1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najpouzdaniji ikada proizveden automobil?
AR pijaca klasika: Najpouzdaniji ikada proizveden automobil?

AR pijaca klasika: Najpouzdaniji ikada proizveden automobil?

4.09K
3
Podelite sa prijateljima:

Znamo da će se sigurno pokrenuti diskusija da li je najpouzdaniji ikada proizveden serijski automobil možda bio Volkswagen Golf druge generacije ili pak W123 i verzije W124 Mercedesove E Klase ili ipak Ford Crown Victoria koji policija i taksisti nisu gasili na ulicama Njujorka svih 24 sati u danu.

Ali ako pitate autora ove priče, ta čast pripada prvim dvema generacijama Lexusove premijum limuzine pod imenom LS400. Ne samo zato što se mehanički nije imalo šta pokvariti, već iz razloga što nije retkost da na ovom japanskom automobilu i dalje funkcioniše svako dugme posle više decenija korišćenja.

Samo pitajte čuvenog „YouTubera“ Meta Fara koji u svom vlasništvu ima LS400 iz 1996. godine sa čak 1,6 miliona kilometara na satu.

Kao što nam je poznato, model LS400 je označavao ulazak Toyote u svet premijum vozila. Nije bio prvi u toj nameri (Honda je predstavila diviziju Acura tri godine ranije), ali će se mnogi složiti da je LS400 bio najbolje što je Japan imao da ponudi kada je debitovao davne 1989. godine.

Pokazao se izuzetno sposobnim i pouzdanim, a iako tokom prvih godina proizvodnje nije imao neko prestižno ime, kupci su se pokazali zadovoljnijim nego ranije kada su imali Mercedes ili BMW, najviše iz razloga što se Lexus jednostavno nije kvario. Zanimljiva je priča kako je uočeno da nekoliko rano proizvedenih primeraka imaju propust, a umesto da ignorišu situaciju, Lexus je kupcima dao potpuno nove automobila i preuzeo one defektne.  Takav način poslovanja je stekao verne mušterije i takav trend je na snazi do današnjeg dana.

Prva generacija se proizvodila od 1990. do 1994. godine, a naslednik (zapravo samo veće osveženje) do 2000. godine. Upravo su takvi primerci i najpoželjniji među kupcima zbog već opisanih razloga. Pokretao ih je 4,0-litarski motor sa osam cilindara, snage od 250 do 290 „grla“ (zavisno od godine proizvodnje).

Menjač je u početku bio četvorostepeni automatski da bi kasnije debitovao moderniji petostepeni automatski. Fabrički brojevi kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo oko sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 253 km/h. Originalno je koštao 54.653 američkih dolara (oko 111.287 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1995. godine i trenutno se nalazi u gradu Baldvin Park unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao tek 84.320 kilometara, što u Lexusovom svetu znači da se motor još nije ni razradio (eh, šala). Ovo je jedan od LS400-a sa starijim četvorostepenim automatskim menjačem i ceo život je proveo u Kaliforniji.

Takođe ga je originalno posedovao stariji kupac tokom prvih 26 godina vlasništva. LS400 se može pohvaliti sa najmodernijim luksuzom dostupnim pre približno tri decenije, a sve još uvek funkcioniše bez greške baš kao što se očekivalo.


Aukcija je donela 39 ponuda, a najviša je iznosila 9.600 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(4092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Vjerujem da je ovo milina voziti.

Milan Grozdanović

Ovakav w140 s klase u identicnom stanju bi kostao mnogo vise

Yankee

Kupiti skoro 30 godina svapski auto, jos onaj koji je high tech, jer trazenje problema hehe