1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Vrednost akcija Tesle pala skoro za trećinu
Vrednost akcija Tesle pala skoro za trećinu

Vrednost akcija Tesle pala skoro za trećinu

120
3
Podelite sa prijateljima:

Cena akcija najvećeg svetskog proizvođača električnih vozila pala je za 29 odsto u prvom kvartalu ove godine. Ako je početkom januara jedna akcija koštala 248 dolara, onda je poslednjih dana marta bila samo 176 dolara.

Kao rezultat toga, Teslina tržišna vrednost je pala na 550 milijardi dolara. Finansijski stručnjaci kažu da je glavni krivac Kina, čije tržište automobila je prestalo da apsorbuje Tesle rekordnom brzinom. U februaru je šangajska gigafabrika isporučila 19% manje automobila nego u istom mesecu prošle godine.

Pad proizvodnje u martu je još veći – za 35%. Postoje preduslovi da će proizvodni plan kineske fabrike nastaviti da opada. Statistika za prvi kvartal biće objavljena narednih dana, ali se predviđa da će Tesla proizvesti oko 457.000 električnih vozila u prva tri meseca ove godine, što je 4% više nego godinu dana ranije. Međutim, to je odmah 8% manje nego u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Ovako loš učinak nije samo zbog opšteg usporavanja tržišta električnih vozila, već i zbog naglog povećanja konkurencije modernih kineskih modela. Tržišta SAD i EU ne mogu da kompenzuju Teslin pad prodaje u Kini. Potražnja se smanjuje i u inostranstvu, a iako evropsko tržište raste, stručnjaci predviđaju da će do kraja ove godine usporiti. Drugi razlozi uključuju napade ekoloških aktivista na nemačku gigafabriku Tesle, pa čak i krizu na Crvenom moru.

Postoji mišljenje da Ilon Musk lično ima neke veze sa neuspehom. Šefa Tesle optužuju za kontradiktorne izjave i pohlepu. Veliku pometnju izazvala je tužba u kojoj je Mask od svoje kompanije pokušao da dobije 56 milijardi dolara obeštećenja, koje mu je upravni odbor navodno oduzeo prebacivanjem na procenat finansijskog učinka. Sud je ove zahteve ocenio „preteranim“ i poništio isplatu.

Tesla je već prekinuo uobičajeno snižavanje cena za svoja električna vozila, pa čak i poskupeo Model Y za hiljadu dolara u Sjedinjenim Američkim Državama. Na kineskom tržištu poskupljenje je iznosilo 5.000 juana (687 dolara). Malo je verovatno da će takva odluka izazvati novi porast popularnosti i dati novi podsticaj prodaji postojećih modela.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kompletno svetsko trziste e-vozila je u opadanju + Tesla gubi na popularnosti + konkurencija (narocito kineska) je sve bolja. Siguran sam da ce Tesla ponovo pokusati sa drasticnim spustanjem cena da povrati kupce. Ono sto mu je stvarno potrebno, jesu novi modeli. Jednostavno, postao je malo dosadan.

Miloš

Potrebna je i nova savremenija tehnologija. Nije dovoljan samo marketing.

MRN

Masku duguje njegov poslodavac ???
Jadan čovek, šta na kraju doživi od firme u koju je svoj život uložio…
😀