1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ram 1500 TRX ubrzava iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi
Novi Ram 1500 TRX ubrzava iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi
7

Novi Ram 1500 TRX ubrzava iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi

394
7
Podelite sa prijateljima:

Da, dočekali smo i to da vidimo radički pikap kamionet, u verziji što se kaže „direktno iz fabrike“ koja nudi performanse sportskih automobila. Neki će reći da su takvi četverotočkaši postojali i ranije, u vidu modela nalik Forda F-150 SVT Lightning i Dodgea Rama SRT-10, ali i takozvanih „ute“ verzija modela Ford Falcon i Holden Commodore u Australiji, ali nijedan od njih nije otišao daleko kao novi Ram 1500 TRX.

Fiat-Chryslerova komercijalna divizija za američko tržište je debitovala sa spomenutim performantnim pikap kamionetom (ime se zapravo čita T-Rex po čuvenom dinosaurusu) sa 6,2-litarskim benzincem koji razvija čak 707 konjskih snaga zahvaljujući asistenciji kompresora.


Američki mediji su dobili priliku da testiraju T-Rex i rezultati su toliko dobri da je verovatno i sam Ram iznenađen. Nedugo pre testa, kompanija je najavila da će TRX ubrzavati od nule do 100 km/h za 4,5 sekunde, ali je većina medija uspela da nadmaši takvu brojku.

Motor Trend se prvi pohvalio da je prešao takvu distancu za 4,1 sekundu, što je brže od vremena koje beleži Ford Mustang Bullitt, Mercedes-AMG GT 53, Subaru WRX STI S209, Audi S4/S5 i Range Rover Sport SVR. S takvom cifrom su se složili i AutoBlog, Drive i ostali mediji, ali je najdalje otišao Car & Driver koji kaže da su njihovi vozači uspeli da ubrzaju do 100 km/h za samo 3,7 sekundi, što ga čini bržim od nove Toyote Supre sa šest cilindara.

Koliko je brojka impresivna možda najbolje potvrđuje podatak da je ovaj pikap kamionet težak 2,9 tona, ali i pored toga nadmašuje glavnog rivala Forda F-150 Raptora za punu sekundu. Naravno, Ram je značajno skuplji pa sa cenom od 71.790 američkih dolara, za njega je potrebno izdvojiti preko 15.000 najmanjih zelenih novčanica više nego za Raptora. Ujedno, momenat je da, s obzirom na istaknutu cenu pikapa, stavimo upitnik na objektivnu pripadnost segmentu vozila dostupnih radničkoj klasi.

Dva pikapa su jednako sposobna kada siđu sa asfalta, a Raptor nadoknađuje manjak snage, značajno nižom masom i to za čak 450 kilograma, sve zahvaljujući aluminijskoj karoseriji.


Ali kategorija gde je TRX pravi „Jenki“ jeste ona koja sagledava energetsku efikasnost. Ako je verovati Ramu, ovaj kamionet u gradu troši 23,5 litara na 100 kilometara, a na autoputu 16,8 litara. Naravno, poznato je da su fabrički brojevi često veoma optimistični, da to tako nežno kažemo, pa nas neke iznenaditi ukoliko moćni džin „nadmaši“ one velike i teške grdosije iz sedamdesetih godina prošlog veka.

A onda, kada se zna koliko Amerikanci vole pikap kamionete, posebno one sa premoćnim motorima, nema sumnje da je TRX osuđen na uspeh.

AutoRepublika

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„ovaj kamionet u gradu troši 23,5 litara na 100 kilometara, a na autoputu 16,8 litara.“

Cisterna uvek ide odmah iza njega?
😊

Yankee

Rezervoar je od 125 litara.

moron

Mislim da je njenu primerenije bure od 208 litara 😊

moron

Koliki bude uobičajeni obim prodaje ovih perfomantnih verzija odredjenog modela? Jesu li to obično samo „promili“ (i više stvar prestiža i marketinga) ili zna da bude i značajnije učešće?

Yankee

Eto prodaja Forda F-150 Raptora je tu oko 15.000 godisnje na ukupnu prodaju F-Series od 900.000. Obicno proizvodjacima nije u interesu da ih prodaju previse jer se rucno sklapaju i troskovi proizvodnje su veliki, pa vise radi marketinga.

moron

Skup marketing (tog obima)

sami

I njima je bio kriv Dizelgejt