna grupa ljudi, ali to ne znači da nisu imali i modele buntovnike koji su se u potpunosti razlikovali od opisane situacije.

Uzmimo za primer Volvo 480. Kada je debitovao sredinom osamdesetih godina prošloga veka, postao je nešto zaista novo za švedskog giganta. Bio je to prvi Volvo sa pogonom na prednje točkove i pružao je unikatni dizajn kao kombinaciju heča i karavana. Štaviše, u Evropi je reklamiran kao kupe dok je za Amerikance najavljen kao „sportski karavan“ iako se na kraju nije ni prodavao „preko bare“. U suštini, ovo je takozvani shooting brake (prim. urednika).

480 je bio zasnovan na bazi modela 440/460, ali se na njegovu proizvodnju zapravo nije postarao Volvo već firma DAF u Holandiji. Nije postigao preterano veliki komercijalni uspeh pošto je isporučeno 76.375 jedinica u periodu od 1986. do 1995. godine, ali je Volvo bio zadovoljan, posebno kada se zna da nikada nije stigao na američko tlo kako je originalno planirano.

Kupac je mogao da bira između nekoliko motora i paketa opreme. 480 je uglavnom napuštao fabriku sa proverenim atmosferskim 1,7-litarskim benzincem u konfiguracijama sa 95 i 109 konjskih snaga. Turbo punjač je dodat u ponudu 1987. godine i podigao je snagu na 120 „grla“, a publika je mogla da dobije i atmosferski 2,0-litarski benzinac sa 110 „konja“ nakon 1992. godine.

Izbor menjača se svodio na petostepeni manuelni isporučen od strane Renaulta i četvorostepeni automatski. 480 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,9 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 200 km/h ako bi kupac izabrao najmoćniji od spomenutih agregata.

Kao što smo spomenuli, Volvo je odustao od izvoza u Sjedinjene Američke Države zbog slabijeg dolara krajem osamdesetih godina, ali se 480 danas smatra klasikom i legalan je za uvoz i vožnju na američkim putevima.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1994. godine i nalazi se u gradu Ridžvud unutar američke savezne države Njujork. Prešao je nešto manje od 160 hiljada kilometara, a pruža kombinaciju 2,0-litarskog motora i manuelnog menjača.

480 je bio bogato opremljen direktno iz fabrike i stiže sa 15-inčnim felnama, kožnim sedištima, grejačima u sedištima, klimom i još mnogo toga. Ovaj konkretni primerak je originalno prodat u Velikoj Britaniji, a uvezen je „preko bare“ protekle godine.

Aukcija je donela četrnaest ponuda, a najviša je iznosila 8.480 dolara.

Zoran Tomasović

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Volvo 480 bio je lep i veoma interesantan auto! On nije „repa bez korena“ vec je naslednik jos poznatijeg Volvoa 1800 ES, 1971-73 godina. Gde vidim njegov problem: auto je sportski nizak i sirok ali za kompletan sportski utisak potrebno je nesto vise. Na primer, C nosac daje karakter automobilu a njegov je u obliku obicne tanke ravne „lajsne“, bez trunke akcenta. Trebalo je da bude dosta siri i malo vise nagnut tako da u opstem utisku dominira „kupe“ a ne „kombi“. Izbor motora takodje nije bio nesto narocito: 1,7 i 2,0 litra, 95 i 122 KS. Volvo 480 bio… Pročitaj više »

Bungi

Ljetujući sa porodicom kao dijete, viđao sam na moru ovaj čudni Volvo sa podižućim svjetlima i staklom umjesto haube pozadi.Na prvu sam pomislio da je riječ o nekom ljutom japancu, Hondi ili Mazdi ali me je volvo znak vratio u stvarnost.Sada nakon toliko godina, nakon matijine detaljne analize, zaključujem da 480 i nije bio zamišljen kao volvov „Široko“ nego reinkarnacija modela 1800 u šuting brejk izvedbi, nešto između kupea i karavana.

BB

Ja sam oduvijek mislio da je taj auto klon Honde, ali šta zna jedan brdski balkanac

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=RGx17mUIL4M

Pazi ti njega odakle je izvukao inspiraciju za ovaj auto, na 1:14 😀

Matija

Honda Aerodeck bila je u proizvodnji od 1985 do 1989 godine. Honda je pokupila ideju Volvoa a ne obrnuto. Drugo, Hondin auto je bas kombi sa velikim zadnjim delom.

igi

Više puta mi je bio zanimljiv kao polovnjak, ali je svaki put držao vrlo visoku cenu u odnosu na konkurenciju. A kasniji primerci su baš bili poželjni, makar dizajnerski.