1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Ekrani osetljivi na dodir su mnogo manje sigurni od dugmadi
Ekrani osetljivi na dodir su mnogo manje sigurni od dugmadi

Ekrani osetljivi na dodir su mnogo manje sigurni od dugmadi

426
3
Podelite sa prijateljima:

Uporedni test koji je sprovela švedska publikacija pokazuje da su fizičke kontrole u ​​automobilu brže i bezbednije za korišćenje od ekrana osetljivih na dodir. Oni zahtevaju da skrenete pogled sa puta kraće.

Već nekoliko godina, fizičke kontrole imaju tendenciju da nestanu iz unutrašnjosti automobila u korist sve većih ekrana osetljivih na dodir, koji stoga omogućavaju pristup sve većem broju funkcija. Koristi za proizvođača su višestruke.

Ovo omogućava da se s jedne strane predstavi moderan i prefinjen dizajn, a sa druge strane da se bukvalno impresionira da zavede kupce kada je ekran dovoljno veliki ili kvalitetan. Isticanje sličnosti interakcija između ekrana osetljivog na dodir i pametnog telefona koje skoro svi koriste sve vreme takođe predstavlja plus.

Konačno, čak i iznad svega, ovo rešenje je mnogo jeftinije u proizvodnji: nema dugmadi za proizvodnju, povezivanje, drugačije uređenje u zavisnosti od opcija i skladištenja. Ali, u pogledu ergonomije i bezbednosti, koliko vrede ekrani osetljivi na dodir u poređenju sa dugmadima i drugim prekidačima? Švedski časopis Vi Bilägare sproveo je uporedni test kako bi otkrio.

Dvanaest automobila je uzeto za test, uključujući Volvo V70 iz 2005. godine bez ekrana osetljivog na dodir koji je služio kao merilo za korišćenje fizičkih dugmadi.

Ostali automobili koji su trenutno na tržištu su sledeći: BMW iX, Dacia Sandero, Hyundai Ioniq 5, Mercedes GLB, MG Marvel R, Nissan Qashqai, Seat Leon, Subaru Outback, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Volvo C40.

U svakom od automobila, osoba za volanom dobila je zadatak da izvrši niz radnji bez prekida nakon što je imala trenutak da se upozna sa kontrolama. Svaki test je sproveden u vožnji pri 110 km/h. Snimano je potrebno vreme, pređeni put i pokreti pogleda vozača.

Radnje su bile sledeće: aktivirajte grejanje sedišta, povećajte temperaturu za 2°C, aktivirajte odmrzavanje vetrobrana, uključite radio, izaberite definisanu radio stanicu, resetujte dnevni brojač kilometara, minimizirajte pozadinsko osvetljenje kontrolne table, isključite centralni ekran, (napomena: radio kod V70 ima mali displej).

Na Volvu, sve radnje su izvedene za 10 sekundi, odnosno na udaljenosti od 306 m, što je ubedljivo najbolji rezultat u celoj ovoj studiji. Nasuprot tome, najlošije „performanse“ postignute su na MG-u Marvelu R. Električni SUV ima veoma veliki ekran osetljiv na dodir od 19 inča postavljen vertikalno, posebno vas tera da gledate nadole pod uglom od 56 stepeni. Kod njega su manevri zahtevali 44,6 s. Dovoljno da pređete razdaljinu od 1.372 m bez gledanja na put.

BMW iX je zahtevao 30,4 s, ili 928 m. Seat Leon ST i Volkswagen ID.3 su takođe među lošim đacima, posebno zbog odsustva pozadinskog osvetljenja za njihove kontrole temperature na dodir koje se nalaze na ravnoj površini ispod njihovog centralnog ekrana. Sredina je Mercedes GLB kojem je bilo potrebno 20,2 s i 616 m. Njegov ekran koji se nalazi u visini zahteva pogled na dole samo 20°, ali meniji ostaju brojni.

Dacia Sandero, čija verzija multimedijalnog sistema nije navedena, dobro je prošla sa vremenom od 13,5 s i daljinom od 414 metara. Naše skandinavske kolege primećuju da što više funkcija nudi vozilo, to je više potrebno da se krećete kroz različite menije da biste pristupili željenim komandama. Drugim rečima, ograničena oprema rumunskog gradskog automobila ovde ide u prilog. Ali Volvo C40 radi skoro isto tako (13,7 s, 417 m) zahvaljujući lakoći korišćenja ekrana prema testerima.

Da budemo još precizniji, test bi zaslužio da uključi onoliko vozila bez ekrana osetljivog na dodir koliko i automobila koji su ga imali da bi se ustanovili proseci za upoređivanje, pri čemu svi „analogni“ automobili ne nude istu ergonomiju.

Zaključak se ipak čini jasnim jer nijedan od „digitalnih“ automobila nije uspeo tako dobro ili bolje od V70. Fizičke kontrole imaju posebnu prednost u tome što se mogu aktivirati bez gledanja u njih, dok pređena udaljenost „na slepo“ kada se koristi ekran osetljiv na dodir izaziva velike bezbednosne rizike.

Put potreban za aktiviranje komandi

Dok nedostatak poluprovodnika koji se koriste za proizvodnju (između ostalog) ekrana trenutno obavezuje proizvođače da uspore proizvodnju svojih vozila, možda je ovo povod da otvore novo razmišljanje o evoluciji ergonomije u svojim vozilima.

AutoRepublika

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto, od svih aktuelnih automobila, Dačija je osvojila najbolju poziciju. Prvo mesto …
😊😊😊

Iznogud Časni

Mejbi ali zbog krajnjeg siromaštva njenog infosistema, ta Dacia izgleda ko telefon iz 2012 godine sa dva raspisana koda. Uglavnom, od dugmadi boljeg nema, a neki se jebivjetri žale na njihov broj. Dugmad postaju problem kad se predje 50. Godina dakako 🙂 aj uzdravlje

Iznogud Časni

Seki na aparatima!