1. Home
  2. Life
  3. Nio pokreće serijsku proizvodnju prvog pogonskog sklopa koji će raditi na naponu od čak 900 volti
Nio pokreće serijsku proizvodnju prvog pogonskog sklopa koji će raditi na naponu od čak 900 volti

Nio pokreće serijsku proizvodnju prvog pogonskog sklopa koji će raditi na naponu od čak 900 volti

111
1
Podelite sa prijateljima:

Automobilski medij iz Kine, Car News China izveštava kako je tamošnji proizvođač automobila Nio pokrenuo proizvodnju serijske verzije pogonskog sklopa koji funkcioniše na naponu od 900 volti. Nazvan je „Thunder“, što će reći „Grom“, i kao takav će najpre biti ugrađivan u već predstavljeni Nio ET9.

Elektromotori na prednjoj i zadnjoj osovini, koji su integrisani u ovaj električni pogonski sistem, postali su za 30% lakši i njihova dužina je smanjena za 28 centimetara. „Manja težina poboljšava energetsku efikasnost, to jest smanjuje potrošnju struje, dok skromnija veličina istog povećava komfor i zapreminu životnog prostora u kabini “, objašnjava Nio.

Specijalizovani portal takođe navodi da ET9 koristi prvi te vrste u svetu sinhroni elektromotor W-pin sa trajnim magnetom od 925 volti i najvišom tačkom razvoja snage na 340 kW. Istovremeno, teži samo 79 kilograma, što bi trebalo da dovede do gustine snage od 4,3 kW/kg. ET9 poseduje asinhroni indukcioni motor na prednjoj osovini sa vršnom snagom od 180 kW. Njegova gustina snage je 2,6 kW/kg. Prema navodima iz Nija, ovo je najveća gustina snage među asinhronim elektromotorima iz celog sveta. Američki proizvođač električnih automobila Lucid takođe koristi tehnologiju od 900 volti.

Pogonski sklop 900V Thunder se oslanja na silicijum karbidski modul napajanja od 1200 V sa gustinom snage od 1315 kW/L i može da podnese više od 300 hiljada ciklusa napajanja. Na kraju, ali ne i najmanje važno, navedeni pogonski sklop nudi revidirani sistem za hlađenje tečnosti koji povećava maksimalne kontinuirane performanse motora za 30%. Ova okolnost čini da celo vozilo bude više izdržljivo.

Nio ET9 je predstavljen u decembru 2023. godine na Danu Nija (Nio Day) i dolazi kao nova perjanica marke. Može se unapred naručiti u Kini i to po ceni od 800 hiljada juana, što u našem novcu iznosi negde oko 104 hiljade evra. Isporuka plemenitog modela bi trebalo da krene tokom prvog tromesečja 2025. godine.

Dimenzije noviteta se ogledaju u 5,32 metra dužine, 2,01 metra širine i 1,62 metra visine sa međuosovinskim rastojanjem od 3,25 metara. Poseduje instaliranu bateriju od 120 kWh. Njegova zbirna najviša snaga je 520 kW ili 697 KS. Nio ET9 pruža samo četiri sedišta u unutrašnjosti, ali je veoma udoban. Posebno se ističe sistem aktivnog ogibljenja, koji bukvalno može vozilo da uvede u ples. Na internetu se već mogu videti snimci ET9-a koji prikazuju kako automobil samoinicijativno, u stvari „svojeručno“ otresa sneg sa sebe, na primer.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kakav kolos! I pored velicine nikada ne bih rekao da je ovo super luksuzna limuzina. Dizajn je sasvim prosecan i bez ikakvog karaktera. Linija krova mu je pogresna, izgleda kao da je grbav!